23 Kasım 2024 Cts

Akkuş’a 4 Yatırım

Turizm, Ekonomi, İstihdam ve Et-Süt Ürünleri Mandırası Yatırımları

 

 

DÖRT YATIRIM

 

  VE AKKUŞ ET VE SÜT   ÜRÜN LERİ

 

MANDIRASI

 

          Geçen yıl ‘’Akkuş’ta nasıl bir yatırım’’ adlı üç yazılık serimizde, ilçeye yapılabilecek yatırımlar üzerinde öneriler de bulunmuş-bir yatırım/fikir jimnastiği yapmıştık. Tabii geçen zaman da öğrendik ki aslında bu yatırımlardan üzerinde düşünülmüş olanlar var, harekete geçilmiş ama olamamış olanlar var ve denenmiş olanlar var. Mesela,

 

Petrol İstasyonu ve dinlenme tesisleri düşünülmüş, halen düşünenler var..

 

Yine selef Belediye Başkanı Lütfi Bey; bir kürek-bıçak-balta sapı üretim atölyesine destek vermiş, ilçede yaşayan bir işadamı hemşerimiz işi kurmuş, üretime başlamış, ancak üretilen saplar (demeye göre iklimden-sis yapısından ) deforme olmuş, iş bırakılmış..(bana iklimden böyle bir sonuç doğması pek mantıklı gelmese de)

 

        Şimdi önümüzde Akkuş için (az yâda çok mümkün ) olabilecek dört yatırım görüyorum, (Meslek Yüksekokulunu ekonomi ile ilgili olmadığı için-diğerlerini önemli çapta görmediğim için yazmadım) kısaca değinelim:

 

       (Akkuşumuz da hammaddesi-kaynağı olan, gerekli-mümkün ve verimli (rantabl) olanları öneriyorum)

  

   1-Çimento Fabrikası: Akkuş için en önemli ve uzun vadeli yatırımdır. Bugün için çok zor gözüküyor fakat imkânsız değil. Ancak çok pahalı bir yatırım, dışarıdan ünlü holding yâda grupların üstlenmesiyle (onları ikna etmekle) yapılabilir.Tabii bir de çimento madeninin kullanım anlaşmasının bitmesiyle olabilecek 200-300 kişilik yüksek bir yatırım..

 

   2-Petrol İstasyonu ve Dinlenme tesisleri: Turizm ve konaklama bağlantılı, yol üstünde aynı zamanda ikinci bir petrol istasyonu ihtiyacını ortadan kaldıracak bir yatırımdır. Rantabıl-finans dönüşümü yüksek bir yatırımdır. Ciddi ihtiyaç vardır. Akkuş’umuzdan yâda dışarıdaki Akkuşlu gurbetçilerden birisi bunu başarabilir. 20–30 kişinin istihdamına katkısı olur. Bu konuda genişçe yazmıştık, bu yatırım hazırda bir potansiyeldir ve sahibini beklemektedir.

 

  3-Kereste Fabrikası: Fabrikamız 2005 yılında özelleşmiş, üç Akkuş’lu işadamımız fabrikayı almışlar, kısa bir dönem çalışsa da bir türlü faaliyete geçmemiştir Hâlbuki alan işadamlarımız burayı çalıştıracaklarını söylemişlerdir. Bugün için hazır bir yatırımdır. Teknolojisini-makinelerini yenileme masrafı gerekmektedir. Hâlbuki bu finansı fabrika sahipleri karşılayacak güçtedir. Bir faaliyete geçse, en az 50–60 kişi çalıştırsa, makul ve insani bir geçim ücreti-aylık verse, akkuş’a ve köylerine mühim faydalar sağlar. Kesim için yerler alınır, köylü çalışır, işçi fabrikada çalışır, kamyoncu çalışır, herkes ekmek yer. Bu fabrikayı muhakkak çalıştırmak elzemdir. Akkuş’ta hammaddesi olan bir yatırımdır.

 

     Bildiğim kadarıyla fabrikanın iki hissedarı vardır. Bunlar akkuş merkezde oturan insanlardır. İşi bilen bu sektörde deneyimli bir yönetici ile bu iş olur. Mesela yine bir öneri; arazinin 2/3’ü fabrika olarak kullanılsa yeterlidir. Geri kalan alanda yukarıda sözünü ettiğimiz yatırım yapılabilir. Yani mezarlık tarafına doğru güzel bir petrol istasyonu-restoran-yol boyu dinlenme tesisleri hatta motel-apart otel evler yapılabilir. Böylece hem sahipleri hem de Akkuş halkı kazanır.

