BİR DE YENİ YOL’DAN
DARBE YEMEYELİM..!
(Üç mesele)
BİR..
Geçen yıl bu konuda ilçemiz kamuoyunu köşemizden bilgilendirdiğimiz halde maalesef konu hakkında kimse bilgi sahibi değil ve konu bile olmuyor..zira genel kanı, bu projenin geçmiş (bakan düzeyinde önemli) bir siyasetçinin projesi olduğunu ve onun devrinin kapanmasıyla da projenin rafa kalktığı yönünde..ancak durumun böyle olmadığını ve projenin adım adım fizibilite çalışması-proje çizim teknik kısmının tamamlanmak üzere (muhtemelen tamamlanmış olduğunu) bir kez daha belirtelim.
Böylece kimsenin ruhu duymadan koca bir proje tamamlandı.
Yıllardır yol yol dedik, niye bu kadar uzadı? (İstediğimiz gibi oldu mu?) Bence, hem zorlu coğrafyamız için çok iyi bir yol istendi ve çözüm ancak bulundu hem de ÖNCE Ordu merkezi iç kesime bağlayacak ve Mesudiye’den geçen Ordu-Sivas Yolunun bitmesi beklendi. Adı geçen yolun (ki elbette güzel olacak, Ordu il merkezi nihayet iç kesimlere adam gibi bir yolla bağlanacak fakat) Mesudiye’ye kadar olan bölümünün tek şerit olduğunu-duble olmadığını bizzat Mühendisinden duydum.
Fakat, bu yeni ÜNYE-NİKSAR Otoyolu duble yoldur. Bu arada tali bir yol projesi daha devam ediyor: Fatsa-Kumru/Korgan-Çamiçi yolu..ancak bu yol öyle sanıldığı gibi Ünye-Niksar Yoluna alternatif bir yol gözükse de, o seviyede bir yol olmayıp, ara yol, tali bir yol olup, ana aks olmayacak. Üstelik kışın tercih edilmesi zor bir yol, ıssız yaylalardan geçiyor. Yani özetle, Ordu ilini iç kesime bağlayacak İKİ ANA YOL olacak:
Birincisi (tabii ileride yapılacak fakat projesi hazırlanmış olan ve mevzumuz olan) Ünye-Niksar Duble Otoyolu..İkincisi ise bitmek üzere olan Ordu-Mesudiye-Sivas yolu olacak (Mesudiye’den sonrası ancak Duble yol) Fatsa-Korgan-Çamiçi yolu ise tali, yani sadece Fatsa ve arkası için alternatif bir tek şeritli yol..
Yeni yol, bizim ve çevre ilçeler-iller yani genel kamuoyu menfaati için çok iyi, hatta mükemmel bir proje..
Fakat sadece bizim için çok sıkıntı, kötü, tehlike..
Bu yol; bölge, yöre ulaşımını çözerken..biri sahilde biri içeride iki büyük ilçe (Ünye-Niksar) ve etrafının ulaşımını mükemmel çözerken Akkuş ilçesini komaya sokuyor..
Çok iyi, çünkü Ünye’den Akkuşa yarım saatte varacaksınız, yorulmayacaksınız. Nerdeyse doğru dürüst viraj yok, çift şerit, duble yol, aracınızla saatte 100-110 km. hız yapabileceksiniz. Akkuş’tan Niksar’a 15-20 dakikada varacaksınız, duble yol, yine hız 100-110 km.
Çok güzel bir yol..viyadükler, bir vadi boyunca güzel manzaralar, dereler, tüneller..iyi,hoş.
Giresun, Ordu, Ünye, Fatsa, Terme için kestirmeden Niksar, Erbaa, Reşadiye, Tokat, Sivas’a ulaşım için çok iyi..
Peki, ya bizim için?
Biliyor musunuz, yol bizim 4-5 km. ötemizden geçecek.! Akkuş yol ayrımı bulunacak, bir tabela: Sol (yada sağınız) yön Akkuş 5 km.
Yani, bu yoldan geçen her araç Akkuşun sadece adını duyacak, uzaktan bile göremeyecek..! Belki aşağıdan geçerken Argan Dağımızın zirvesi görülebilir..
Ne olur o zaman
Can çekişen Akkuş ilçe merkezi?
Tek kelimelik cevap:
BİTER..! SÖNER..!
Bu zamana kadar ve halen bu yoldan geçen herkes, her araç bu ilçeyi görüyor..biliyor, unutmuyor..ihtiyaca binaen yakıt alıyor, ya ilçe içinde bir lokantada yada Kahvehanede yada dışında (Dumantepe, Taşlıdere, Büyük Kertil, Tifi) çay içiyor veya yemek yiyor, sebze meyve alıyor, belki başka şeylerde..hatta şurda bir gece kalayım diyen ve beğenip 2-3 gece ilçenin tek Oteli olan Öğretmenevinde kalan birçok insana şahit oldum..kısaca, ilçeye:
Para bırakıyor, ortalama bir hareket sağlıyor, ekonomiye ciddi bir katkı, belki de ayakta kalmasını sağlıyor. İlçede dikkat edin, aşağı yol dediğimiz Karayolu kenarının alış verişi, şehir merkezinde ki İstiklal caddesinden daha iyi. Yoksa..
