Ordu’yu Ordu yapan-yapacak olan ilçelerden söz edersek, ilçelerin en büyük sorunu halen yoldur! Evvela Ordu’nun dağlık bir il olduğunu, yağışlı Karadeniz iklimine sahip olduğunu dolayısıyla bütün bunların yol yapımını masraf ve teknik olarak güçleştirdiğini belirtmeye gerek yok sanırım..
UZAK İL ORDU VE ORDULULUK-4
Ordu üzerine yazılarımızın dörtlemesini biraz da, ilçelerin yolları üzerine yapalım!.. Fakat şunu anlamış olduk ki; bizim için Ordu hakikaten uzak bir il idi…sadece bizim mi, değil! Aybastı, Kumru, Korgan, Çatalpınar, Kabataş, Çamaş hatta Ünye ve Fatsa gibi iki büyük ilçe için bile Ordu uzak il idi..idi taaki yeni yol yapılana kadar! Evet Bolaman-Ordu tünelli geçiş yolu Ordu’yu ilçeleri için uzak il olma vasfından çıkarmış, sadece Perşembe, Gölköy, Ulubey, Gürgentepe, Kabadüz ve Gülyalı’nın İl’i değil, 19 ilçenin İl’i olma şanına ilk defa erdirmiştir! Artık Ordu uzak il değildir! Ancak bir ilçe kalmıştır ki, halen Ordu onlar için uzaktır fakat eli kulağında yeni bir yol yapılmaktadır, bittiğinde o da Ordu’nun bir il olmadığının farkına varacaktır: o ilçe Mesudiye’dir!
Ordu’nun merkezi üzerine üç yazıdır gidiyoruz, daha hayli yazabiliriz: Organize Sanayii’sinin gelişmesinin tamamlanmadığı, teşvik olmasına rağmen faydalanamadığı hatta yatırım yapmak isteyen birçok firma çıkmasına rağmen yer tahsis edilemediğini, Ordu merkeze Hilton’un Türkiye kuruluşu ve TOKİ’nin 5 yıldızlı otel projelerinin ciddi olduğunu ancak bürokrasi v.s. beklediğini elhasıl bunlar tamamlandığında ve Üniversite-Liman-Havaalanı’da tamam olduğunda Ordu’nun orta büyüklükte gelişmiş bir şehir olacağından şüphemiz olmayacağını belirtebiliriz!(İnşallah!) Fakat biraz da Ordu’yu Ordu yapan-yapacak olan ilçelerden söz edersek, ilçelerin en büyük sorunu halen yoldur! Evvela Ordu’nun dağlık bir il olduğunu, yağışlı Karadeniz iklimine sahip olduğunu dolayısıyla bütün bunların yol yapımını masraf ve teknik olarak güçleştirdiğini belirtmeye gerek yok sanırım..Vakti zamanında dedem, Akkuş’ta Ege tarafından bir Karayolu yetkilisine yolların durumunu konuşurken, niye yapılamadığını sormuş, yetkili cevaben:’sizin burada 100 km. yol masrafıyla batıda 200-300 km. yol yapılıyor! ’demiş, tabii bu mazeret değil, teknik gelişti, Batıda neredeyse yapılmayan yol kalmadı şimdi otoban’lar yapılıyor ve en önemlisi-şükür-devlet’imizin parası var! Şimdi şunu bilelim, Ordu Karadeniz Bölgesinde iç kesimiyle bağlantısı en fazla olan il’dir. Koca Samsun’un Samsun-Merzifon dışında bağlantısı yok! Trabzon hakeza öyle sayılır, fakat Ordu’muzun iç kesimle sahili bağlayan tam dört yolu vardır: Ünye-Akkuş-Niksar yolu, yeni yapılan ve bitmek üzere olan Fatsa-Kumru-Korgan-Çamiçi-Niksar yolu, Fatsa-Çatalpınar-Kabataş-Aybastı-Reşadiye yolu ve Ordu-Ulubey-Gölköy-Mesudiye yoludur! ve yeni bir yol daha 4-5 yıldır yapılmakta olup bitmek üzeredir: Ordu-Topçam barajı-Mesudiye dereyolu olup, amaç yeni ve rantabl Ordu-Sivas yoludur! Şimdi bu yolları kısaca inceleyelim..
