Akkuşlu Öğrenciler, Dertlerini Anlatmaya Başladılar.
Merhaba…
Ben Akkuş Çaldere Köyü’ den Nurgül AKSU. Öncelikle bizlere bu imkanı sağladıkları için www.akkusilcesi.com sitesi yöneticilerine teşekkür etmek istiyorum.
Eğitim hayatıma Akkuş Cumhuriyet Kız PİO’ da başladım. 2005 yılında buradan mezun oldum. Ulubey Anadolu Lisesi’ ni kazandım, bazı sebeplerden dolayı ikinci dönem Erbaa Anadolu Merkez Lisesi’ ne geçiş yaptım. Şimdi lise üçüncü sınıf öğrencisiyim.
Sitemizin Erbaa temsilcisi aynı zamanda halamın oğlu olan ağabeyim bir şeyler yazmamı istedi. Esasında ne yazacağımı tam olarak bilemiyordum. Ağbimizin “Bizim derdimiz birilerini memnun etme ya da birilerini körü körüne eleştirme değil; zaten bu niyetle yazı yazarsan kabul etmem. Sen içinden geldiği gibi, kesinlikle hiçbir etki altında kalmadan kendi özverin ile kendine ait olan bir şeyler yaz” düşüncesi açıkçası bana cesaret verdi.
Ben Akkuş’ ta büyümüş, ilk eğitim-öğrenimini Akkuş’ ta almış biri olarak; Akkuş’ ta ki eğitim hakkında düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.
Benim mezun olduğum 2005 yılında bizim okuldan 6 kişi Anadolu Lisesini kazandı. Hepsi de sınıf arkadaşımdı. Fakat Niksar Anadolu’ yu kazanan arkadaşım kayıt yaptırmadı. Şimdi Akkuş Lisesi’nde öğrenimine devam ediyor.
2006 yılında ise sadece Cumhuriyet’ ten
Akkuş’ un öğrenci potansiyeli hiçte küçümsenecek gibi değil. Bu nedenle Akkuş bir Anadolu Lisesi’ ni fazlasıyla hak ediyor. Hem bu sayede arkadaşlarımız kendi memleketinde okuyacaklar. Evinden, memleketinden, ailenden uzakta öğrenci olmak gerçekten çok zor. Hele kızlar için sanki daha da zor. Herkes bunu kaldıramıyor. Benim bile ilk başlarda okulu bırakmayı düşündüğüm zamanlar oldu. Demek istediğim Akkuş’ a getireceğimiz bir Anadolu Lisesi bu gibi sorunların önüne geçecektir. Sonra böyle bir lisenin Akkuş’ ta olması öğrencileri daha çok cezbedecek , daha fazla çalışmalarına vesile olacaktır. Başta dediğim gibi ben 4 ayda olsa Ulubey’ de de okudum. Orası Akkuş’ tan çok üstün bir yer değil. Üstelik okuldaki sayıyı daha çok dışardan gelen öğrenciler dolduruyor. Eminim ki; Akkuş’ ta böyle olmaz. Çünkü her geçen yıl Anadolu Liseleri’ ni kazanan öğrenci sayımız artıyor.
Akkuş’ ta Anadolu, Meslek yada Teknik Lise olmaması öğrencilerimizin komşu ilçelerde okumasına neden oluyor. Mesela Erbaa’ da ki Akkuş’ lu öğrenci sayısı küçümsenecek kadar az değil. Bunların geneli Meslek Liselerinde okuyor. Benim ağabeyim Murat AKSU’ da buradaki Endüstri Meslek Lisesi Yapı Bölümü’ nden mezun oldu. Şu anda Akkuş merkezde okuduğu meslek dalında bir işyerinde çalışıyor. Yani Akkuş’ ta Meslek Lisesi ihtiyacı da var demek istiyorum. Akkuş’ umuz da bir Kız Meslek Lisesi, bir Endüstri Meslek Lisesi olsa fena mı olur?
