21 Kasım 2024 Per

ODÜ-Akkuş Meslek Yüksekokulu ( Okul Neden Açılmıyor)

MYO Hakkında Bilineneler ve Bilinmeyenler. Yüksekokul Gerçeği

 

ODÜ-AKKUŞ MESLEK YÜKSEKOKULU

   

            Bu mesele artık ilçemizin bir numaralı gündemi olmuş görünüyor. Sitemizde de gündem dönüp dolaşıp yine buraya geliyor! İşte yine sorular sıralanmış, Akkuş MYO ne zaman açılacak, 2010 tercih formlarında olacak mı? Kaç bölüm olacak falan..Bendeniz de suali çoğaltayım, MYO niye açılamıyor? Eğer açılırsa Akkuş’a ciddi bir katkı sağlayacak mıdır? Beklentileri karşılayacak mıdır?

 

            Baştan başlayalım diyorum, MYO hikâyesi ne zaman, nasıl başladı, nasıl bugünlere gelindi? Bilgilerimi paylaşayım: 1994’de Kamuya bağlı Akkuş Kereste Fabrikası özelleştirmeye çıkarılıyor, 2 sonuçsuz ihaleden sonra 3.ihale ile fabrika yanılmıyorsam 2004 yâda 2005 yılında özelleştiriliyor. (Akkuş merkezden üç işadamımızdan oluşan bir birlik satın alıyor)  Fabrikanın arazisinin bulunduğu kısım haricinde yolun karşısındaki lojman kısımları Milli eğitim Bakanlığına tahsis ediliyor. Bu arazide yer alan geniş parselde lojmanlar ve Fabrika eski idari binası bulunuyor, idari binasının bir MYO olarak değerlendirilebileceği durum ortaya çıkıyor.(Tabii fikir daha önceden vardı ancak kuvveden fiile çıkıyor)

 

 

            Bu arada MYO fikrini hayata geçirmeye karar veriliyor, harekete geçiliyor. Fırsat doğuyor. Eski Belediye Başkanı Lütfi Efil, 2006 yılında YİBO açılışına gelen önceki Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik bey’e durumu iletiyor ve açılması adına söz alıyor. 2007 yılında ülkede üniversitesi olmayan birçok ile üniversiteler açılıyor. Aynı yıl açılan Ordu Üniversitesi kuruluyor ve hemen müracaat ediliyor. Aynı yıl Akkuş ilçesine MYO kurulması Üniversite senatosunca onaylanıyor

          

            Akkuş MYO 2008 yılında YÖK tarafından da onaylanıyor. Aynı yıl eski SEKA arazisinin, galiba 10 dönüm kısmının MYO olarak tahsisi tamamlanıyor ve yine aynı yıl Lütfi bey, hemen kolları sıvayarak eski idari binanın arka kısmına ek derslik binası inşasına başlıyor ve bitiriyor.

 

  

          Bu arada ODÜ Rektör’ü Pr.Dr.Haluk Kefelioğlu zannediyorum 2008 yılında Akkuş’a gelerek, MYO binasında inceleme yapıyor, kendisine son durum hakkında bilgi veriliyor. Akkuş halkı, Belediye başkanı, siyasiler ve ilçe idarecilerinden oluşan kalabalık bir topluluk hazır bulunarak ilçenin MYO’nun açılmasını istediği gösterilmiş oluyor. Ve ilerleyen zamanda ODÜ Rektörü, Akkuş MYO’nun faaliyete geçirileceğini, bunun için bir yurt gösterilmesini istiyor. Bu gelişme üzerine, MYO işinde öncü rol alan ilçenin yerel idarecilerince MYO binası yanında bulunan ve Öğretmenlerin bugün de lojman olarak kullandığı binaların yurt olarak tahsisi düşünülüyor ve isteniliyor. Ancak burayla mesul ilçedeki bazı resmi kurumların bu binaların yurt olarak tahsisine sıcak bakmaması fırsatın kaçmasına neden oluyor.

 

          Bu arada yerel seçimler oluyor, yeni Belediye Başkanı Ergüder Efil’de haliyle MYO’nun açılmasını istiyor, çalışmaları devam ettiriyor. Yüksekokul Derneği kuruyor, derneğin başına eski Akpınar (Kusköy) Belediye Başkanı Fikri Çamoğlu getiriliyor. Ergüder bey, MYO için bir gece yapıyor fakat yazık ki katılım az oluyor. Yurt meselesini çözmek için başka bir alternatif deneniyor, eski tekstil binasının üst katları yurda çevrilmesi düşünülüyor ancak çevrilme maliyetinin 500 bin lirayı (eski parayla 500 milyar) bulacağı anlaşılınca vazgeçiliyor.

