Ordu Özel İdare Ev Yapanlardan Ücret Talep Etmiyor
Köylerde Yapılaşma Aşamaları ve Şartları
Köylerde yapı inşa etmek isteyen vatandaşlarımızın, iş ve işlemlerini daha hızlı yürütebilmeleri için bir takım hususlara dikkat etmeleri gerekiyor.
Yapılaşma süreci, inşaat yapmak isteyen ilgilinin inşaat yapmak istediği alana ait tapu ve konu ile alakalı dilekçesini idaremize sunmasıyla başlar. İkinci aşamada inşaat yapılacak alan ve inşaatla ilgili projelerin (mimari, statik, elektrik, tesisat v.b. gibi), inşaat yapımına uygun olup, olmadığı fenni ve sağlık yönünden İl Özel İdaresi personeli tarafından incelenir ve inşaat için gerekli izinler İdare tarafından verilir.
Son olarak yapının tamamlanmasıyla birlikte; yapının projelere uygun olarak yapılıp yapılmadığı ve ilgili alandaki yapılaşma esaslarına uyulup uyulmadığı kontrol edilerek, uygun bulunması halinde yapı kullanım izni belgesi verilir.
İlimiz köylerinde her sene ortalama 1500 ile 2000 arasında yeni yapı inşa edilmekte. Bu yapılardan bir kısmı köy yerleşik alanı sınırları içerisinde kalırken, bir kısmı da bu alanların dışında kalmaktadır. Yapılacak yapıların köy yerleşik alanı sınırları içerisinde kalıp-kalmaması inşaat ruhsat sürecinde bir takım farklılıkları da beraberinde getiriyor.
Köy yerlerindeki yapılaşmalarla ilgili bilgi veren Ordu İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Bülent CİVELEK, “Yapı yapmak isteyen vatandaşlarımız ruhsat almak için öncelikle yeni tarihli tapu kayıt örneği ile İdaremize müracaat ederek, inşaat yapmak istediği alanın ‘Köy Yerleşik Alanı’ içerisinde kalıp kalmadığını öğrenebilir, daha sonra da ruhsat için gerekli belge ve evrakları tamamlayabilirler. Çünkü bir parsele yapılacak yapı için istenen belgeler, o alanın Köy Yerleşik Alanı içerisinde olup olmaması ve yapı sahibinin ikamet adresine göre değişiklik göstermektedir.
Vatandaşların genellikle bu aşamalar hakkında bilgi sahibi olmadığını, istenen belge ve evrakları angarya olarak algıladıklarını ve kendilerine İdare tarafından zorluk çıkarıldığı gibi yanlış bir düşünceye kapıldıklarını ifade eden CİVELEK, “Bu durum kesinlikle doğru değildir. İdaremizce yapılan uygulamalar, istenen belge ve evraklar tamamen yasalar ve mevzuat çerçevesinde istenilmekte; halkımızın can ve mal güvenliğini sağlamaya, izinsiz ve plansız yapılaşmaları önlemeye yöneliktir” dedi. Bunun yanında vatandaşlarımızın köylerde yapılaşma esasları ile ilgili bir bilgi sahibi olmadığı da görülmekte. İnşaat yapmak isteyen vatandaşlarımızın inşaat yaparken aşağıdaki esasları dikkate alarak hareket etmesi gerekmektedir.
Köy Yerleşik Alanlarında Uygulanacak Yapılaşma Esasları
Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile müştemilat binaları yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabi değildir. Ancak, yapı projelerinin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğuna dair valilik görüşü alınmasından sonra, muhtarlıkça izin verilmesi ve bu izne uygun olarak yapının yapılması şarttır.
İfraz edilmedikçe bir parsel üzerine köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar ve bunların lüzumlu müştemilat binaları dışında birden fazla yapı yapılamaz.
Köy ve mezraların yerleşik alanlarında ve civarında bir parselde köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapıların ve konut yapılarının müştemilat dahil taban alanı kat sayısı %40 ı geçemez. Köy ve mezarların yerleşik alanlarında 2 kat (6.50)m den fazla katlı bina yapılamaz. Meyilden dolayı birden fazla kat kazanılamaz.
Yapının kadastral (tapu üzerinde görünen) yoldan en az 5 m yan komşudan ise en az 3 m çekmek suretiyle yapı yapması mümkündür.
