Ordu İlinin Kalkınması İçin 3 Proje Yeterli
UZAK İL ORDU VE ORDULULUK!-2
Yinede denebilir ki, Ordu şehri şu ilçelerine göre dezavantajlı haline rağmen yinede 135 bin nüfusa sahipse bu çok önemlidir. İsterseniz bu yazımızda da, Ordu merkezi biraz irdeleyecek olursak, en başta; Karadeniz’in üçüncü büyük şehrinin, 135 bin nüfusa sahip bir deniz şehrinin limanı yoktur. Bu Ordu şehrine karşı yapılmış en büyük ayıptır. Lakin peksözündedurur eski siyasilerimiz bu konuda defalarca söz vermelerine karşın, bu söz sadece sözde kalmıştır. Hatta bu sözü Ordu’ya 1967-68 yıllarında veren ilk siyasetçimiz, verdiği böyle yüzlerce sözle meşhur evet pek meşhur 7 defa başbakanlık, 1 defada Cumhurbaşkanlığı yapmış olan halen sağ olan eski siyasetçimizdir. Bugün 70 bin nüfuslu Giresun’un limanı vardır, 80 bin nüfuslu Rize’nin, 100 bin nüfuslu Zonguldak’ın en ilginci de kendi ilçesi olan Ünye’nin limanı vardır. Karadeniz bölgesinin en çok ihracat yapan üçüncü ili, Ordu’nun limanı yoktur, ihracat Giresun ve Ünye’den yapılmaktadır. Bu arada niye Ünye’de liman daha önce var, diyen dostlara cevaben: Ünye 1983-1991’lerde ANAVATAN Partisi döneminde Akkuş’la beraber Özal’a yoğun destek vermiş, Ünye’li meşhur siyasetçi Şükrü Yürür Ünye’ye güzel yatırımlar almış, Liman, Havaalanı v.b.hizmetler yaptırarak adeta Ünye’yi İl olmaya hazırlamıştır. Akkuş’umuza da büyük hizmetleri geçmiş bu siyasetçinin en büyük emeli galiba buydu ancak Ünye kamuoyu gerekli desteği vermediği gibi birde Fatsa il olmaya kalkınca bu tam fırsat olan o dönemler kaçtı, değerlendirilemedi. Ancak bugün artık il olma hevesi kalmadığı gibi reel’de değildir, zira bilindiği gibi yeni tünelli yol, Ünye’yi il merkezine 45 dakika mesafeye indirmiştir. Artık gündemde olan Ordu ve Ordu’luluktur!
Bittabiki Ordu limanı hak etmiştir, koca bir ilin limanı muhakkak lazımdır, 200-300 milyon dolar ihracatı olan, bir şehrin nasıl limanı olmaz, hem denizcilik bu kadar önem kazanırken? Vahim olan Limanın olmaması Ordu’nun gelişimini, Sanayisini de olumsuz etkilemiştir. Ancak şu sıralar bilindiği üzere Ordu’da havaalanı gündemdedir. Gelişen Ordu ve Giresun şehirlerinin bir havaalanına ihtiyacı vardır. Ve bu iki komşu ve yakın şehir, örnek bir proje ve birliktelik sergileyerek iki ilin merkezinin ortaya yakın bir yerine ortak bir havaalanı istemektedirler. Havalanının adıda OR-Gİ (Ordu-Giresun Havaalanı) olacaktır. Siyasilerimiz bu havaalanı gündeme gelince karşı çıkmışlar, efendim birine Samsun-Çarşamba havaalanı yakın, birine de Trabzon Havaalanı yakın diye kabul etmemişlerdir. Ancak zamanın çok önemli olduğu günümüzde bu havaalanları yakın sayılmadığı ortadadır. Bugün iki ilin ortak kamuoylarının ısrarı üzerine inceleme ve fizibilite çalışması yapılan Havaalanı artık proje durumunda olup, yer olarak Gülyalı ilçesine deniz doldurularak yapılması kararlaştırılmıştır. Ben Ordu merkezin gelişmesi için üç önemli-büyük yatırımın şart olduğunu düşünüyordum: Üniversite-Havaalanı-Liman..Bugün Ordu Üniversitesi kurulmuştur, Ordulu duyarlı insanlarımız Ordu Üniversitesi Vakfını da kurmuşlar, arazi bile bağışlamışlardır. Bugün Ordu Üniversitesinin Ünye ve Fatsa’da birer, Ordu ve Perşembe de üç, toplam beş fakültesi bulunmakta, yine Ordu, Ünye, Fatsa, Mesudiye ve açılacak olan Akkuş’ta 5 meslek yüksek okulu ve 1 yüksekokulu bulunmaktadır. Böylece hem bu ilçeler hem de Ordu merkez öğrenci giderinden hizmet sektörü bazından faydalanacaktır. Ordu Üniversitesi bir 10 yıl sonra, 20 bin öğrenciye ulaştığında bunun 15 bini Ordu merkezde yaşayacak, Ordu bundan ciddi istifade edecektir. Şimdi de havaalanı gündemdedir, inşallah havalanı ve birde limanda yapıldığı zaman Ordu merkez 160-170 bin nüfuslu kendine yeter gelişmişlikte daha güzel bir şehir olacaktır.
