Başkan Ahmet KAYA, Konuşmasında İleriye Dönük Zİraat Odasının Çalışmalarından Söz Etti
AKKUŞ ZİRAAT ODASI
BAŞKANI AHMET KAYA’NIN
3. AKKUŞ KURULTAYINDA YAPTIĞI KONUŞMA
Sayın Milletvekillerim, Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkanım, Saygıdeğer Konuklar ve değerli Basın mensupları 3. Akkuş kurultayına hoş geldiniz.
Her şeyden önce Akkuşumuza faydalı olacağı düşünülen bu kurultayın Akkuş’ta yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı olarak Akkuş ekonomisi için bazı yatırım ve uygulamalar başlattık. Bilirsiniz ki tek başına bazı yatırımların gerçekleştirilmesi zordur. Günümüzde çeşitli bankalar ve kooperatifler uzun vadede geri ödemeli yada düşük faizli kredi seçenekleriyle yatırım yapacak şahıs ve işletmelere avantaj sağlamaktadırlar. Bu imkanlardan yararlanılarak yatırımlar yapılabilir ve ekonomik olarak güçlenmemiz sağlanabilir.
Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı olarak gerçekleştirdiğimiz %90 ı AB hibe destekli Akkuş ve Köyleri Çitçi Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Projesi ile çiftçilerimize alternatif gelir kaynakları ve tarımda verimi ve geliri artırmak için neler yapabileceklerini proje kapsamında anlatmaya çalıştık.
Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi ilçemizde de tarım ve hayvancılık en önemli geçim kaynağıdır. Ancak arazilerin parçalanmış ve işlemeye elverişli olmamasından ve ulaşımın zor olmasıyla elde edilen tarım ürünleri pazara ulaşamamakta ve ürün bazında gelir elde edilememektedir.
Bu durumu göz önüne aldığımızda biz Ziraat Odası Başkanlığı olarak ilçemizde üretilen ve Akkuş un simgesi olan patates ve fasulyenin çiftçimizden direk alınıp paketleme ve depolama üniteleri kurularak çiftçimizin ürünleri hem elde kalmamış hem de kurulacak tesislerde isçi istihdam edileceği için işsizlik oranı da düşürülecektir. Bir yerleşim yerinden göçün en birinci sebebi işsizliktir. Kurulacak tesislerle işletmelere alınacak işçilerle gençlerimize iş imkanı sağlanabilecektir.
Köyde yaşayan çiftçilerimiz içinse hayvancılık en önemli geçim kaynağıdır.
Yalnız çiftçilerimizin gelir sağlayacak kadar canlı hayvanı ellerinde bulunmamakta, alabilecek de maddi olanakları da yoktur. Köy kooperatiflerinin projesi ve sıfır faizli, uzun vadede geri ödemeli kredilerle alacağı toplu hayvanlar köylüler dağıtılıp elde edilen hayvansal ürünler de çeşitli et ve süt işletmeleri ile anlaşmalar imzalanarak köylülerimizin Pazar arama sorunu ortadan kaldırıp direk alınarak gelir yüzdeleri artırabilir.
Büyük ve Küçükbaş hayvancılığın bu yörede daha yüksek seviyede olabilmesi için kaba yem ve yiyeceklerinin tarım arazisine müsait olmayan arazilerde çiftçilerimizin kaba yem üretimi yapması hem Devletimiz tarafından desteklenecektir hem de hayvanlarının bakımına büyük ölçüde ekonomik yönden katkı sağlayacaktır.
Bu bağlamda köylere kurulacak süt toplam tesisleri ve et entegre tesisi de elde edilen hayvansal ürünlerin direk satışa sunulup nakit para akışını sağlayacaktır.
Ayrıca doğal ürünlerimiz olan kuşburnu böğürtlen kızılcık ve halk arasında mayhoş elma olarak bilinen elma çeşidi hiçbir işçilik harcamadan kendiliğinden yetişmektedir. Ve çoğu da değerlendirilmeden atıl duruma düşmektedir. Biz Ziraat Odası Başkanlığı olarak bu ürünleri direk çiftçimizden alıp bu ürünleri işleyen işletmelere vererek ilçemize ayrı bir ekonomik girdi sağlayacağız.
Ceviz içinde bir sergen oluşturup üreticimizin cevizini alıp yine ayrı bir iş imkânı sağlayacak bir alt yapı kurmayı hedefledik.
Fındık ürünün en çok yetiştirildi salman kasabasında ki üreticilerimiz Ünye TMO ürünlerini götürmekte sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu sorunu çözmek için Salman Kasabasında Ziraat Odası Başkanlığımız tarafından TMO nun bir şubesinin açılması için gerekli yerlere başvurularımızı yaptık. inşallah önümüzdeki günlerde olumlu sonuç alarak çalışmalarımıza başlayacağız.
Uygulamakta olduğumuz AB hibe projesi kapsamında teorik eğitim için 240 m2 büyüklüğünde sera kurduk. Bu sera içinde biber, salatalık, domates, patlıcan ve kavun ile karpuz yetiştirdik. Sonuçta her ailenin bir serası olduğundan kendi ihtiyacını karşıladığı gibi ailenin ekonomisine de büyük ölçüde faydalı olacağı kanaatine vardık.
Biz bütün bu anlattığımız kapsamlarda iş ve gelir imkanlarının nasıl gerçekleşeceği ile ilgili alt yapı ve görüşmelerimizi yapmaktayız. Siyasi kimlik gözetmeksizin bu konuda girişimlerimizi destekleyecek tüm kurum ve kuruluşlarımızla çalışmaktayız hepinize saygılar sunarak bu kurultayın ilçemize hayırlı olmasını dilerim.