Karayolu kenarına yapılacak tesis ve ticari yapılar karayoluna 25 m’den fazla yaklaşamaz. Parsel büyüklükleri hakkındaki hükümlere uymayan parsellerde, uygun hele getirilmedikçe yeni yapı ve ilave yapı yapılmasına izin verilmez. Bina cephe ve istikametlerinin, köy ve mezraların mevcut teşekkülü esas alınarak tayin ve tespitine Köy İhtiyar Heyeti yetkilidir. Parsel dışına taşan çıkma yapılamaz. Çıkmalar, bitişik veya blok nizamında komşu sınırına (2.00) m den fazla yaklaşamaz. Saçaklar, (0.20)m. yi geçmeyecek çıkıntılar, bina içine dahil edilmemek şartı ile çıkma sayılmaz. Köy yerleşik alanları içerisinde parseli bulunan ve köy nüfusuna kayıtlı olmayan veya köy nüfusuna kayıtlı olup da köyde sürekli ikamet etmeyenlerce inşa edilecek yapıların yapılaşma esasları köy yerleşik alan sınırları dışındaki yapılaşma esasları ile aynıdır. Köy Yerleşik Alanları Dışında Uygulanacak Yapılaşma Esasları Köy nüfusuna kayıtlı olmayan, köyde sürekli oturmayanlar ve köy nüfusuna kayıtlı olmakla birlikte köyde sürekli oturmayanlar tarafından yapılacak tüm yapılar, yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine tabidir. Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni İdaremiz tarafından düzenlenir. İnşaat alanı katsayısı %5 den fazla olmamak, yapı inşaat alanları toplamı hiçbir koşulda (250) m’yi geçmemek, saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak, yola ve parsel sınırlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak şartı ile bir ailenin oturmasına mahsus bağ ve sayfi ye evleri, kır kahvesi, lokanta ve bu tesislerin müştemilat binaları yapılabilir. Karayolu kenarına yapılacak tesis ve ticari yapılar karayoluna 25 m’den fazla yaklaşamaz Bu alanlarda tarımsal üretimi korumak amacı ile üretimden pazarlamaya kadar tüm faaliyetleri içeren entegre tesis niteliğinde olmamak kaydıyla, konutla birlikte veya ayrı yapılan mandıra, kümes, ahır, ağıl, su ve yem depoları, hububat depoları, gübre ve silaj çukurları, arıhaneler, balık üretim tesisleri ve un değirmenleri gibi konut dışı yapılar, mahreç aldığı yola (10.00) m.den, parsel hudutlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak, parselde bulunan bütün yapılara ait inşaat alanı katsayısı %40 ı ve yapı yüksekliği (6.50) m.yi ve 2 katı aşmamak şartı ile yapılabilir.
Ayrıca bu tesisler hakkında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların taşra teşkilatlarının (Tarım Müdürlüğü) uygun görüşünün alınması ve başka bir amaçla kullanılmayacağı hususunda tesis sahiplerince ilgili idareye noterlikçe tasdikli yazılı taahhütte bulunulması gerekmektedir.
