Akkuş'un Kalkınması için çılgın projeler üretmeye devam edeceğiz.
Bir önceki "Kafa Ütüleyeme Devam Edeceğiz" başlıkla yazımda Akkuş için projeler üretemeye devam edeceğimizi dile getirmiştim.
Bunlardan bir tanesini açıklıyorum.
Uzun yıllardır bir çok kişi ve kurumların katkıları ile vede Akkuş İlçesi İnternet Sitesinin katkıları ile Akkuş Ziraat Odasının çok özverili çalışmaları ile Akkuş Fasulyesi patanet almış almış ve ülke düzeyinde tanıtımı çok iyi yapıldıktan sonra ülke dışında da aranılan ürün olmuştur.
Fasulye vesilesi ile de Akkuş tanınmaya başlanmıştır. Ama bu tanıtım istenilen düzeyde değildir. İşte İlçenin tanıtımının en üst seviyeye çıkarılması için bizim de çorbada nasıl tuzumuz olur düşüncesi ile
AKKUŞ FASULYESİ FESTİVALİ
Düzenlemenin faydalı olacağını düşündük. Bu fikri sitemizi takip eden siz saygıdeğer halkımız ile paylaşıyoruz.
Akkuş Ziraat Odasının öncülüğünde ve İlin diğer ilçelerinin Ziraat Odalarının katkıları ile ayrıca Ordu Ziraat Odasının destekleri ve Ziraat Odaları Birliğinin katkıları ile ayrıca ilçedeki tüm kurumların ve halkın da desteği ile 2015 Yılından başlamak üzere Ağustos ayında Akkuş Fasulyesi Festivali düzenleyelim.
Düzenleme iki farklı şekilde olabilir.
1. Yılda bir kez Fasulyenin en çok üretildiği (köyde) Mahallede doğanın kucağında ve ırmak kenarında bir yerde
2. Yada En çok fasulye üretilen 3 mahallede her gün bir mahallede olmak üzere 3 gün üst üstte olabilir.
Aslında 3 gün derken birinci gün bahçede sahada fasulye üretimi dersi, devamında festival, ikinci gün ise fasulye üretiminde çekilen sıkıntılar ve bu sıkıntıların nasıl aşılacağı konularında seminerler devamında ise festival. 3 gün ise tam gün festival ile harika bir program dahilinde gurbettekilerinde Akkuş'ta köyde olduğu dönemde görülmemiş bir festival olur.
Akkuş için çılgın proje üretmek bizden, uygulamaya geçirmek ilgili kurumların görevi olmalıdır. Bu vesile ile Akkuş Ziraat Odasının tüm çalışanlarının ve başta yönetim kurulu ile başkanı Ahmet KAYA'nın bu projemizi değerlendirmelerini çok arzu ediyoruz.
Ahmet Başkan aramızda kalsın ama festivalde Akkuş Patatesi, Kuşburnu, Cevizi de tanıtımı yaparsak kim bilir belki bu ürünler içinde ileride patanet alırız. Olmaz olmaz belkide bu ürünler sayesinde Akkuş kalkınmak için uçuşa geçer.
İhsan ÇAM
AKKUŞ FASULYESİ İLE
İLGİLİ SİTEMİZDE YAYINLANAN HABERLERDEN
BİR DEMETİ SİZLERLE PAYLAŞIYORUZ.
MÜJDE: "Akkuş Şeker Fasulyesi" Markası Patent Aldı.
Akkuş Marka Şehir Olurken,
Akkuş Fasulyeside Marka Olmuştur. Hayırlı Olsun
Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı olarak Akkuş Şeker Fasulyesi coğrafi işaret tescili çalışmalarına 2010 yılı şubat ayı itibari ile başlatılmıştır.
C2010/017 kayıt no ile kayda alınan başvurumuz geçen bir yıllık inceleme ve Başkanlığımızın yoğun çalışma sürecinden sonra nihayet mutlu sonla sonuçlanmıştır.
Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığının 20/05/2011 tarihli Başkanlığımıza göndermiş oldukları yazılarına göre "AKKUŞ ŞEKER FASULYESİ" markası olarak Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı adına tescili onaylanmış resmi gazete yayını, yerel gazete yayını ulusan basında bilgi ilanlarının yapılacağı bildirilmiştir.
Bu çalışmalarda emeği geçen siyasilerimize, bürokratlarımıza ve kurumlarımıza çiftçilerimiz adına sonsuz şükranlarımızı arz ediyorum.
Bu aşamadan sonra Akkuş çiftçilerimize Akkuş Şeker Fasulyesinin üretimini arttırma görevi düşmektedir. Fasulye üzerinde alınan markanın İlçemizin büyük değerinin olduğunun herkes tarafından takdir edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Fasulye üzerinde yapılan çalışmalarda çiftçilerimiz pazarladıkları ürünlerde alın terlerinin karşılığını mutlaka göreceklerdir.
Tüm Akkuş halkımıza hayırlı uğurlu olsun, Bereketli ve bol kazançlı ürünler dileği ile saygılar sunuyorum.
Ahmet KAYA
Akkuş Ziraat Odası
Yönetim Kurulu Başkanı
Türk Patent Enstitüsü Başkanlığından
555 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME GEREĞİ
COĞRAFİ İŞARETLERİN KORUNMASINA İLİŞKİN TESCİL TALEBİ İLANI
Aşağıda; başvuru tarihi, başvuru numarası, başvuru sahibi,çeşidi ve teknik özellikleri belirtilen coğrafi işaret tescil başvurusu, 4128 sayılı Kanunla düzenlemeler yapılan 555 sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında ilgililerin “Başvurunun Resmi Gazetede ilan tarihinden itibaren altı ay içinde ilgili herkes 3, 5, 7 ve 8 nci maddelerdeki hükümlere uygunluk açısından tescil talebinin geçersizliğine ilişkin Enstitü nezdinde itirazlarda bulunur.” hükmüne amir olan Kararnamenin 11 nci maddesinin 1 nci fıkrasına uygun olarak ilan edilmektedir.
Tescil edilecek coğrafi işaretler yine aynı Kararname’nin 20 nci maddesi gereğince; başkalarının aynı ürünleri üretimlerinin teknik özelliklerine uygunluğunun kontrolleri; aşağıda belirtilen komisyon tarafından hem üretim aşamasında hem de pazarlama aşamasında sürekli yapılacaktır.
COĞRAFİ İŞARET’in
Başvuru Tarihi:26.03.2010
Başvuru No:C2010/017
Coğrafi İşaretin Türü:Menşe Adı
Başvuru Sahibi:AKKUŞ ZİRAAT ODASI
Başvuru Sahibinin Adresi :Yazlık Belen Mah. Dr. Hasan Rıza Çakır Sok. No: 8 Akkuş ORDU
Ürünün Adı:Fasulye
Coğrafi İşaretin Adı:Akkuş Şeker Fasulyesi
Kullanım Biçimi:Markalama
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Akkuş ilçesi ve köylerinde yetişen Akkuş Şeker Fasulyesi böbrek şeklini andıran beyaz renkli üründür. Kendine has tadı, aroması ve kokusu mevcut olup zirai mücadele ilacı ve suni gübre kullanılmadan yetiştirilmektedir. Akkuş İlçesinin rakımı 750-1400 m. arasında değişmekte, tınlı, humuslu ve killi bir toprak yapısına sahiptir.
Üretim Metodu:
Nisan-Mayıs aylarında gübrelenmiş 750-1400 m. yükseklikteki araziye fasulye tohumu ekilir. 2-3 defa çapa yapılır, yabancı otları temizlenir. Hava koşullarına göre kurak geçen yıllarda sulama yapılır. İyi bakımı yapılmış (çapalama, sulama vs.) tarlalardan eylül ortalarında hasat edilir. Çöp, fasulye somunlarından temizlenir. Fasulyeler kurutulur. Üretilen fasulyeler satışa hazırlanarak pazara sunulur.
