26 Aralık 2024 Per

Dernek Yönetim Kuruluna Aday Olacak Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

DERNEK YÖNETİM KURULUNA

ADAY OLACAK BAŞKAN VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN

ÖZELLİKLERİ NASIL OLMALIDIR?

Dernekçilik zor iştir. Sabır ister. Hoşgörü ister. Fedakârlık ister, tahsil ister. Bazen da maddiyat ister ve boş zaman ister. Bunun yanı sıra elbette. Özel kabiliyetler ister. İyi yöneticilik ister. Olaylar arasında koordinasyon sağlama niteliği ister. İşini severek yapma özelliği ister. Dernek üyeleri arasında ayrımcılık yapmama, köy-mahalle ayrımcılığı yapmama niteliği ister.

Aşağıda sayılan dernekçilik faaliyetleri yapabilecek olanların dernek Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeliklerine aday olarak başvuru yapmaları tavsiye edilmektedir.

  1. Kendine güven
  2. Dernekler Masası üye girişlerine kadar tüm işlemleri bilgisayar yani internet üzerinden istediğinden iyi bir bilgisayar kullanıcısı olmak.
  3. Dernek üyelerini ve köyünün insanlarını ayrım yapmadan kucaklamak.
  4. Üyeler arasında ayrım yapmamak.
  5. Derneğe üye olsun ya da olmasın köyün tüm insanları arasında ayrım yapmamak.
  6. Mahalle- sülale ve akraba ayrımı yapmamak.
  7. Köy nüfusuna kayıtlı tüm aileleri tanımak ve irtibat halinde olmak.
  8. Köy nüfusuna kayıtlı kişilerin ikamet ettiği adresleri bilmek
  9. Köy nüfusuna kayıtlı herkesin ne işle meşgul olduğunu bilmek.
  10. Köyün hangi hizmetlere ihtiyaç olduğunu tespit etmek ve bir rapor hazırlamak.
  11. Köy dışında gurbette ikamet edenlerin dernek adına çözülebilecek sorunlarını tespit etmek rapor hazırlamak.
  12. Derneği her gün açık tutmak. (her gün az 2 saat olsun mesai saatleri içinde derneği açık bulundurmak. Herhangi bir etkinlik varsa derneğin açık bulunacağı saatte sınır koymamak.) Benim işim var. Ben her zaman yada günde 2 saat derneği açamam diyen yönetim kurulu başkanı ve üyeleri aday olurken bir kez daha düşünmelidirler. Lokali olan dernekler zaten açık olmak zorundadır. Belirlenen saatlerde.
  13. Derneği gerek olmadıkça mesai saatleri dışında keyfi olarak açık bulundurmamak.
  14. Dernek üyesinin okuyan çocuklarına öncelikle burs verilmesi konusunda gerekli çalışmaları yapmak.
  15. Dernek üyesi kişilerin maddi durumu iyi olmayanlara destek olmak için çalışmalar yapmak.
  16. Belirli günlerde dernek adına çeşitli etkinlikler düzenlemek. (Kadınlar günü, engelliler günü, milli ve dini bayramlar vs. gibi)
  17. Dernek merkezinde dernek üyesi kişilerin yine dernek üyelerinin çocuklarına dersler verilmesini sağlamak. (El beceri kursu niteliğinde dersler vereceklerin dernekte organize yapması. Gerek görülmesi halinde Kur’an-ı Kerim Öğrenme dersi verilmesi, Bilgisayar öğrenme kursu gibi pratik bilgiler verilmesi konusunda kısa süreli de olsa dersler verilmesi sağlanmalıdır.)
  18. Dernek üyesi olup, görevinde yükselen, mevki makam olarak bir üst basamağa çıkan kişileri motive etmek için ziyaretler yapmak.
  19. Köyümüz adına kamu kurum kuruluşlarında çalışanları tespit ederek listesini oluşturmak, esnaflarımızı tespit etmek. İş Adamlarımızı tespit etmek, Yurt dışındakileri tespit etmek. Yükseköğrenim gören öğrencileri tespit etmek. Yeni doğan çocukları tespit etmek ve diğer birçok konularda başarılı çalışmaları olanları tespit etmek.
  20. Desteğe ihtiyacı olan kişilere birçok konularda dernek olarak yardımcı olmak.
  21. Dernek üyeleri ile koordine içinde olarak derneği birlikte yönetme arzusu içinde olmak.