Meslek lisesi mezunu biri, üniversiteyi kazanamasa bile bir meslek bilir ve o işten en azından geçimine katkıda bulunabilir. Bu düz liseden mezun olmuş fakat üniversiteyi kazanamamış birine göre sizce daha avantajlı değil mi?
Yine Akkuş’ ta yüksek başarı sağlayan nitelikte kayda değer bir dershane yok. Şimdi ki sistemde bana göre öğrencinin ÖSS’ yi kazanması için mutlaka dershane desteği gerekiyor. Gerekmiyor diyenler çocuğunu dersaneye göndermeden yüksek başarı bekleyebiliyor mu? İmkanı olanlar dersane için Ünye ya da Niksar’ a gidiyor, ya imkanı olmayıpta gidemeyenler ne olacak?
Eğer bir yerde eğitim adına bir şeyler yapılırsa orası gelişir. Mesela YİBO Akkuş’ a çok şey getirdi. Zaten ilim olmayan yerde bilim de olmaz. Bizim ilim yuvalarını arttırmamız gerekiyor ki Akkuş’ umuz gelişsin. İlerlemenin yolu eğitim kurumlarından geçiyor.
Akkuş için bir Meslek Yüksekokulu izni alınmış. Buna çok sevindim. İnşallah en kısa sürede gerekli faaliyetler başlar.
Çevreden duyuyoruz bazen kızını okula göndermeyen ailelerin olduğunu. Anlayamıyorum – niçin göndermezler kız çocuklarını okula!- Erkek çocuklarınızı okutursanız bir aileyi kurtarırsınız ama kızlarınızı okutursanız bir milleti kurtarırsınız diye düşünüyorum. Çünkü çocuğu yetiştiren annedir. Kızlarımız cahil kalmasın. Onlar yarın vatana –millete hayırlı evlatlar yetiştirecek. Kızlarımızı okutmamız lazım. “İlim öğrenmek her Müslüman kadın ve erkeğe farzdır” buyuruyor Rahmet Peygamberimiz. Kızlarımıza bu imkanın verilmesi gerekir.
Benim amcamın dört oğlu var. Biri İstanbul’ da, biri Ünye’ de, biri Fatsa’ da çalışıyor. Tabi eşleri de yanlarında. Bir aileden üç göç yaşanmış. Akkuş’ un en büyük sorunlarından biri de yeterli iş imkanlarının olmayışından dolayı yaşanan göçler. Bir aileden yeni oluşan üç aile göç ediyorsa varın gerisini siz düşünün.
Sınıfımda 10 yıl önce ailesi Erbaa’ ya göç eden bir arkadaşım var. Babası burada inşaatta çalışıyor. Akkuş’ la olan bütün bağları kopmuş gibi. Hani derler ya “Doğduğun yer mi?, Doyduğun yer mi?” diye. Doyulan yer olduğu açıkça görülmüyor mu? Bu göçlere “DUR” denilmesi gerekiyor. Hem de acilen.
Bu gördüğüm eksikliklerin en kısa zamanda giderilmesi dileklerimle sözlerime son veriyorum.
Bu yazıyı yazmama vesile olan Erbaa Temsilcisi ağbime ve düşüncelerimi açıklamak için böyle bir imkan vermesinden dolayı site çalışanlarına tekrar teşekkür ediyorum.
