Ünye-Akkuş-Niksar Karayolu ile ilgili ilk ciddi çalışma nihayet yapılıyor.
ÜNYE-AKKUŞ-NİKSAR KARAYOLUNUN
2008 YILI EKİM AYINDAKİ SON DURUMU
Yıllardır tartışma konusu olan Ünye-Akkuş-Niksar Karayolu ile ilgili ilk ciddi çalışma nihayet yapılıyor. Karadeniz Bölgesini İçanadolu Bölgesine bağlayan en kısa ve en optimum yol olarak değerlendirilen söz konusu yol, Ordu tünellerinin yapılmasıyla daha da önem kazandı.Özellikle Erbaa,Tokat,Niksar ve Kelkit havzasındaki hareketlilik Ünye-Akkuş-Niksar yolunu ön plana çekti.
Konuyla ilgili Akkuş Belediye Başkanı Lütfi Efil,Ünye-Akkuş-Niksar yolu ile milletvekilimiz sayın Mustafa Hamarat’ın ciddi şekilde ilgilendiğini ve bu yol ile ilgili olarak sık sık bölgeye geldiğini vurguladı. Ak Parti Genel sekreteri sayın İdris Naim Şahin’in de bu yolla ilgili her türlü desteği sağladığını belirten Efil,yol güzergahında 300 bin insanın yaşadığını sözlerine ekledi.
KEÇİ GEÇMEZ VİRAJI KALDIRILIYOR
Yolla ilgili çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Efil,özellikle kış aylarında büyük sıkıntı yaşanılan “Keçi geçmez” ve “Andal deresi” virajları olarak bilinen keskin dönüşlerin kaldırılması çalışmasının başladığını ifade etti. Ünye-Akkuş-Niksar yolunda ana hedefin duble yol olduğunu, ancak keskin virajların kaldırılarak tırmanma şeritlerinin ilave edilmesi suretiyle standartların yükseltilmesinin gerçekçi bir çözüm olduğunu vurgulayan Başkan Efil, Ünye ve Niksar’ın tam ortasında bulunan Akkuş için bu yolun çok önemli olduğunu belirtti.Bölgede turizm yatırımlarının da bu yolun iyileştirilmesiyle mümkün olacağını ifade eden Efil, başta milletvekilleri sayın İdris Naim Şahin ve sayın Mustafa Hamarat olmak üzere destek veren herkese teşekkür etti. Haber Akkuş Belediyesi İnternet Sitesi
Doğrudur. Ordu yolu tünelleri bir harika ve bir rahatlık, bir yakınlık…Tokat Ordu arası tercih edilir. Keçi Geçmezdeki çalışmayı ben de gördüm. Zor bir yapı. Ve fakat yıllardan beri geç kalınmış bir iş. İlgilenen herkese teşekkürler. Halk arasında bir söz vardır:\”Allah Devletimize zeval vermesin
Benim dedem Şükrü (Şükür) Çavuş yıllarca askerlik yapmış, çavuş rütbesi ile dönmüş evine.
Yol parası istenmiş; altı lira. Az para değil. Yıl 1938. Verememiş. Ömrünü cephelerde; (son DERSİM harbine ihtiyat askeri olarak katılmış. O askerde iken Kel Tepe\’de yaşayan ermeni Srop, ninem Kezbanı yakmış, evi yakmış, tüfeği, altınları, atı, düveyi alıp gitmiş.) askerde geçiren adamın olur mu altı lirası? Kazmayı beline, küreği omzuna, yorganını, yiyeceğini vurmuş sırtına. Ünye-Terme arasında Cüri deresinde almış soluğu. Kızgın güneşin altında çalışmış, çalışmış. Dayanamamış bedeni.
Sıtmaya yakalanmış. Halk \”hava çaldı demişler. Çamura belemişler, kızılağaç yaprağına sarmışlar dedemi. Çare olmamış. Ve nefesini vermiş dedem. Yıl;1938. Önceki dedelerimin çoğu askere gidip gelmemişler, gelebilenler de bir huzur bulmamışlar. Son dedem Şükür Çavuş dönmüş askerden. ancak o da bir huzur görmeden ölüp gitmiş.
Bir Bayrak, bir vatan, kara kazma ile yapabildikleri biraz da yol Ve bir ünvan bırakmışlar bize.Bir de şerefli yaşamayı. Şerefli yaşamak için bedeller ödemeyi, can bile vermeyi.
\”Allah devletimize zeval vermesin\” demeyi.
Halen sağ olan (Allah daha çok ömür versin)1339 doğumlu babam Ali; atı yüklemiş katmış önüne, bir çuval da sırtına almış, kamçı elde, çarıklar heybede. \”deh deh\” demiş. Ünye\’de, handa almış soluğu.Satmış, almış dönmüş eve…
Ta ki, Akkuş\’ta pazar kurulana değin.Ta ki, 1954\’e kadar.Yürümüş Akkuş Ünye yolunu; sırtında çuval, yüreğinde mertlik, düşünde yol yaparken ölen babası Şükür Çavuş.
Ben doğduğumda bir sevinmiş bir sevinmiş. Azine Bacı \”oğlun oldu Aliiie\” deyince babam cevaplamış hemen; Şükür , Şükür..Şükür Çavuş geldi. Hoş geldi\” demiş. Bu hikayelerle büyüdüm.
Çayıralan kurucu başkanlığımda belde içinde 80 km yol açtım % 80\’ini çakıla kapladım. Akkuş\’un sözlüğüne \”asvalt\” sözcüğünü ben yazdırdım. ilk asvaltı ben kaplattım Çayıralanda. Dumantepedeki konkosörü oraya kurdurmak için kaç kez gidip- geldim Ankara\’ya DSP İlçe Başkanı Hasan Çöpoğlu ile. Aldık, başardık…
Yapılacak daha çok yol var.
Kim yaparsa bir karış yol; Devletin ve Milletin bir nebze borcunu öder bin yıldır bu vatana verdiğimiz şehitlerine.
Niyeti bu olan, yol yapan herkese Allah kolaylıklar, yaptığı yoldan daha uzun ömürler, sağlıklı ömürler versin.