BİR DOĞA HARİKASI AKKUŞ İLÇESİNİN GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLERİ
Akkuş İlçe Merkezi ve Köylerinde doğallık korunduğu için her tarafı Turistik Yerler olarak gezilebilir. Dağlar, Tepeler, Ovalar, Ormanları, Akarsuları, gelenek ve görenekleri ile gerçekten gezilecek ve görülecek yerlerdir.
Akkuş denizden 1340 m Yükseklikte olduğundan yayla özelliği gösterir. Argan Yaylasında Ağustos ayında kar bulunmaktadır. Bir an evvel kayak merkezi haline getirilmesinde fayda görülmektedir. 60 km. gidip Ünye''de denize girme, 60 km. gelip Akkuş''ta kayak yapma imkanı bulunmaktadır.
Cennetten Bir Köşe
Turizm Cenneti
Akkuş'tan Görüntüler
Bu defa Akkuş İlçesi İnternet Sitesi Yapımcıları olarak fotoğraf çekme yeteneğimizi konuşturmaya karar verdik. Site yönetimden İhsan ÇAM; 2015 Yılı Ağustos-Eylül aylarında Akkuş köylerinde-Mahallelerinde sitemizi takip edenler için özel fotoğraflar çekmek için büyük çaba harcadı.
ÇAM'ın uzun yıllardır hayelindeki düşüncede gerçekleşmiş oldu. Suyu, Dağları, Taşları, Ormanı, Bulutları ve Gökyüzünü aynı karede buluşturmak istiyordu. Bu isteğini gerçekleştirdi ve sizlerin beğenisine sundu. Elbette bu fotoğrafı çekmek taktir edilir ki çok kolay bir iş değildi. Ama imkansızda değildi. İhsan ÇAM'ın bu kareleri birleştirmesi için ırmakta suyun içine yatması gerekiyordu. Öyle de yaptı. Suyun içine yattı ve bu fotoğrafları çekti. Bir kaç defa suyun içinde düşme tehlikesi de geçirmesine rağmen hiç yılmadan çekimleri yaptı. İnşallah beğenirsiniz.
Bu kadar güzel doğa herhalde Cennette olur. Düşüncesi ile 15 senedir dile getirdiğimiz gibi
"Akkuş İlçesi Cenneten Bir Köşe" diyoruz. Lütfen hep beraber ilçemize sahip çıkalım.
Fotoğrafların üzerine gelip tıklayınca büyümektedir.
Fotoğrafların üzerine gelip tıklayınca büyümektedir.
İlçemizde Trekking (Doğa Yürüyüşü) sporu için fizibilite çalışmaları başlatıldı. Belediye Başkanımız sayın Lütfi EFİL’in daveti üzerine ilçemize gelen “Sırtçantam” Dergisi genel yayın yönetmeni ve Turizm Danışmanı İsmail ŞAHİNBAŞ ve ekibi , Belediye Başkanımız Lütfi EFİL ve Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşl.Müd.V. Ahmet İhsan ÇÖPOĞLU ile birlikte Trekking (Doğa Yürüyüşü) sporu için uygun olabilecek parkur ve kanyonları gezdiler.
İlçemizde Trekking (Doğa Yürüyüşü) sporu için fizibilite çalışmaları başlatıldı. Belediye Başkanımız sayın Lütfi EFİL’in daveti üzerine ilçemize gelen “Sırtçantam” Dergisi genel yayın yönetmeni ve Turizm Danışmanı İsmail ŞAHİNBAŞ ve ekibi , Belediye Başkanımız Lütfi EFİL ve Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşl.Müd.V. Ahmet İhsan ÇÖPOĞLU ile birlikte Trekking (Doğa Yürüyüşü) sporu için uygun olabilecek parkur ve kanyonları gezdiler.
Argan Yaylası, Göğcebel Yaylası, Cingilli Kanyonu, Çamlıca Kanyonu, Kadı köprüsü-Kemah Kanyonu, Karamancık Vadisi, Taz Yaylası, Tifi Deresi Kanyonu ve Çaldere Kanyonlarından oluşan mevkilerde yaklaşık 30’un üzerinde yürüyüş parkurları tespit edildi.
Gezi esnasında Akkuş’un doyumsuz güzelliklerine hayran kalan İsmail ŞAHİNBAŞ, bu bölgelerin ıhlara vadisini andırdığını,Trekking sporu için Akkuş’un son derece elverişli olduğunu ifade etti.