Zaten Fabrikamız 1993’de üretime son vermiş, 2006’da satılmış..nüfus bir darbe görmüş..bazı kurumlar gitmiş. Fakat, Büyükşehir başlayana kadar idare eden nüfus artık hepten azalıyor..Bugün Üretim yok, ciddi bir tesis yok.
Köylerin durumu hakeza..
Akkuş ilçe merkezinde kışın 3 bin kişi ancak var. Yazın 5-6 bin kişi oluyor. Köyler daha çok göç veriyor, geçen yıl toplam nüfusu 24 bin küsür olan ilçemizin bu sene toplam nüfusu 23 bin küsüre gerilemiş..
Artık en uzak köy-mahalle olan Ayvacık Barajı kıyısında Çökek ve Kargı’dan, Kumruya yakın Tuzak Mah. Kadar, Niksar’ın dibindeki Yolbaşı ile Ünye sınırında ki Muratlı Mah. kadar ilçe merkezi dahil bütün Akkuş 23 bin kişi ve hepsi bir Niksar etmiyor. Niksar ilçe merkezi 30 bin küsür nüfusa sahip.
Hele yarın birgün bu proje BU HALİ İLE YAPILIR, ilçenin 5 km. doğusundan geçerse..işte o zaman tam ağlarız ama iş işten geçer.
Devlet için, ekonomi için en rantabıl proje budur, bu olabilir, katılıyorum, mühendis olsam ben de belki böyle çizerim..devlet bu bölgesel 500 bin nüfusun menfaatini düşünür, 3-4 binlik Akkuş biter, kimse de bakmaz.
Fakat sen ağlamazsan da kimse emzik vermez, dönüp de bakmaz.!
Tez zamanda kamuoyu oluşturmalı ve yolun projesinin kısmi değişikliğe gitmesi için siyasi ve bürokratik baskı kurmalı.
Akkuş Kurultayı toplanmalı, bu konu görüşülmeli..
Dışarıdaki Akkuş dernekleri gündem oluşturmalı
İmza kampanyaları düzenlenmeli..
Nihayet, ÇÖZÜM YOLU;
Yolun Kızılelma-Çayıralan köylerinden (şimdiki ismi ile mahallelerinden sonra) projede olduğu gibi Damyeri Mahallesine değil; Çamalan Mahallesinin aşağı kısmına dönmesini sağlayıp, Talışmalan ile aradaki vadiden geçirip, Akkuşun altından DAĞYAZINDAN GEÇMESİNİ sağlayıp, buradan tünele (yüksek eğimli olacak ama) girmesini sağlayıp, bundan sonrası yine projede olduğu gibi Karaçal Mah.Kepekli Mevkii yada Gökçebayır Mahallesi Tifi düzünden çıkmasını sağlamaktır.
Bütün yapılacak iş, yolu ana güzergâhtan 5-10 km. Batıya saptıracak bir yeni hat değişikliğini sağlamaktır. Genel yol uzunluğunu 3-5 km uzatabilir, fakat bir ilçeyi kurtarmış olursunuz.
Zira bu yol, bu yolun ortasında yar alan Akkuşludan başka kimseye bu kadar çile çektirmemiştir, artık yeni yoldan yeterince faydalanmak Akkuşlunun da hakkıdır.
Bu yolun, köy nüfusunun ağırlıklı olduğu Salman kesimine bir katkısı yok gözükebilir, fakat onlarda unutmasın ki, sizler bu ilçenin köylerisiniz. Ve Akkuş-Salman yolunun da asfaltının tamamlanmasıyla sizde bu yoldan istifade edeceksiniz. Zaten çoğunuz, İstanbul-Ankara’ya buradan gidiyorsunuz.
İnanıyorum ki, yeni hat bir miktar masrafı artırsa da, aynı konforu sunacak duble yola negatif etkisi olmayacaktır.
Böylece yol BİZE DE NİMET OLACAK, gelip geçen araçlar ve içindeki insanlar aşağıdan Akkuşu görecek, hele yazları muhakkak dinlenmek –uğramak hatta birde konaklama tesisi yapılırsa kalmak isteyenleri olacaktır. Burada ilçemizin varlıklı insanları açacakları YOL ÜSTÜ DİNLENME TESİSLERİ – PETROL İSTASYONLARI – İLÇE ÜRÜNLERİ SATIŞ NOKTALARI ile hem istihdam sağlayacaklar, hem de ilçemize para akışını daha iyi şekilde devam ettirecekler, pastadan ilçemizde pay alacaktır.
Böylece hastalarımız da Niksar’a veya daha çok tercih edildiği üzere Ünye, oradan gerekirse Ordu-Samsuna daha çabuk ulaşacaktır.
