21 Kasım 2024 Per

AKKUŞ’UMUZUN GELECEĞİ ÜZERİNE

TURİZM, IHLAMUR, CEVİZ, FINDIK, ARMUT ve ORGANİK TARIM

 

Sample Image
 
TURİZM, IHLAMUR, CEVİZ, FINDIK, ARMUT ve ORGANİK TARIM
 
AKKUŞ’UMUZUN GELECEĞİ ÜZERİNE BİR UZUN YAZI
 
Kıymetli Dostlar; Küresel ısınma sahiden var, ve Bilim Adamlarının en son 1994’de Kyoto Sözleşmesi ile biz dünyalıları uyarmasından Yıllar sonra bunu ciddi hissetmeye başladık! Buzullar eriyor, Dünya 1 derece ısındı, Ege, Akdeniz, Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgelerimiz ciddi biçimde yağış alamadı, haliyle ciddi kuraklık yaşıyorlar; mesela Güneydoğuda Buğday(Ekin) ve Mercimek Tarlalarının 1/3’ü yandı, Çiftçi perişan, üretim düştü ve seneye ne olacağı meçhul! Haliyle aynı Geminin yolcusuyuz, Ülkenin bir tarafında bir sorun varsa bütün bünyeyi sarsıyor, buna sevinmek olmaz! Diğer taraftan artan şu 1 derecelik ortalama ısının nelere sebep olabileceğini en son Akdeniz’deki Antalya ve Mersin yangınlarında gördük! Samsun Orman Bölge Müdürü ile geçen sene bu zamanlar konuşuyoruz, ’Şimdi Akdeniz’de diyor, küçük bir Cam kırığı bile ışığın yansıması ile, koca bir Orman Yangını çıkarabilir! ’ Yani anlayacağınız, durum bu derece vahim, bundan sonra her türlü ihmal ve tedbirsizlikten ve Yangınlardan Allah korusun!(Keşke İnsanlarımız, bilhassa Şarapçılarımız, Piknik yahut içmeden gelince, beraberinde çöp, Kola ve İçki Şişelerini de getirmeyi öğrenseler!)
 
Küresel ısınmadan en az etkilenecek Bölge Karadeniz Bölgesidir. Bunu biz değil, Bilim Adamları söylüyor! Bakınız, Karadeniz Bölgesinde ve Akkuşta yaşayanlar Yazın ara-sıra Yağmur yağdığını, Havanın serinlediğini hissedebiliyor, hatta Akkuş gibi yükseklerde yaşayanlar, ara-sıra üşüyorlar bile..Bu aslında büyük bir fırsat! Turizm’de fırsat, Tarımda fırsat, Hayvancılıkta, Balıkçılıkta fırsat en önemlisi Yaşam alanı açısından fırsat! Yakın Gelecekte göreceksiniz, Karadeniz’de eğer, eğer yeterli Turizm Tesisleri yapılır, bazı Ulaşım meseleleri halledilirse bu Bölgede Turizm patlaması olacaktır! (Mesela daha Ulaşım problemini ancak halletmeye başlayan Sinop’a sadece 26 Temmuz günü 206 Otobüs Turist gelmiştir!)
 
Fakat, çoklarının söylediği gibi Akkuş’ta yakın gelecekte Turizm beklentisi olmamalı!..Bunun birçok sebebi var, ama ilki Ulaşım! Sonra yeterli Turizm yatırımı olmaması, olmasının da şimdilik mümkün görülmemesi! Bunu da en büyük sebebi, açık konuşalım daha öncede bahsetmiştik; Laf gelince tamam diyen İnsanımızın, İş uygulamaya gelince sorun çıkarmasıdır! Mesela Turistik Potansiyeli olan yerlerin ya sahipleri oluyor, istemiyor; ya da o yer Orman ve Hazine yeri olsa bile sahiplenmiş birileri çıkıyor, resmen adam canı pahasına oraya bir şey yapılmasına karşı çıkıyor! Şimdi gelin Akkuş’a Turistik bir Tesis, Otel yapın bakalım! Ama Vatandaş, özellikle dışarıdaki Akkuşlular buraya şu niye yapılmıyor, bu niye yapılmıyor diye rahatça konuşabiliyor!
 
Zaten bütün şartlar hazırlanıp bu Tesisler kurulsa bile; bu Akkuş için mevsimlik bir gelir kaynağı olacaktır! O halde öyle şeyler olmalı ki, her Mevsim her daim Akkuş için, özellikle Köyler için gelir kaynağı olsun! Bakınız, Akkuş’un merkez nüfusu; 4000 olup, Çaldere Köyü ve YİBO İle birlikle 5500 olmuştur! Yani bizi şu gariban durumumuzda bile Ordu genelinde 4. Yada 5. Yapan 34000 Nüfusun 28500’ü yada 30000’i Köylerde yaşamaktadır! Yanisi şu; eğer şu Köyler göç etmeye devam ederse vay haline Akkuş’un! Çünkü Akkuş’u besleyen Köy Nüfusudur, Otobüs Firmalarını, Esnafı v.s.! Peki ne yapmalı?
 