        Benim bildiği kadarıyla son durum budur. Niyet vardır, gayret vardır ama netice bir türlü elde edilememektedir. Hâlbuki yine bildiğim kadarıyla bizden sonra bu işe başlayan Ulubey ilçesinin Belediye Başkanı hazırlıklarını tamamlar ve Lütfi Bey’in yanında olduğu bir zamanda kendisinden eski bir Üniversite çalışanı olması dolayısıyla Ulubey MYO başvurusunu yazmasını ister ve Lütfi Bey’de yazar. Bugün Ulubey MYO açılmıştır ancak ondan önce bu işe başlayan Akkuş MYO halen açılamamıştır. Bu arada bu işin de suyu çıkmış DAHA ÖNCE İLÇE OLMA FIRSATINI KENDİ AYAKLARIYLA TEKMELEYEN (anlaşılan kafalarını şimdi taşlara vuruyorlar herhalde) TEKKİRAZ BELDESİ bile MYO başvurusu yapmış, ODÜ Senatosunca başvuru onaylanmıştır.

 

     Neden Akkuş MYO açılamamaktadır? (Bence):

 *En büyük sorun Yurt sorunudur. ODÜ Rektörü Yurt olmadıkça MYO’nun eğitime açılmasını kabul etmemektedir. Akkuş’taki yerel idareciler ve özellikle bürokratik kurumlar bu konuda uzlaşamamakta, elde hazır binalar olmasına rağmen bir yurt binası düzenlememektedirler. Sanki bir çekişme söz konusudur.

(Yanılıyorsam düzeltilsin)

 

 *Hâlbuki meseleyi çözmek zor değildir: MYO olarak tahsis edilen ve bugün dört bölüm-sekiz derslik ve belki fazlasına da müsait olan eski Seka idari binası eğitime hazırıdır. Ufak-tefek belki işleri vardır. Yapılacak iş bu binanın hemen yanında bulunan bugün öğretmenlerin oturduğu iki binayı Üniversite emrine vererek, MYO’na kız ve erkek yurtları yapılmasını sağlamaktır. Zaten bugün zannediyorum önceden olduğu gibi Belediye burayı yurt olarak istemektedir. Zaten en uygun yer bu iki binadır, böylece MYO alanı ufak bir kompleks görüntüsü kazanır. Öğrenci ve Hoca’da sağda-solda fazla uğraşmaz. Hem öğrenci kolay kontrol edilir. Tabii bir de bir basketbol/voleybol ve futbol sahası da eklense daha iyi olur. Bu iki binayla ilgili ilçede ki resmi kurumların bu konuda anlayış göstererek-MYO’nun yolunu açmaları gerekmektedir. Zaten burası verilse bile ileri tarafta bulunan tek katlı eski fabrika lojmanlarından mürekkep epey bir alan yine kamuya kalmaktadır zannediyorum. Buraya da ileri de yeni bir Lise binası olur yâda güzel bir Turizm yatırımı olur.

 

  *Ordu Üniversitesi (ODÜ) bile bizim bu işte bir mesafe katedemiyeceğimizi anlamış yahut güvenemiyor ki (henüz yurdun olmaması) şimdilik sadece Yüksekokul müdürü araması yapmış. 28 yaşında bir genç, amma burayı çekip-çevirebilecek midir, idarecilik vasfı nedir bilmem! Bir ciddi sıkıntı budur ki buraya daha ne bölümleri açılacağı meçhul! Açılacak bölümler (programlar) belli olsun ki ona göre hocaların (öğretim görevlileri) ataması yapılsın. Yâda hoca yeterli bulunamayacak, çevreden öğretmenlerden okutmanlar atanacak! Bunların hiçbiri belli değil! Şu durumda ortada yurt yok, bölüm belli değil, hoca yok, biz bu okulu önümüzdeki sene açabilir miyiz diyoruz!

 

 Peki, MYO’nun açılması ilçeye ne kazandıracaktır, beklentileri karşılayacak mıdır?:

 

 Bugün Türkiye genelinde MYO’ların %50’si boş durumda eğitim vermektedir. Mesela, geçenlerde Akkuş’a gelip, MYO binasında inceleme yapan ilçemizin yetiştirdiği bir akademisyen olan Doç.Dr. Kazım Görgülü, Akkuş MYO’nun eğitim ve idari binasının gördüğü en hazır MYO olduğunu fakat mesela Sivas Cumhuriyet Üniversitesine bağlı Divriği MYO’nun kapasite altında bir öğrenci sayısı ile eğitim verdiğini söylediğini duydum.Yani ana sorunun birisi bu..Hadi açtık, öğrenci gelecek midir? Gelse ilçe ekonomisine katkısı ne olur? Şöyle düşünebiliriz: Üç bölüm açılırsa eğer ki başarı olur-dört bölüm zor, her bölüm ikişerden altı sınıf,50’şerden 300 öğrenci eder. Bu kâğıt üstünde bir rakam, yani bu sayıda öğrencinin Akkuşa geleceğini sanmıyorum, bir defa kendi öğrencilerimden biliyorum, MYO’ları fazla tercih etmiyorlar! Sadece iş geleceği yüksek MYO’lar rağbet görüyor. Birde çok öğrenci (%30 falan) askerliği uzatmak için tercih ediyor.