Köylerde İnşaat Yapacak Kişilerden İstenen Belgeler
• Dilekçe
• Nüfus cüzdanı fotokopisi
• Onaylı Kadastral Harita Fotokopisi
• Yeni tarihli tapu kayıt örneği
• Mimari Proje (Legant doldurulacak)
• Statik Proje (Merdiven ve balkon donatı detaylı olacak )
• Elektrik Proje
• Tesisat Proje
• Muhtardan Yapı izin belgesi ve Köy karar defteri fotokopisi (Köy yerleşik alanı içerisinde kalan parsel sahiplerinden)
• Jeoloji, Jeofi zik ve İnşaat Mühendislerince imzalı zemin etüd raporu (Köy yerleşik alanı dışında kalan parsel sahiplerinden)
• Odadan her proje için sicil durum belgesi
• Arazi hisseli ise hissedarlardan noter onaylı muvaffakatname
• Fenni Mesuliyet belgesi
• İkametgâh Belgesi (Sorgulaması İdaremiz tarafından yapılmakta)
Kaynak: Ordu İl Özel İdaresi Dergisi
Önemli Açıklama: Sitemizde daha önce yayınlanan bir haberde, Özel İdare, ev yapanlardan ücret istiyor diye konuyu dile getirmiştik. Ordu Özel İdare görevlileri sitemize yönetimi ile iştişarede bulunarak, konunun yanlış anlaşıldığını Özel İdare olarak ev yapanlardan herhangi bir ücret talep etmediklerini hatta ev yapmak isteyenlere örnek ev projeleri verebileceklerini dile getirerek, kanun gereği Özel İdare'nin istemiş olduğu belgeleri kişiler temin ederek bir takım harcamalara yaptığını, ancak bu harcamaların Özel İdare ile bir ilgisi olmadığını ve Özel İdarenin kasasına herhangi bir paranın girmediğini ifade ettiler. Ayrıca daha sonraki haberlerimizde de dile getireceğimiz gibi, Özel İdare köylerdeki içme suyu kullananlardan su parası talep ediyor haberinin de gene yanlış anlaşıldığını, su parası adı ile köylülerden Özel İdarenin herhangi bir para talebi olmadığını, sorumluluğun tamami ile muhtarlarda olduğunu dile getirdiler. Sitemizde bu konuda geniş açıklamalı haberimiz çok yakında yer alacak.
Site Yönetimi: Bu kadar belgenin hazırlanması kolay iş değildir. dolayısı ile biraz daha kolaylık sağlanmalı. Bu belgeler için harcanacak ücret nereden bakılsa 2 yada 3 milyarı bulacak. Köylü zaten kapıdaki koyunlarını, ineklerini satıp ev yaptırmaya çalışıyor. Birde bu belgeler için o kadar para yazık değilmi. Kanun değişmeli ve Özel İdare Yetkilileri kişinin dilekçe vermesinden sonra işlemleri kendisi yaptırıp ücretsiz olarak köylüye teslim etmeli. İşte bu şekilde bir destek görürse köylü köyüne ev yapar ve köyü terk etmez. Ama bu şekilde belgeler istemek ile iş yokuşa sürülmektedir. Evet kontrol altında olsun buna katılıyoruz ama bu kadar zor olmasın.
Çözüm: Her şey bilgisayar ortamında ve uydu haritadan izlenmiyor mu? vede hazır programlar yokmu anında bilgileri girince proje ortaya çıkmıyor mu. Devlet baba ve kurumlar bizim dedemizin gününden kalma yok nüfus cüzdanı fotokopisi gibi işleri artık bıraksınlar. Tek kimlik ile hani her şey yapılacaktı. Sosyal devlet anlayışı daha işlevsellik kazanmalı, bilgisayar ve internet en üst düzeyde kullanılmalı ve tüm bunlardan sonra köylü nüfus cüzdanı ile ilgili kuruma müraccat etmesi ile her şey anında çözülmelidir. Belge isteme dönemi artık bitti. Kurumlar birbirleri ile irtibata geçmiyor mu internet ortamında. Öyle ise neden halen belge isteniyor anlamış değiliz. Köydeki kişinin muhtar ile arası iyi değilse ve muhtar izin vermez ise köylü ev yapamayacak mı? adamı güldürmeyin. Köylerde kadastro geçti her şey kayıt altında adamın yeri belli yurdu belli. Geçelim artık bunları hayatı lütfen kolaylaştıralım. Zorlaştırmayalım.
Köylü önceden ev yapmaya parası olduğu anda hiç bir sıkıntı yaşamadan ev yapabiliyor ise, şimdi de ev yapmak isteyince önüne bir sürü zorluk çıkıyorsa bunun adı köylüye zorluk çıkarmak denir. Evet her şey kontrol altında olsun. Kayıt dışı olmasın bunlara katılıyoruz ama istenen belgeleri çıkarmak kolay değil. Ya belgeleri Özel İdare kendi tamamlasın yada sadece bir yerden belgeler temin edilsin. Bilgisayardan alınan çıktılara halen daha bu ülkede dünya kadar para ödeniyor. Köylü adam işini gücünü bırakıp günlerce belgeleri hazırlamak için zaman ayırması doğru mu? Ya kanun değişmeli ya Özel İdare belgeleri kendisi temin etmeli mühendis, kadastrocu projeleri tamamlayacak kişileri bünyesinde bulundurmalıdır. Yada belgelerin bazılarını istemekten vaz geçmeli