Bakınız Akkuş bir Tarım şehri değildir, fakat Hayvancılıkta gerilemiş, bugün maliyeti karşılayamaz olmuştur! Ama yakın bir gelecekte artan Küresel ısınma sonucu, azalan otlaklar işin yönünü yine bizim Bölgemize çevirecek ve yağışlı Bölgemiz ve Akkuşumuzda bol otlaklarda yetiştirilen Hayvanlar, ileride artacak et fiyatları için şimdiden gelir kapısı olacaktır! Her Akkuş çiftçisi kapısından Hayvanını(Malını)eksik etmemelidir! İyi bir Hayvan ihtiyaç anında en az 1 Milyarlık bir gelirdir! Öbür taraftan, her ne kadar Sayın Belediye Başkanımız iki yıl önce Ordu TV’de biz Fındık olayının dışında bir İlçeyiz, dese de Akkuş’un 34 Köyünün en az, 10-15’i Fındık yetiştirmektedir, yanisi şudur, Akkuş’un 1/3’ü Fındık yetiştiren bir İlçedir! Buralarda 5-10 ton Fındık yapan Aileler vardır.(Baraj, Salman-Kusköy tarafı Köyleri, Tuzak v.s.) Ve Akkuş’un geliri en yüksek Köyleri buralarıdır! Zaten buraları Akkuşa daha çok çekmek için, bir an önce Salman grup Yolu ya-pıl-ma-lı-dır! Bunun için ilgili İnsanların, hiçbir bahanesini kabul etmiyoruz! İki Yıl önce, bir senede açılan Yol, niçin iki senedir asfaltlanamamaktadır?..Ancak, buralarda Fındık yetiştirme konusunda Vatandaşın Rehberliğe ihtiyacı vardır; daha iyi cinsler, daha yüksek verim v.s. Diğer taraftan Akkuş’un geri kalan Köyleri hatta Merkezden bile İnsanlar, Fındık Mevsiminde Fındık yapılan yerlerde yevmiye çalışmaya gider! Birçoğumuz, Gençliğinde yada Çocukluğunda gitmişizdir. Burada çalıştığı 15-20 günlük yevmiye ona çok katkı sağlar. Demek ki; biz Fındık olayının dışında değil, içindeyiz! Eğer varsa başka Fındık yetişecek Köyler, buralarda Fındık yaygınlaştırılmalıdır! Benim iddiam, İlçe Tarım yardımcı olsun, bir 5-10 Köy daha Fındık yapabilir! İnsanlarımız, 1’er Ton Fındık yapabilse, ortalama 3 milyar ek gelirdir, birde bunun Akkuş’ta Esnafa yansımasını düşününüz!
 
Ve Ceviz!..Dünyada ve Türkiye’de önem kazanan bir Meyve, Ağaç, Kuruyemiş ve Erozyonu önleyici mükemmel bir Yaratıcı Hediyesi! Türkiye biliyor musunuz Cevizin %80’ini yurtdışından alıyor! Peki Göç nedeniyle bomboş Köyler, Akkuş İlçe Tarıma göre tam bir Ceviz yetiştirme yeri olan Akkuş Köyleri ve Çiftçimiz neyi bekliyor? Bakınız ben dışarıda yaşayan bir akkuşlu olarak biliyorum, Tarım Bakanlığı önce 5 dönümdü, şimdi 10 Dönüm olan Arazide Ceviz yetiştirenin Fidan masrafını karşılıyor, niye Ceviz dikmiyoruz? Akkuşumuzun yarısında Fındık ya olmuyor, yada verim düşük! O halde çözüm Ceviz’dir! Pazarlama sorunu yoktur, yeşillik yapar, yağış çeker! Tadı hoş, Çocuklarda Beyin gelişimine faydalı, yaralı bir yemiştir! Tatlıda her yerde kullanılır! Bakınız Akkuşta yıllardır, Ceviz alan bir-iki Tüccarda var, hatta kendiniz bile satabilirsiniz! Tabii ki burada bir-iki sorun var, mesela bizim Akkuşun yerli cinsinin verimi düşük, Akkuşta Bodur Ceviz yada verimli bir cins dikilmeli, diktirilmelidir! Bu konuda Lütfen Kaymakamlarımız, Akkuşu ve böyle İlçeleri bir-iki yıl sabredip, gidilecek yer olarak görmez, biraz Hizmet yapalım, şurada bir İzimiz olsun der iseler; inanın İlçenin en Bürokratik güç sahibi olarak, çok şey yapabilirler! Ama biz daha Kaymakamlarımızın adını bile bilmiyoruz ki; biri geliyor, biri gidiyor! İsterseler İlçe hakkında bir Rapor hazırlatıp; mesela bu Ceviz konusunda İlçe Tarım ve Muhtarlar oturup, iki gün toplantı yapsalar, sonra kolları sıvasalar, biraz yüreklendirme birazda zoraki neler olmaz ki?..Akkuş’un Fındıkçı olmayan yerleri; Ceviz yapsa, her hane 1’er ton ceviz yapsa en az yıllık 2 Milyar ek gelirleri olur! Fena mı?
 