 

  Yani en iyi tahminle azami 150–200 öğrenci gelebilir diye tahmin ediyorum. 300–400 aylık harcama olacaktır, 400 diyelim, 400×200=80 milyar yapar. Buna birde en fazla idareci ve hoca 10 kişi olsa onlardan da ayda ortalama 10×2.5=25 milyar yani yekûn ilçeye 100 milyar girdi demek olur fakat bu en iyi rakamdır. Akkuş gibi ilçeye aylık fena bir para değildir. Yani aylık 1 milyar alan ve 100 kişilik fabrika gibi düşünün. (Tabii para ilçeye ev-kira, yeme, içme, giyim, mobilya, elektronik, yakacak v.b. girdilerle dağılarak girer.) Tabii bunun yanında yurt ihalesi, yemek ihalesi, yakacak ihalesi gibi girdiler olacaktır. Ayrıca MYO’ya gerekecek çalışanlar az da olsa istihdam oluşturabilir. Yani ilçeye soluk aldıracak bir yatırım hissi veriyor amma ilçeyi ayağa kaldıracak bir yatırım mıdır? Bence HAYIR!

 

 Birde şu var; hangi bölümler açılacaktır?

 

   Bir defa MYO’ların kuruluş amacı daha çok özel sektöre, teknik ve nitelikli iki yıllık lisans eğitimi almış eleman yetiştirmektir. Aslında son yıllarda MYO’ların önemi artmıştır. Artan ihracat ve artan iç talep v.s. nedenler. Yani işsizliğe-krize rağmen yetişmiş, nitelikli ve teknik elemana ihtiyaç artmaktadır. Zira üretim sürmektedir. O halde Akkuş MYO’ya, Akkuş’la ilgili efendim Hayvancılık-Arıcılık gibi çalışma sahası yakın çevrede az olan ölü bölümler yerine çalışma sahası fazla-aranan eleman olan bölümler açılmalıdır. Zira arıcılık ve bal merkezi olan Ardahan’da balcılığı geliştirir diye arıcılık bölümü açılmış ancak talep görmemiştir. En fazla talep olan beş program: Muhasebe, Bilgisayar, İşletme, Elektrik ve Makine’dir. Bunlardan benim önerim, Muhasebe, Elektrik ve Makine’dir.

 

  Bunun dışında kamuya çalışan yetiştiren MYO’lar da var..Mesela Adalet MYO’ları çok rağbet görüyor, zira iş getirisi yüksek!Kamuya zabıt katibi filan yetiştiriyor, sayısı da fazla değil. Yine yeni açılan bir MYO, Samsun Ondokuz Mayıs Ün. bağlı Alaçam ilçesine (10 bin civarında merkez nüfusu var)   Posta Lojistik MYO açılıyor. Onlarda eski Tekel binasını MYO’ya dönüştürme gayreti içinde. Bu MYO açıldığında PTT’ye eleman sağlayan bir MYO olacak, tabii talep ve puan’ıda yüksek olacak. Yani eğer Akkuş’ta böyle bir MYO oluşturulabilirse hem tercih edilen bir MYO olur, hem de öğrenci çekeriz! Üçüncü bir şık ise bugün sanayide en çok aranan ara elemanlarla ilgili iki bölüm açmaktır. Birde dikkat edilecek bir konu çevremizde, Ünye’de,Niksar’da ve sahilde ve içeride yakın ilçelerin MYO’larında olmayan bölümler açılmalıdır, açılırsa da talep sorunu olmayan bölümler..Lütfen, üç-dört ölü bölüm açacağınıza iki sağlam bölüm açın, faydası olsun, yoksa tabela MYO’u olur, öğrenci diye sinek avlarız.

   Son diyeceği şudur ki; Akkuşlu olup, sağda-solda henüz akademisyenliğin başındaki hemşerilerimizin burada değerlendirilebilecek olamasıdır. Burada açılacak bölümlerle ilgili branşta olan asistan, öğretim görevlisi olan Akkuşlu kardeşlerimiz varsa onları buraya çekebilmeye çalışmalıdır. Hiç değilse 5 sene kalmaları için..Zira öğretim kadrosu içinde Akkuşlu birkaç kişide olsa iyi olur.