  22. Ben başkanım, ben yönetim kurulu üyesiyim ben ne dersem öyle olacak havası içinde değil. Önce kanunlar, örf adet ne derse öyle olacak. Sonra doğru neyse o olacak. Sonra dernek üyesi içinden en doğru söyleyenin dediği olacak. Dernek Dernek üyeler ile birlikte yönetilecek.
  23. Dernek köyü temsil ettiği için köy ile ilgili her şey derneği ilgilendirmektedir. Dernek Köyün insanlarını temsil ettiği için birçok konu derneği ilgilendirmektedir.
  24. Dernek köyü temsil ettiği için dernek yönetimi buna göre hareket edecektir. Köy ve köyün insanlarına zarar verici hiç faaliyette bulunamaz.
  25. Köye ve köyün insanlarına zarar verici faaliyetlerde bulunduğu anda ve derneğin köyü temsil etmediği anlaşıldığı anda. Köylülerin ve muhtarın talebi üzerine derneğin çalışmalarının sona ereceğini yönetim kabul etmiş olacaktır.
  26. Dernek Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri; köy dışında da diğer köylerde de, diğer derneklerde ve her ortamda temsil etme becerisi içinde olacaktır.
  27. Dernek sosyal bir dernek olarak birçok konularda sivil toplum kuruluşları ile ilişki içinde olacaktır. Örneğin İl Sağlık Müdürlüğü ve en yakın sağlık ocağı ve aile hekimi ile görüşerek dernek merkezinde sağlık konuları ile ilgili hekimlerin konuşmacı olarak katılmalarını talep edebilecektir.
  28. Kamu kurumlarında köyü dernek en iyi şekilde temsil edecektir.
  29. Köyün ihtiyaç duyduğu hizmetlerin yapılması için dernek yönetimi Belediye Başkanı, Kaymakam, İlin Valili ve İldeki Kamu Kurum ve Kuruluşları ile bağlantı halinde olacak. Sık sık ziyaretlerde bulunacaktır. Hizmetler gelene kadar bu kapılara aşındırılacaktır.
  30. Teknoloji çağında olduğumuzdan dernek yönetimi medyayı çok iyi kullanacaktır. Dernek adına internet sitesi açılacak ise örneğin sevgikoyudernegi gibi köyün isim altında site adı alacaktır. Köy adı ve dernek ibaresi geçmeyen internet sitesi ismi alınması yapılmayacaktır. Sosyal medyada yapılan eleştirilere kızmayacak cevap vermek gerekiyor ise cevap verecektir. Hakaret olursa mahkeme yolunun açık olduğunu herkes bilecektir. Derneğe zarar verici hareketler sık sık oluyor ise dernek üyeliğinden atılması yönetimce genel kurulda önerilecektir. Dernek adına e-mail adresi alınarak gerek duyulması halinde e-mail ile yolu ile ya da cep mesajı yolu ile üyeler ile irtibat halinde olunacaktır. Dernek duyurularını e-mail ya da cep mesajı ile yaparken üyelerinin de aynı yöntem ile dernek ile irtibat geçmesine imkan verecektir. Uzay çağında herhangi bir bilgi veya belgeye gerek duyulduğu zaman üyenin illa da derneğe gelmesi istenmeyecektir. Elektronik haberleşme araçları ve teknikleri ile karşılıklı belge ve bilgi alışverişi yapılması sağlanacaktır.

Yukarıda sayılan konularda ve daha birçok konularda ben en iyi şekilde dernek yönetim kurulu başkanlığı ve dernek yönetim kurulu üyeliği yaparım diyen kişilerin aday olmalarını tavsiye ediyoruz.  Kaleme alınan yazının hiç bir dernek ile ilgisi olmayıp genel bir yazı olduğunu ifade etmek istiyorum.

Not: Bir dönem Akkuş Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinde Denetleme Kurulu Başkanlığı Yaptım. Bir çok derneklerin kurulmasında ve tüzük hazırlama çalışmalarında görev aldım. 20 yıldır yayında olan Akkuş İlçesi İnternet Sitesi ve Çukurköy İnternet Sitesi yapımcılığı ve yöneticiliği görevini halen daha sürdürmekteyim. Bir kamu kurumunda Bilgisayar Programcı olarak görev yapıyorum.)

İhsan ÇAM

Bilgisayar Programcısı

www.akkusilcesi.com

cukurkoy.akkusilcesi.com

 

 

Related Articles

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
19AboneAbone Ol

Çok Okunanlar