Evvela bizim yegane meşhur Ünye-Akkuş-Niksar yolumuz!. Özal dönemine kadar stabilize olan hatta o zamanlar Ünye’ye 3.5 saate vardığımız, sonra 1987’de genişletilip asfalt hale getirilen yol..yıllardır da bu yol için şikayetler, istekler, imza kampanyaları, verilen sözler, sadece Akkuş’un değil Niksar ve Tokat’ın da yolu olan bu yol için mücadele nihayet geçen bahar aylarında Ünye Ticaret Odasında yapılan toplantıda, Ünye, Akkuş, Terme, Niksar ve Erbaa Ticaret odaları, Milletvekilleri, Belediye Başkanları ve Sivil Toplum kuruluşlarının katıldığı toplantıda yol için artık sabırların tükendiği ve bir an önce başlanması gerektiği konuşuldu. Belediye Başkanımız Lütfi Bey ise ’Dün bu yol için erkendi, ancak bugün tam zamanı! ’diyerek konuyu bir kez daha ama kuvvetlice yolla alakalı 5 ilçenin gür bir sesiyle gündeme getirdiler! Ve ses yankı buldu, Temmuz’da ihalesi nihayet yapıldı, kepçeleri nihayet yolda gördük! Fakat iki endişe vardı, bir: bu para bu yol için azdı, iki: yola neden ortada iki yerden başlanmıştı?..Geçenlerde Niksar Belediye Başkanı İdris Bey ve Tokat Milletvekillerinin Ulaştırma Bakanı ile görüşmeleri konuya açıklık getirdi: Bu başlangıç ihalesi idi, para onun için azdı zira daha yolun projesi bile yapılmamıştı..ve yolun en önemli iki riskli bölgesinden başlamıştı. Bakan Binali Bey, yolun projesinin sürdüğünü ve 2009 bütçesine alınacağı müjdesini verdi, biz İnşallah diyoruz, inanmak istiyoruz! Bu arada bu yolun Tokat için çok önemli olduğunu, çünkü 800 bin nüfuslu Tokat ilinin gelişen Sanayi, Tarım ve Ticaretini dış pazarlara açacak, kıyıya yani Liman ve Gümrüğe en yakın noktası Ünye Limanı ve Gümrüğüdür, buraya ulaşan en kısa yol Akkuş’tan geçen yoldur! İşte bunun için Tokat siyasileri, Belediye Başkanları(özellikle İdris Bey) ve Esnaf Odaları sağ olsunlar çok bastırdılar hatta bu yolun duble olması gerektiğini söylediler! Şimdi proje yapılıyor, bilmiyoruz ne şekil olacak fakat şahsen duble yolun çok zor olduğunu, Devletin bu kadar yüksek bir maliyeti bu yola gerekli görmeyeceğini, yolun standardı yüksek, viraj eğilimleri inmiş, daha geniş, daha kaliteli hatta birkaç yerde hattı değişmiş bir yol olacağını tahmin ediyoruz..Şahsen böyle bir yolun da bizim ve bu yoldan faydalanan her ilçe ve yolcu içinde yeterli olacağını düşünüyorum! Hayırlısı ile yapılsın diyelim.
Diğer bir yol, Ünye-Akkuş kamuoyunun bir hayli tepkisine neden olan Fatsa-Kumru-Korgan-Çamiçi-Niksar yoludur! Bu yolun 5 yıllık mazisi ve çalışması vardır, zannediyorum bitmek üzeredir. Yol iç kesimle bağlantısı yok sayılan Fatsa-Kumru-Korgan ilçelerini, iç kesimle bağlayacak olan bir yoldur! Yolun ucu Niksar’a değil, Çamiçi’ne çıkacaktır. Şahsen bu yola karşı biri değilim, zaten bir yola karşı çıkmayı da, açık konuşayım; yok benim ilçemin yolu ıssız kalır, kıymeti düşer gibi küçük düşünmeyi de küçük bir bakış ve menfaatçilik sayarım! Ne demek yola karşı çıkmak, bence Ünye-Akkuş Kamuoyu yanlış düşündü(rüldü)! Yola karşı çıkılmaz! Hem yol medeniyettir, hem benim ilimin bunca ilçesinin faydasına yola niye karşı çıkayım, öyle küçük hesaplar içinde olayım! Gelişen bir Fatsa, Kumru hatta Korgan Akkuş’un yararınadır, yarın Kumru-Akkuş yolu açılınca bu ilçeler bize de akacaktır! Sonra bu yapılan yolun bir dezavantajı vardır ki; yol Kumru’dan sonra ıssızdır! Perşembe yaylalarından geçmektedir, kış mevsiminde araba çıkması, yolun bakımı güçtür! Otomatikman bu yol’un istikameti kışın bizim yola dönecektir, yani endişe edecek bir durum yoktur, öyle hesap etseniz zaten Fatsa, Kumru ve Korgan’ın bu yola faydası da en fazla %15’tir! Fakat Ünye-Akkuş-Niksar yolu yapılırsa bizim yolun kullanım oranı da artacak, daha önce virajlardan dolayı bizim yolu tercih etmeyenler, bu yolu kullanacaktır!
Bahadır KAYIM