21 Kasım 2024 Per

İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY’u Anma Günü Akkuş İlçesinde Törenle Kutlandı

 Akkuş Hükümet Konağı Önünde Tören Düzenlendi

 

İstiklal Marşı'nın Kabulü ve

Mehmet Akif ERSOY'u anma gününün 89'ncu yıl dönümü

İlçemiz Hükümet Konağı  önünde düzenlenen törenle kutlandı.

    Tören; saat 09:30'da Hükümet Konağı bahçesinde bulunan Atatürk Anıtı'na, İlçemiz Kaymakamı, Garnizon Komutanı, Akkuş Belediye Başkanı ve Akkuş Cumhuriyet Başsavcısının çelenk sunmasıyla başladı. 

    Çelenklerin sunulmasının ardından, Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK, silah arkadaşları ve şehitlerimizin anısına 1 dakikalık saygı duruşunu takiben İstiklal Marşı okundu. Tören bir öğretmenimizin günün anlam ve önemini belirten konuşmasından sonra sona erdi. 

    Ayrıca; Akkuş Öğretmenevi ve ASO Müdürlüğü salonunda saat 15:00'dan itibaren, İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif ERSOY'u anma gününün 89'ncu yıl dönümü Anma Programına devam edilecektir.

 

 

 

İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULÜ

İstiklal Harbi’nin başlarında, İstiklal Harbi'nin milli bir ruh içerisinde verilmesi imkânını sağlamak amacıyla Maarif vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı), 1921 yılında bir güfte yarışması düzenlemiş, söz konusu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır. Kazanan güfteye para ödülü konduğu için önce yarışmaya katılmak istemeyen Mehmet Akif Ersoy,Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine, İstiklal Harbi'nin özellikle hangi ruh ve ideolojik çerçeve içerisinde verilebileceğini Türklere göstermek amacıyla, Ankara'daki Taceddin Dergahı'nda yazdığı ve İstiklal Harbi'ni verecek olan Türk Ordusu'na ithaf ettiği şiirini yarışmaya koymuştur. Yapılan elemeler sonucu TBMM’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif'in yazdığı İstiklal Marşı kabul edilmiştir. Mecliste İstiklal Marşı'nı okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver olmuştur.

Mehmet Akif ERSOY İstiklal Marşı'nı, şiirlerini topladığı Safahat'ına dahil etmemiş ve İstiklal Marşı'nın Türk Milleti'nin eseri olduğunu beyan etmiştir.

Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katılmış, 1924 yılında Ankara’da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat ÇAĞATAY’ın bestesini kabul etmiştir.[Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930'da değiştirilerek, dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki ÜNGÖR’ün 1922 yılında hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuş, toplamda dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşan marşın armonilemesini Edgar Manas, bando düzenlemesini de İhsan Servet Künçer yapmıştır. Protokol gereği, sadece ilk iki dörtlük beste eşliğinde İstiklal Marşı olarak söylenebilmektedir.

Haber: Akkuş Kaymakamlığı İnternet Sitesi

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
19AboneAbone Ol

Çok Okunanlar