Ben Akkuş’luyum
Akkuş’un
XI. Yüzyılda Oğuz Boyları yerleşebilecekleri yerler ararlar. Gökyüzünde uçan kara kara kuşlardan başka hiçbir şeyi
Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilk önce Şebinkarahisar'a bağlı Erzincan eyaletine, daha sonra da Sivas eyaletine bağlı Samsun sancağına KARAKUŞ adıyla bağlanmıştır. 1920 tarihine kadar Karakuş, Samsun ilinin Ünye ilçesine bağlı
4 Mart 1954 yılında Akkuş İlçesi adını alarak Ordu ilinin bir ilçesi haline gelmiştir.
Türkiye geneli 81 ile bağlı 975 ilçe arasında 752. sırada, ilimizin 19 ilçesi arasından, 14. sırada bulunmaktadır. Son derece geri kalmış bu tabloyu ancak ve ancak ulaşım/yol altyapısı değiştirecektir
5.000 bin cıvarında kent merkezi nüfusu, köyleriyle birlikte toplam 27.000 in üzerindedir. 5.000 binden fazla kent merkezi nüfusuna belde belediyelerinin nüfusları dahil değildir. 5 belde belediyesi, 32 mahallesi ve 32 köyü bulunan ilçenin köy kent nüfusu oranı son yıllarda kentleşme lehine hızla gelişmeye başlamıştır.
Ulaşım Ağının İlçeye Getireceği Dinamizm
Ülke genelinde iç bölge yerleşim yerlerinde olduğu gibi Akkuş ta Kuzey – Güney bağlantı yollarının yapılmasıyla çehresi tamamıyla değişecektir. Tokat istikametinden Akkuş üzerinden sahile inildiğinde yol boyu yavaş yavaş kendini gösteren dağ/yayla evleri veya villaların artmakta olduğu görülmektedir. Bu bölgedeki gayrımenkulün halihazırda hayli ucuz olması yeni yatırımcılar için son derece cazip görülmektedir.
Kuzey güney bağlantı yollarının açılmasıyla turizm ve sanayi alanında kendini göstercek girişimler için fizibilite değerleri son derece caziptir. Bölgede yaşayan nüfus yerel toplumsal görünümü ve potansiyeliyle halihazırda gelişme vizyonununhayli gerisinde olmasına rağmen bölge dışındaki nüfusu bunun tam tersi bir yapıdadır.
Öncelikle bölge dışında yaşayan Akkuş’lu nüfusun kuzey güney bağlantı yolu civarına yerleşmeleriyle ilçenin “kentli” ve “köylü” görünümü kısa bir zaman içinde değişecektir. Bu değişim dışardan gelen yeni yatırımcıları da tetikleyerek bölgede gerek dağ ve yayla turizmi gerekse gıda sanayi, hızla gelişecektir.
Akkuş’un bölge dışında yaşayan nüfusu hayli fazla ve eğitim düzeyi de yüksektir. Bunu ilçenin dışa açılan web sitesinden Akkuş İlçesi İnternet Sitesinden www.akkusilcesi.com rahatlıkla görebilmekteyiz. Kendime ait web sayfama gelen yoğun mesajlarda da bu tepkileri ve gelişmeleri takip etmekteyim. Örneğin,
“… BEN HER YIL ANNE VE BABAMI ZİYARET İÇİN AKKUŞ'A GİDİYORUM. BABAM EMEKLİ MEMUR. AKKUŞ’TAN KÖYÜMÜZE DE GİDİYORUZ. KÖY YOLLARIMIZ ÇOK KÖTÜ. BABAM ELİNDEN GELDİĞİNCE KENDİ İMKANLARIYLA YOLLARI DÜZELTTİRİYOR AMA YAĞMUR YAĞINCA SELE DÖNÜŞÜYOR, YOLLAR TEKRAR BOZULUYOR VE BU SORUN SENELERDİR BÖYLECE SÜRÜP GİDİYOR. AYRICA AKKUŞ'UN MERKEZİNİNDE BİR ÇEKİ DÜZENE İHTİYACI VAR, ÇOK BAKIMSIZ GÖRÜNÜYOR. ÜNYE SAHİL OLDUĞU İÇİN DAHA ÇOK TANINIYOR. BİZLERE DE DAHA DÜNE KADAR DAĞLI DİYORLARDI. AMA ONLARA EN GÜZEL CEVABI OKUYUP EN İYİ YERLERE GELEREK VERİYORUZ….”
Bu satırları yazan Büyük şehirde yaşayan kendini hayli geliştirmiş yetiştirmiş ve bulunduğu kamu kurumunda üst düzey yönetici olmuş bir bayan Akkuş’lu hemşehrimiz
Burada gerek doğrudan mail adresime gerekse web siteme gelen bir çok hemşehrimizin dile getiremediğim benzer tepki öneri ve şikayetlerini de belirtmek isterim. Yalnız gelen taleplerin büyük bir çoğunluğu köy yollarının yetersizliği konusundadır.
Hükümetin acil eylem planı kapsamında
ESENLİK DİLEKLERİMLE
Yrd.Doç.Dr.
Ordu Üniversitesi
Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü
Yönetim Bilimleri A.B.D. Öğretim Üyesi
Akkuş İnternet Sitesi Köşe Yazarı
yazar Hasan KEMENT , 27 Mart, 2012
yazar Yrd.Doç.Dr.
yazar M.Ali KURU , 20 Mart, 2012
Telefonum çaldığında eretesi günü
Bu vesile ile ilçemizle ilgili duygu ve düşüncelerinizi okuma fırsatım
Güzel ilçemiz Akkuş ve yöremizle ilgili bu duygu yüklü yazınız için size teşekkür ediyorum. Yöremiz ve ilçemizle ilgili
Mehmet Ali KURU
Çorum
yazar Hüseyin Efi , 22 Mart, 2012