Belediye Başkanımız Lütfi EFİL ise; Bu konuda ilçemizin potansiyelinin yüksek olduğunu, ancak yatırımların pahalı olması nedeniyle Belediye bütçesinden söz konusu tesislerin kurulamayacağını, konu ile ilgilenen müteşebbislerin bölgeye yatırım yapmaları gerektiğini, bu konuda yatırımcılara her türlü desteği sağlayacaklarını belitti. Efil ayrıca; Karadeniz bölgesini İç Anadolu’ya bağlayan ve Akkuş’tan geçen tarihi ipek yolunun da çok uygun bir Trekking (Doğa Yürüyüşü) parkuru olabileceğini sözlerine ekledi.Perşembe, 11 Ekim 2007 Haber Akkuş Belediyesi İnternet Sitesi
Temiz havası, yeşil çimeni ve oksijen dolan ormanları, soğuk kaynak suları,
şifalı suları ile görülmeye değer.
Kevgir Kalesi
Gönderenin:MUHAMMET ÇONOĞLU Emaili: muhammet_conoglu@hotmail.com
KEVGİR KALESİ Akkuş topraklarının Erbaa toprakları ile birleştiği, Alan Köyü topraklan ile Erbaa toprakları yakasında kalan ve bir ahşap köprü ile bağlantılı olan Kevgir Kalesi büyük bir ihtimalle Mithradatesler zamanında yapılmış olabileceği tahmin edilmektedir. Etrafı uçurumla çevrili bir tepe üzerine kurulan kalenin adının nereden geldiği bilinmemektedir.
Hasan Uğurlu Barajı''na akan Tifi Çayı, bir "U" yaparak kale topraklarını içine almış ve Erbaa topraklan kısmında kalmasına yol açmıştır. Bugün kale coğrafî yönden Akkuş topraklarına girmiş vaziyette Tifi Çayı üzerindeki bir köprü ile de yakın bağlantılıdır.
Halk arasında Keygür adı verilen kalenin "Keçi Kalesi" adı ile de söylendiği yine rivayetler arasındadır. Tifi Çayı''ndan 399 m kadar yükseklikte bulunan kale, ulaşım imkânlarının yetersizliği sebebiyle turizme açılamamıştır. Bugün için kale harabe durumdadır. Harabe olmasına rağmen kaya içerisinde oyulmuş odalar, gizli yollarla bağlantılar, odalar içine yapılmış potalar (3 odada 75 adet pota tespit edilmiştir.), tüneller içerisinde 8 kişinin rahatlıkla yürüyeceği dikine merdivenler mevcuttur.
Kevgir Kalesi''nde, kayalar içine oyulmuş merdivenlerin kale tepesinden % 40 meyille ilerleyerek Tifi Çayı altından Akkuş toprakları kısmına geçtiği tahmin edilmektedir. Kale tepesinden 752 basamak bir tünel içerisinde inildiğinde, göçük nedeniyle ilerlemenin mümkün olmadığı ve elektrik ışıklarının yeterli gelmediği görülmektedir. Diğer bir rivayete göre bu merdivenlerin Akkuş toprakları yakasında "Esgerous Bank" adıyla bilinen bir bankaya bağlantılı olduğu söylenmektedir.
Kevgir Kalesi''nin yapısı ve kale hakkındaki rivayetlerden anlaşılacağı üzere kale etrafının uçurum ve sularla çevrili oluşu, kaya içine oyulmuş gizli yollar, tamamen oyma odalar ve bu odalardaki potaların varlığı buranın sikke basımında darphane olarak kullanıldığı ve gizlemeye elverişli bulunduğu ortaya çıkmaktadır.
Emine Altunel{bogaz içi üniversitesi} Gevgir Kale civarında Danişmendliler devrine ait olan beşik şeklinde ve aynı zamanda mezar kapağı vazifesi gören ve çoğunluğu mermerden yapılmış ve üzerlerinde Arapça yazılar bulunan birçok lâhit olduğu ve ayrıca kayalar içine oyulmuş iki tane su yolunun var olduğunu söylemektedir.
Bin dört yüz yol önce kevgir kalesini en son arabistan''dan gelen hz ali nin ordusu tarafıgından feth edildigi rivayet edilir. Mermer kalıntılarındaki arapça yazılar bunu doğrular niteliktedir.
KEYGÜR manası eskiden : Büyük kepçe, süzgeç
Kevgir Kalesi: Alan köyü ile Tokat''ın Erbaa ilçesi sınırındadır. Bizans döneminden kaldığı tahmin edilmektedir. (Kevgir Kalesinin yolunun Bağderesiden bağlantısının bir an evvel yapılmasında büyük fayda vardır.)
Akkuş ilçesinin 30 km kadar güneybatısında, Gökçebayır Çayı''nın bir devamı olan Tifi Çayı yakınlarında tabandan yaklaşık olarak 300 m yükseklikte yalçın bir kayanın üzerinde, dört yan görünüşüyle yöresine tamamen hakim bir şekilde kurulmuştur. Uzaktan basit bir kaya gibi görünen kalenin, sanat değeri, güzelliği ve yaklaştıkça büyüklüğü daha belirgin .ir şekilde görülüyor. Bir çok tarihi anılara sahip olan kaleye, doğu yönünden çıkılır. Doğuya bakan yarıya kadar toprağa gömülü kapısından doğruca kale alanına geçilir. Surlar içindeki evlerin duvarları içinde mermer parçaları vardır. Binalar harç ve tuğladan yapılmıştır.