İlçe merkezindeki ve yakın köylerdeki insanlarımız yol çilesi çekmeyecek, ilçemiz insanları modern-rahat-çabuk bir ulaşım konforuna kavuşacaktır. Gurbetçilerimizin de Ünye yâda Niksar’dan sonraki sıkıntısı bitecektir. Ünye’ye, Ordu, Samsun’a yâda Niksar ve Tokat’a daha hızlı gidebileceğiz. Elbette İstanbul ve Ankara’ya da..
Belki de ilçemize böyle güzel bir yol yapılır ve ulaşım çözülürse yatırım gelebilecek, belki bu sayede mevsimsel olsa da Turizm yatırım imkanı doğacak..en azından getiremediğimiz Doktorlar gelecektir.
Yoksa, yol yine uzaktan geçerse..
Bunların hepsi İlçemizle birlikte. HAYAL OLABİLİR.!
(Biz uyaralım hatta yol gösterelim de, yarın biliyordunuz, neden uyarmadınız demesin hiç kimse)
İKİ-Geri dönüşüm..
Yazları ilçemizde kalıyoruz, geziyoruz bakıyoruz ki dağ taş çer-çöp..yani poşetler, soda yahut içki şişeleri, kutuları..değişik gıda ambalaj atıkları..malesef güzelim tabiatımız müthiş bir kirlilik içinde.!
Hâlbuki basit bir tedbirle bunun bir miktar önüne geçilebilir:
Geri dönüşüm..
Bakın, büyükşehirlerde hatta büyük ilçelerde geri dönüşüm yaygınlaştı, yaygınlaşıyor. Binlerce insan ekmeğini çöpten kazanıyor, günde on kişi el arabasıyla çöp kutularına bakıyor. Geri dönüşüm tesisleri var.
Yani, Akkuş’ta bir tesis kurulsun demiyoruz ama bir GERİ DÖNÜŞÜM ihalesi yapılabilir..
Böylece, ihaleyi alan çöpün döküldüğü yere çöreklenir, burada işine yarayanları alır, götürür, satar.
Ayrıca, çevredeki ve yol kenarlarında ki şişeleri, poşetleri, naylonları, demirleri, kutuları da toplar. Zira bunlar onun için para demek.
Böylece, çöpümüz azalır, devamlı artmaz, bu koku bu kadar olmaz, tabiat bu kadar kirlenmez.
Bana kalsa, tabiatı kirletenlere ceza keserim. Adam ya pikniğe geliyor yada içmeye gidiyor ama orayı bir güzel kirletiyor, sonra ise ‘’Şu Akkuşun gürgenleri..yav, bizim memleket ne kadar güzel ya..’’ diyor.
Gidin bakın Ormanlar Yaylalara birde bu gözle bakın, nasıl bir kirlilik var.!
ÜÇ-Eski hastane..
Malum yeni Hastane yapılacak, çalışmalar başladı. Mezarlık karşısında eski Özel İdare şantiyesine..iyi-güzel fakat eski hastane ne olacak?
Bence Belediye Oteli veya Sosyal tesisi olmalı..
Zira yukarıda Tekkegöğsü tepesine Sayın Başkanımızın BUNGALOV EVLER Projesi yaptırdığını ve onayını beklediğini biliyoruz. İşte Bu evlere bir restoran ve ayrıca otel-sosyal tesis gerekmez mi?
Eğer, içi-dışı güzel dizayn edilir ve dönüştürülür ise mükemmel tesis olur. Eski Lojmanlar da düzenlenebilir, apart otel olabilir, yada yıktırılır, bahçe lokal-cafe yapılabilir. Birde çevre düzenlemesi..
Bir şekilde değerlendirilsin. Mesela, okulda olabilir. Malum, ilçede Okul ihtiyacı var. Al sana hazır bina, hem merkezde ulaşımı kolay hem de az-çok bahçesi var ki Lojmanlar yıkılırsa genişletilebilir.
Yazıktır, milli servet yıkılmasın. Bizden hatırlatması..
Bahadır KAYIM
Bahadır Bey öncelikle önerileriniz ve halkımıza yol gösterdiğiniz için çok teşekkür ederim. yol demek medeniyet demektir. yol demek ekmek kapısı demektir. yol demek can kurtarmak demektir. ammaa şimdi varsayalım proje değişti dediğiniz gibi oldu, inanın bizim insanımızın tarlasının yakınından geçse bu yol tarlayı götürecek diye yola yatar yol vermemeye çalışır. konuşurken de mangalda kül bırakmaz. bizim ilçemizin siyasileri siyaset zamanı insanları arar sorarlar. oyları aldıktan sonra da bir dahaki seçime kadar insanlardan verdikleri selamı ağız ucuyla alırlar. siz sonuna kadar haklısınız serzenişte bulunmakla. fakat bizim önce kendi insanımıza siyaseti ve insana değer vermeyi öğretmemiz lazım. neyin ihtiyaç neyin israf olduğunu öğretmemiz lazım. elin mezrasında 30 santim sıcak asfalt var, bizim iki ilçenin arasında da bir karış asfalt olmadığı gibi karanlık gecede yolunuzu bulacağınız bir yol çizgisi bile yok. yazacak şey çok fakat …