Allah’ a Emanet olun…
Nurgül AKSU
Çaldere Mahallesi’ den
11.01.2008 Erbaa / TOKAT
Öğretmenin olarak seninle guru duydum Nurgül. Sen dikilen her ağacın meyveye dönüşeceğini gösterdin. Artık sadewce yazmıyorsun yazdıklarını yayımlıyorsun
Ne diyek tebrikler…
slm ve dua…
çok güzel olmus arkadaşm basrılarınn devamı dilerim massallah..eger bizim ahmet bu işte varsa ben ondan önce varım………….
umarım herşey gönlünce olur memleketin ve kendi dileklerinde.11sos
efenim öncelikle slmlarımı saygılarımı bildiorum.gerçekten gençlerimizin köyüne kasabasına sahip çıkması çok güzel bişey..ben istda yaşıorum akkuşluyum sende bi uğruorum memleketime şöle arkama dönüp baktımda gerçekten mutlu oluorum memleketimize gerçekten sahip çıkan kardeşlerimiz var çok güzel bişey aslında bu..Allah hepinizin hepimizin gönlüne göre versin hepinize hayatınızda başarılar diliorum akkuşlu kardeşiniziden size slmlar yolluorum Allaha emanet olun
çok güzel yazmışsın umarm başarılı olursun hayatta başarılar dilerim
Çok güzel yazmışşın ağzına sağlık umarım emeğin boşa çıkmaz başarılar dilerim. 10 SÖZEL
ben habibe korkmaz ve nurgül aksu’nun söylediklerine katılıyorum.ben akkuşlu değilim ama orayı az çok biliyorum.nurgül ve habibe söyledikleri şeylerde çoook haklılar.gerçekten bence akkuş sosyal alanda olduğu kadar eğitim alanınada önem verseydi akkuş bu kadar eleştirilmezdi ve bu kızcağızlar buralarda sürünmezdi.bu kızların feryadını durdurun artık lütfen…
nurgül belki okursun ben ahmet karadeniz sınıf arkadasın taktir ettim doğrusu ama emin ol bu işle bizzzat meb ilgileneceltir artık arada ben varım.öz geçmişini okudum iyi ve güzel haytta mutlu olman dileklerimle (tkzypm)
mustafa gümüşü le konuşçam
“ne kadar usta şöför olursanız olun, gideceğiniz yolu sağlıklı ğöremiyorsanız arcınızı kullanamazsınız”. söylemek istediğim öğrenci ne kadar başarılı olursa olsun onu yönlendirecek eğitimciler ve okullar ayağına ğetirilmedikce öğrencinin başarısı ve azmi yetersiz kalacaktır. akkuşa çok programlı meslek lisesi gerekli
akkuşu yönetenler bunu duymalı.arkadaşımız haklı.onada hayatında başarılar dilerim..
ARKADAŞIN SÖZLERİNE BENDE KATILIYORUM. GERÇEKTEN AKKUŞA BİR MESLEK LİSESİ ŞART AKKUŞTA YETİŞİP ORTA OKULU BİTİRİP MESLEKİ OKULLARA GİTMEK İSTEYEN ÖĞRENCİ SAYISI NE KADAR ÇOK AYRICA AKKUŞ İNSANI ÇOCUKLARI BULUNDUĞU YERDEN AYRILMAYA DAYANAMAZ. GERÇİ ÇOĞUNUN MANDİ DURUMUDA BUNA UYGUN DEĞİLDİR. ARKADAŞIN YAZISINA YETKİLİLERİN DESTEK ÇIKARAK GEREĞİ İŞALLAH YAPILIR. BEN CEYHANLI KÖYÜ İKTİSAT MEZUNU MUHASEBECİ ORHAN BOLATLI
KARDEŞİM ELİNE DİLİNE SAĞLIK SİZLER BU MİLLETİ KALKINDIRACAK TEKRARDAN TÜRK MİLLETİNİ İNSANLIĞIN BAŞ TACI YAPICAK OLAN SİZSİNİZ SİZLER GİBİ İNSANLARLA AYNI MEMLEKETLEİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM İNŞALLAH AKKUŞU YÖNETENLER ZAHMET EDERDE SENİN ŞU YAZDIKLARINI OKUMA GEREKSİNİMİ DUYARLAR İNŞALLAH EN AZINDAN 2 TANE FAKÜLTE BİTİRMEN DİLEĞİYLE ALLAHA EMANET OL