   Mademki bu yola girilmiştir, bir an önce bu iş sonuçlanmalıdır. MYO’nun 2010–11 öğretim yılına yetişmesi çok zordur. Bari 2011–12 öğretim yılına yetişmeli ve sonra MYO Akkuş’un gündeminden düşmelidir. Tabii MYO açılırsa, açıldığı gün buna emek vermiş yöneticiler unutulmamalıdır. Ve artık Akkuş’un daha fazla ihtiyacı olan konu ve yatırımlar gündeme gelmelidir.

  Not: Bilgilerimde ve düşüncelerimde eksiklik yâda hata varsa kaynağı sağlam-doğru her düzeltmeye ve dahi eleştiriye açıktır.

Bahadır KAYIM

 

 

Related Articles

2 YORUMLAR

  1. Hiç Duymak İstemediğim Cümle “Akkuş Meslek yüksekokulu seneye kaldı. Yada Okul 2010 yılına açılmaz da 2011 yılında açılırsa gene iyi”

    İşte bu cümleleri asla duymak istemiyorum. Neden 2010 yılında açılmayacakmış da seneye yada daha sonraki seneye kalacakmış. Neden bu sene çözüm üretilmiyor da hep erteleniyor. Bu okulun her açılmadığı sene için Akkuş ilçesinin verdiği eğitim göçünü hesaba katan varmı? Akkuşlu Öğrencilerin umutlarını azalttığınızı hiç düşündünüzmü? Gurbetteki vatandaşların Akkuş’a ilgisinin azalacağını düşündünüz mü?

    Sayın Yetkililer ve ilgililer, ne olur yapmayın etmeyin seneye bu işi bırakmayın. Bu iş seneye kalırsa Akkuş halkında ümitleri kırmış olursunuz. Akkuş halkı seneye açılacağına gene inanmayabilir.

    Lütfen ne gerekiyorsa Akkuşlular olarak elimizi taşın altına koyalım. Yetkililer inanın iş sizde bitiyor. Ya çözüm üretin yada seneye neden kaldığını lütfen açıklayın.

    Beldelere okul açılması düşünülürken, Akkuş’a açılmaz ise yada ertelenirse Akkuşlular çok üzülürler. Bu bağlamda site yönetimi ve ekibi olarak çok üzülüyoruz. Okulun açılması için gereğinden fazla haber yaptığımızı herkes biliyor. Daha da yapmamız gereken varsa lütfen açıklayın yapalım. Ama lütfen bu sene okul öğrenci kabul etsin. Akkuşlu öğrencilerin duasını alın. Akkuşluların duasını alın. Ama yeteri kadar uğraşı verilmez ve okul açılmaz ise Akkuşlu ve diğer öğrencilerin hakkını vermemiş oluyorsunuz. Kul hakkı konusu ortaya çıkıyor.

    Lütfen bu konu ile ilgili yazdıklarımızdan kimse bir mana çıkarmaya çalışmasın. Bizim yazıdaki amacımız. Bu konudaki haberlerimizn amacı: Akkuş Meslek Yüksekokulu açılsın ve Öğrenci kabul etsin. Başka hiç bir amaç yoktur. İnsan çok istediği bir şeyin olmasını istemez mi? işte bizde okulun açılmasını çok istiyoruz. Bu isteğimizi de kaleme alırken, yanlış anlaşılmalara neden olan cümlelerimiz olabilir. Yada öyle anlaşılmış olabilir. Yada uslup konusuna dikkat etmemiş olabiliriz. Yada öyle anlaşılmış olabilir. Yada yazdıklarımızdan siyasi manalar çıkaranlar olabilir. Bunların hiç biri illa da farklı anlamlar çıkarılsın diye yazılmamıştır. Okul açılsın diye acaba şöyle yazsak daha mı etkili olur düşüncesi ile yazılmıştır. Bu bağlamda bizim okul ile ilgili tüm yazılarımızın ana konusu okulun hemen açılması manası vardır. Başka da bir neden yoktur. Akkuş’a Meslek Yüksekokulu istiyoruz. Akkuşlular bunu hak ettiler. Akkuşlu öğrenciler hak ettiler. Allah aşkına çok şey mi istiyoruz.
    İhsan ÇAM

  2. sn hocam yapmış olduğunuz tespitler doğru ve akılcıdır. tesisleşme ve kampüs bir okulun yada ilçenin görüntüsünü bile değiştirir çevre ilçelerde olmayan bölümler okul bitince iş alanı geniş olan bölümler tercih edilmelidir. sizde söylemişsiniz fakat bizim toplum uzun yazıları okumadığından hatırlatma yaptım. kurumlar arasında bir uzlaşma ile bu meselenin çözüleceği kanısındayım. BÜTÜN AKKUŞ LULAR MESLEK YÜKSEK OKULUMUZU İSTİYORUZ kampanyası başlatmalıyız sessiz değil sesli düşünmeliyiz.düşündüğünü söyleyebilen akkuşlular neredesiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
19AboneAbone Ol

Çok Okunanlar