Akkuşun sembolü Ormanlar ve Kayın(Gürgen) Ağacı ise; Merkezin, Şehirin sembolü ise Ihlamur’dur! İstiklal Caddesinin Kaldırımları süsleyen bu kutlu Ağaç; hem Temmuz ayında Sokağa yayılan bir ıtır(koku), hem de bir şifadır! Kış aylarında en güzel Çaydır, ancak kimse bu nimeti değerlendirmez! Ağaçtan düşer, yahut orada kalır, çürür! Halbuki Ihlamurun pazarda kilosu 15 YTL’dir! Ne olur, Her Akkuş’lunu kapısında bir Ihlamur hatta 5 Ihlamur olsa, hem koksa hem de bir yolunu bulup-satsa? Sayın Başkanımıza tavsiyem, alt Caddeyi(aşağı Yolu) 90 Çınarla güzelleştirdiyse, üst Caddenin de, boş olan Kaldırımlarını da Ihlamurla güzelleştirmesidir! Ve Ihlamur, bir bekleyiştir, Bahattin Karakoçun unutulmaz şiirindeki gibi; ’Ihlamurlar açtığı zaman!’
 
Peki ya Armut? Akkuşlunun en sevdiği Meyve! Her Güz beklenen Sevgili; Tombaş, Ahret, Çörtük Armutları ve dahası..Yeniler ne kadar bilir bu kutlu Meyveyi? Bu sulu ve tatlı şurubu? Peki ne kadar, değerlendirmişizdir? Evet her ne kadar pekmezini yapıp, satsak ta azdır! Daha çok Armut yetiştirmeli, daha çok Pekmez yapmalı ve satmalı Köylümüz! Pekmez çok faydalı, önem kazanıyor ve Akkuş’ta bir Bidon Pekmez geçen yıl 30 YTL iken, şimdi 50 YTL’dir! Şimdi bu az mıdır? Düşünün ki; böyle 10 Bidon çıkaran bir Köylü 500 YTL’yi cebe atmıştır! Bunlar azımsanmayacak ek Gelirlerdir, bunları zaten Akkuşlu bilir, ama maalesef Tembeldir! Bu Yaz Köyümde 6 Gün çalıştım, baktım herkes her gün _tabii erkekler_Akkuşa gidiyorlar? Yahu bu ne biçim Köylülük, Haftada bir Gün neyine yetmiyor?
 
Akkuşta yapılacak ve denenmemiş bir başka konuda, Organik Tarım’dır’ Ancak o konuyu bir başka yazıya bırakalım! Bu uzun Yazı, yakında yapılacak olan Akkuş Kurultayında görüşülecek Meseleler arasında Konuşmacılara bir Konu ve bir Fikir vermek içindir! Bu arada, Siteden öğrendik, nihayet Niksar-Akkuş-Ünye Yolunun ihalesi 800 bin YTL’ye yapılmıştır! Bu Yolun tamamı için yetersiz olsa da, ilk etapta iyi bir Paradır, ve bir Çalışma başlarsa inanıyorum ki arkası gelecektir! Ben şahsen bu Yolu, Tokatlıların istediği gibi Duble Yol değil; Standardı yükseltilmiş, Viraj eğimleri düşürülmüş, genişletilip, malzemesi kalınlaştırılmış bir Yol olarak daha Hayırlı görüyorum! İnşaallah Hayırlısı ile böyle olur diyor, bir an önce başlamasını temenni ediyorum,
 
Bahadır KAYIM

Related Articles

1 Yorum

  1. Sevgili hemşerim,
    Seni belki en iyi anlayan,yüreğini okuyabilen benim. Halishane düşünceler…Ama hayel…hayel.Tabiidir ki önce hayal ve hatta rüya. Derken projeye ulaşır insan. Uygulamaya geçilir. Çekirdek sivil bir ekip. Mesela adı ne olsun? Farzedelim \”HAMLE\”
    Kimlerden oluşsun? 1) İletişimci, 2)ziraatçi 3)Ekonomist…Pazarlamacı, Tüccar, Üretici, Muhtar…Hemen bir kalemlik mini bir proje ve uygulanması…Tabii kısa, orta ve uzun vadeli projelerin oluşumuna da bu çekirdek ekibin rehberliğinde devam edilsin. Bir de bu konuda düşünülmesini istediğimi ilgilenenlere arzetmek istedim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
19AboneAbone Ol

Çok Okunanlar