Bir yıllık çalışmanın ortalama sonuçları aşağıda verilmiştir.
Sıra arası mesafe : 50 cm.
Sıra üzeri mesafe : 10 cm.
Her parsel 3 sıradan oluşacak
Parsel uzuluğu : 3 m.
Morfolojik Gözlemler
Büyüme Tipi : Sırık Sarılıcı
Sarılma Eğilimi : Yok
Bitki Renklenmesi : Orta
Orta Yaprakçık Şekli : Yarı Mızrak
Bitki Tüylenme Durumu : Kısa Tüylü
Yaprak Rengi : Açık Yeşil
Yaprak Ayası Kalınlığı : Orta
Olgunlaşmamış Bakla Renklenmesi : Renklenme Üniform
Bakla Şekli : Hafifçe Kıvrık
Bakla Rengi : Koyu Saman Sarısı
Bakla Duvarı Kalınlığı : Orta Kalın
Tohum Şekli : Böbrek
Bakla Boyu : 12 cm
Bakla Genişlik : 0,93 cm
Tohum Uzunluk : 0,80 cm
Tohum Genişlik : 0,60 cm
Bitki Boyu : 183 cm
İlk Bakla Yüksekliği : 47 cm
Terminal Yaprakçık Uzunluğu : 4 cm
Terminal Yaprakçık Genişliği : 4 cm
Her Baklada Locus Sayısı : 5
Verim ve verim öğelerine ait gözlemler
Bitkide Bakla Sayısı : 13
Baklada Tane Sayısı : 5
1000 Dane Ağırlığı : 455 gr
Teknolojik Özellikler
Kuru Ağırlık : 40 gr
Yaş Ağırlık : 78 gr
Su Alma Kapasitesi (gr/tane) : 0,78
Su Alma İndeksi (%) : 1,75
Kuru Hacim (ml) : 20 ml
Islak Hacim (ml) : 71 ml
Şişme Kapasitesi (ml/tane) : 0,65
Şişme İndeksi (%) : 3,5
Pişme Süresi (dak.) : 25 dak.
Protein Oranı (%) : 22
Gübreleme
Ekimle beraber tarlaya dekara 4 kg Azot (N) ve 6 kg fosfor (P2O2) olacak şekilde gübreleme yapılır.
Kurutma
Hasat edilen baklalar bir hafta süre ile harman yerinde sergiler üzerinde kurutulur.
Kuruyan baklalar ayıklanır, çıkarılan tohumlar harman yerinde nem oranları yaklaşık %13 olana kadar kurutulur.
Denetleme:
Denetim; Akkuş Ziraat Odası koordinatörlüğünde Ordu Valiliği İl Tarım Müdürlüğü, Ordu Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Ordu İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü tarafından yürütülecektir.
Denetim komisyonu; Akkuş Şeker Fasulyesi’nin üretim metodunda belirtilen özelliklere uygun olarak üretilmesi, üretim aşamalarının doğru ve eksiksiz yapıldığının kontrolü, coğrafi işaretlemenin takibi konusunda kontrol ve takip yapacaktır. Ayrıca ürüne ilişkin herhangibir şikayet konusunda her zaman ve gerektiğinde denetleme yapabilir.
Öncelikle projenizden ötürü sizleri tebrik etmek isterim, uygulamaya geçtiği andan itibaren ses getirecek bir proje olduğu aşikar. Bu projede gençlerin de ilgisini çekmek için benimde naçizane önerilerim var; çeşitli yarışmaların yapılması gibi örneğin, en güzel kuru fasülye yapan teyzemizi seçelim, daha sonra yapılan o fasülye yemeğini en hızlı yiyeni seçelim yani fasülye yeme yarışması, ardından kalan fasülye yemeklerinin misafirlere dağıtımı ve diğer Akkuş ürünlerinin tanıtımı vs. Şimdi sıra sizde ilgili kurumlar, bu yaz Akkuş Fasülyesi Festivalinde buluşmak dileğiyle.