KEVGİR KALESİNİN ÖZELLİKLERİ
KEVGİR KALESİ SULARA MI GÖMÜLMEK İSTENİYOR
Kalenin oraya baraj yapılmak isteniyor devletimiz tarafından, ama bizim dilekçemiz hazır.bu baraja kesinlikle karşıyız. Çünkü eski uyarlık dönemlerine ait kalıntıların gün ışığına çıkmasını istiyoruz. Ayrıca barajın kalenin sular altında kalmayacak şekilde yapılmasını istiyoruz. Yani yukarıdan baraj başlaya bilir.neden tam kalenin dibinden başlıyor anlamıyorum..! Tarihi 3 bin yıllık bir kalenin sular altında kalmaması ve bu kalenin araştırılıp değerli eşyalarının gün ışığına çıkarılması için mücadelemiz bundan sonrada sürecektir..! Bu kale Türkiye’nin en eski çağlardan günümüze gelen kalelerinden birisidir. Bir zamanlar Roma imparatorluğunun hazinesinin merkezi bile olmuş bu kale. Tabi daha eskilerde kim bilir ne krallar gelmiş geçmiş o dönemlerde. Kalenin dibinden geçen ırmakta bol miktarlarda balık çıkıyor hala. Bu kale tüm Akkuş’lu insanların kalesidir. Bu kale Türkiye’nin Milli malıdır. Bu kale dünya mirasıdır..saygılarımla….17.05.2004 MUHAMMET CONOGLU
“En güzel kayın ormanı Akkuş’ta”
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, “Türkiye’nin en güzel kayın ormanları Akkuş ilçesinde” dedi.
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve etkinliklere katılmak üzere bölgemize geldi.
Akkuş Orman İşletme Şefliğini ve çalışma sahalarını ziyaret eden kahveci, Akkuş’un orman potansiyelini değerlendirdi.
Hava yolu ile Akkuş’a gelen Orman Genel Müdürü Osman Kahveci’yi Akkuş Kaymakamı Murat Sarı, Akkuş Belediye Başkanı Lütfi Efil, Giresun Orman Bölge Müdürü Ahmet Ceylan, Akkuş Orman İşletme Müdürü Muharrem Yorulmaz ve orman işletme personeli karşıladı.
Protokol üyeleri ile birlikte işletmeye geçen Kahveci, İşletme Müdürü Muharrem Yorulmaz’dan işletme ve faaliyet alanları ile ilgili brifing alırken, brifingin ardından Akkuş Belediye Başkanı Lütfi Efil, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci’ye plaket takdim etti.
Daha sonra Kayın fidanlarının yetiştirildiği uygulama alanlarını gezerek, Mühendis Nihan Akdağ’dan bilgi alan Kahveci, Akdağ ve ekibine başarılar diledi. 124 Nolu bakım bölgesini de gezen genel müdür Kahveci, burada şeflerin orman bakımı çalışmalarını değerlendirdi.
Akkuş’ta değerli ormanlar olduğunu ancak bakım gerektiğini belirten Kahveci; “Türkiye’nin en güzel kayın ormanları Akkuş’ta. Kayın ağaçları denilince herkesin ilk aklına gelen yer Akkuş olmalı. Bunun içinde Akkuşlulara büyük görevler düşüyor. Gönül ister ki bu kayınlar burada işlensin ekonomik getirisi olsun. Çünkü bu ormanlar burada bulunan insanın emeği ile oluşmuş. Tabii doğal etkenleri de unutmamak lazım. Her yörenin doğal bir güzelliği var. Akkuş’unda ormanı var” dedi.
Genel Müdür Kahveci’nin ardından söz alan Akpınar Belde Belediye Başkanı ve Ormancılık Kooperatifi Bölge Birlik Başkanı Fikri Çamaoğlu, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci’ye orman çiftçisinin sorunları hakkında Bilgiler vererek, sorunların çözümü noktasında yardım talebinde bulundu. 24.04 2008
Argan Yaylası:
Akkuş-Niksar karayolu üzerinde ilçe merkezine 3km.mesafede ve 1597m.yüksekliktedir. Etrafı tamamen gürgen ormanlarıyla kaplıdır. Argan Yaylası 30.09.1991 gün ve 20997 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla Turizm Merkezi ilan edilmiştir.