Fakat Ordu’nun bir diğer eksikliği belediye hizmetlerinin yeterince gelişmemiş olmasıdır. Maalesef geçen yıl Ordu’ya gittiğimizde Ordu sahiline hayran kalmakla birlikte, sahilin meydandan batı kısmında kanalizasyonun denize döküldüğünü ve burnumuza buradan kesif bir pis kokunun geldiğini üzülerek müşahede ettik. Bu Ordu’ya yakışmıyor, Ordu’nun Samsun’da bile olmayan o muhteşem sahiline bu yakışmıyor..Bu denize cinayettir. Ordu’da kamuoyu bu yaklaşan seçimde mesuliyetli ve ehil bir belediye başkanını hak ediyor, bu başkandan da partisi ne olursa olsun birkaç şey bekliyor:1-Sahilin daha iyi düzenlenmesi 2-Kanalizasyonun a-başka karasal noktaya arıtma yapılarak dökülmesi ve sahilin temizlenmesi 3-Şehir içinde adam gibi iki yol var, gerisi tek arabanın geçebildiği daracık sokaklar..Derhal siyasi destekle bir şehir planı hazırlanmalı ve şehrin içinden sahile bağlanan bir bulvar cebri istimlak yapılıp açılmalıdır.
Bahadır KAYIM
Sevgili Bahadır kardeşim tüm yazının altına imzamı atarım ama bir konu hariç orduya yapılması gerekenleri sıralarken bir üniversite iki havalimanı üç liman demişsin. üniversite ve limana doğru yatırım ama Havalimanı yanlış bir yatırım olur. Milliyetçilik yapacaksak lütfen bölgesel milliyetçilik yapmayalım. Siyasilerin karşı çıktığını söylüyorsun ozaman kedi olalı bir fare tutmuşlar. Havalimanına neden karşı çıktığımı kısaca açıklayayım. Ankara’ya ve İstanbul’a gitti iseniz buralardaki havalimanları, şehir merkezinden araç ile trafik sıkışık değil ise yaklaşık 2 saatte gidiliyor. Bu kısa bilgi ışığında ordu merkezinden araca binen bir kişi 1,5 saate Çarşambadaki havaalanına 2 saate Trabzondaki havaalanına gidebilmekte ve her yarım saatte bir araç kalmakta yani araç sorunuda bulunmamaktadır. İlimizin konumu doğrultusunda havaalanı karaya yapılamamaktadır dünyada sadece Japonyada olan deniz doldurularak havalimanı yapılmasının nekadar masraflı bir yatırım olduğunu düşünün. Havalimanı sevdası yerine yeni açılan üniversitemizin fakülte ve MYO binalarına ihtiyaç var bu ölü yatırıma(Havalimanı) harcanacak para ile Ordu’nun ihtiyacı olan Liman ve Üniversitenin ilk etebta ihtiyacı olan bina veya olan binaların tadilatına harcanır ise daha yararlı olacağı kanaatindeyim. Üniversitenin 15-20 bin öğrenci kapasitesine ulaşması için tahmin ettiğiniz gibi binaya yurtlara ihtiyaç var bunlar olmadan Havalimanı lükstür. Bizim ülke olarak bu kadar lükse ayıracak parmız yoktur.
Şu ordu sahilinden geçtin, gördün. Ünye’yi havadan atlamadın her hal. Bir de ünye’yi yazsan da nasıl meht eylediğini göriversek… Ordu için yazdıkların o samimi ve gerçrkçi düşüncelerini, belediye konusunda yaptığın haksız eleştiri gölgeledi. Yazık ettin kendine. Kendi kendinin Bahadırı ol. Başkasının Bahadır’ı olma derim. Kendi kendinin Bahadır’ına Saygılarımla.