Piknik Alanları: Küçük Kertil, Dumantepe Kebap Ocağı
Küçük Kertil
Akkuş-Niksar karayolu üzerinde Akkuş’a 1,5 km. mesafede bulunan Küçük Kertil mesire yeri tamamen gürgen ağaçlarının kapladığı deniz seviyesinden 125 km. yüksekliktedir.
Orman İşletme Müdürlüğünce mesire yeri olarak düzenlenmiş olup, su, elektrik ve telefon hattı mevcuttur.
Akkuş Çamalan kavşağında, Akkuş Gökçebel yaylasında ve Çaldere Güçükburnu mevkilerinde maden suları içmeceleri vardır.
Kışın Bir Başka Güzel Akkuş İlçesi
Akkuş'un Buz Kalelerini Gördünüzmü?
Denizli'nin Pamukkalesi varsa
Akkuş'un Buz Kaleleri Var
DENİZLİ'NİN PAMUKKALE'Sİ,
AKKUŞ'UN BUZ KALELERİ.
KARIN GÜNDÜZ ERİMESİ VE GECE DONMASI NEDENİYLE
BUZ KALELERİ OLUŞUYOR.
BU DA AKKUŞ'UN BİR BAŞKA GÜZELLİĞİ.
ben ankara üniveristesinde turist rehberligi okuyan akkuşlu bir ögrenciyim bildiğim kadarıyla akkuşta kayak merkezi yok bence kışın akkuş gibi karı bol olan bir ilçede bulunması gereken en önemli merkez hemde ilçe gelişimi ve yatırımı için.
Güzel ilçemiz Akkuş’u görmek yetmez yaşamak gerekir.
Resimlerde sayılan,övülen güzellikler ÇAVDAR KÖYÜMÜZDE de mevcut.Oralarıda tanıtmanızı oranın bir gurbetçi çocuğu olarak sizlerden bekliyoruz.
SELAMLAR
kendimize ait olanların daha değerli, olduğundanmıdır nedir bilemiyorum.ama benim için memleketim okadar değerliki, 22 yıldır istanbul’da yaşıyorum ama bir türlü kendime ait hissedemiyorum ama mecburen burda yaşamak zorundayım.Şimdi AKKUŞ’DA yaşayanlara sesleniyorum: YAŞADIĞINIZ YERİN KIYMETİNİ BİLİN
İŞTE BURASI BENİM MEMLEKETİM AMA ORDA YAŞAM ŞARTLARI SINIRLI KEŞKE BİRAZ DAHA İŞ İÖKANI OLSA HERKEZ MEM LEKETİNDE YAŞAMAK İSTERT HELE BÖYLESİNE GÜZELBİ MEMLEKETİ VARSA SADECE AKKUŞLULAR DEYİL HER YÖREDEN İNSAN İSTER DUĞASI İCME SUYU MÜKEMMEL AKKUŞUMUZDA OLUPTA KATKIDA BULUNAN BÜTÜN HEŞŞERİLERİMİZE TEŞEKKÜRLER BİDE GURBETTEKİNLERDENDE GELECEK YARDIMLAR COOOK ÖNEM Lİ
bunların hepsi çok güzel ama birde akkuşta spor faaliyetleri yapılsa daha da iyi olacak oraya hali saha yapıldı ama hiç bir spor faaliyeti yapılmıyor yapılmıyor demek yanlış olur ama gençlere yönelik hiç bir spor faaliyeti yapılmıyor bir de kapalı spor salobnu yapıldı ama sadece 19 mayıs hareketlerinde kullanılıyor oranın açılması ve faaliyete geçmesi akkuş açısından bence çok önemli iyi günler
resimlerin hepsi birbirinden güzel
güzel olmuş ellerinize sağlık
ben böyle guzellık görmdım lutfen degerını bılelım bizi bu allahın bır hedıyesı
merhaba kardeşler
neden her yerin resimleri varda çaldere camalan mah. resimleri yok
üstelik birde akkuşun mahallesi haline geldi
cok sağolun site günden güne iyiye gidiyor saygı ve sevgilerimle
BYEEEEEEEEEE
resimler çok güzel ellerinize saglık
resimlere baktıkça kendimden geçtim.kendimi birden o resimlerin içinde buldum sanki uyanmak istemedigim bir rüyadayım emegi geçenlere teşekkürler
bu resimleri hazırlayıp sunandan allah razı olsun azda olsa memleket hasretimizi gideriyor çok güzel bir çalışma herkese teşekkürü borç bilirim.
sayın başkanımız lütfi efilin çalışmalarını çok begeniyorum umarım bir dönem daha başkanımız olarak görmek istiyoruz akkuşumuza sahip çıkalım site yönetimine çok teşekkür ediyorum ve çalışanlarada teşekkür ederim akkuş belediyesinde hizmet veren çalışanlarada teşekkür ederim ben kral tv de çalışan hemşerinizim saygılar sevgiler