 

   4-Dördüncü sırada önerdiğimiz yatırım yazımızın da konusu olan MANDIRA’dır. Son günlerde et fiyatlarının fahiş miktarda artması hayvancılığı tekrar önemli kılmış, fiyatları düşürmek için hükümet ithalat kararı almıştır. Ancak bu durum şunu göstermiştir; ülkemizde küçük ve büyükbaş hayvan varlığı azalmaktadır. Zaten bu fiyat artışının en büyük nedeni de budur. Hâlbuki nüfus artmış, et tüketimi de hayli artmıştır. Demek ki üretim varsa, pazarlamada sıkıntı yoktur. Getirisi iyi olan bir yatırımdır.

 

    Akkuş’umuz aslında bir hayvancılık memleketidir. Yüksek dağlar-ormanlar-yaylalar-otlaklarla kaplıdır.Tıpkı bir Erzurum-Kars v.s. gibi..fakat buralar gibi Akkuş’ta da küçük ve büyükbaş hayvan çok azalmıştır. Bunun nedeni birincisi Köyden Şehre göç, diğeri de az para ediyor düşüncesi-tembellik gibi nedenlerdir. İşte bu nedenle geçen yılki yazımızda bahsettiğimiz ‘’Sucuk fabrikası’’ üretimini yapacak olan ayrı köylerden üç gurbetçi hemşerimiz vazgeçmişlerdir. Çünkü kesecek hayvan varlığı azdır, hatta Ünye-Niksar çevresinden bile yetersiz görülmüştür. Bina verilmiş, şirket kurulmuş, makineler sipariş edilmiş ancak bu acımasız gerçek yatırımı rafa kaldırmıştır.

 

   Bunun çaresi çiftlik-mandıra’dır. Yani keseceğin-sütünü kullanacağın hayvanı kendin üretmektir. Yalnız mandıra için ciddi bir araziye ihtiyaç vardır; zannediyorum en az 70–80 dönüm. İnanıyorum ki bu arazi, Akkuş merkezde Cüceyüzü yâda Dağyazı’dan birleştirme yoluyla elde edilebilir. Yâda Tifi’ye kurulabilir. Biliyorum ki Akkuş merkezde yada dışarıda gurbetçi hemşeri insanlarımızdan bu yatırımı üstlenecek birçok işadamımız var..

 

  Burada zamanla oluşturulacak entegre bir tesiste Büyükbaş hayvanlar için ayrı iki büyük ahır, yada orta büyüklükte dört ahır, küçükbaşlar için ayrı bir büyük ahır kurulacaktır. Bu ahırlar en az 500–600 büyükbaş kapasiteli olmalı,400 civarında da küçükbaş beslenmelidir. Küçükbaş düşünülmeyebilir, ancak düşünülürse daha iyi olur, zira onun piyasası daha yüksektir. Büyükbaş hayvanlar için iki devasa ahırdan başka, süt sağım ve işleme merkezi yine buna entegre süt-peynir-yoğurt-ayran tesisi kurulabilir. Ayrıca en önemli olarak, entegre bir sucuk-salam-sosis-et ürünleri (kavurma-köfte v.s.) kurulabilir.

 

 Ahırların ilerisinde yâda gerisinde bakımlı meralar olacak, kışın içeride kalan-üşütülmeyen(ısıtma sistemleri tam olan tesiste) hayvanlar, havaların ısınmasıyla gündüz dışarıya çıkarılacak, otlanacak-yayılacak, Akkuş’un minerali yüksek kaynak suyunu içecek, böylece tesis aynı zamanda organik et-süt tesisi olacak, yani ürünlerde organik olacaktır. Şirketin başına işi bilen-bu sektörde çalışmış-tecrübeli profesyonel bir yönetici atanacaktır. Yatırımı gerçekleştirmek içinde;

 

 1-Şirket çok ortaklı olacak fakat güven oluşması için, Belediye %5 hisse sahibi olacaktır. Diğer hisse sahipleri Akkuşlu işadamlarımız da yatırımı tamamlayacak, fakat yatırımı tanıtmak-içeriden yada dışarıdan Akkuşlu işadamlarımızı ikna etmek Sayın Kaymakamımıza ait bir görev olmalı bunun için gerekli heyet teşkil edilebilmeli ve bir toplantı ile konu halledilmelidir. Gerekirse dışarıdaki işadamlarımızın ayağına gidilmeli söz gelimi İstanbul da bir toplantı düzenlenmelidir.

 

 2-Eğer bu mümkün olmazsa bir Akkuş yatırım tanıtma grubu oluşturulmalıdır. İlçede Belediye başkanı-bazı kurum amirleri-ve gurbetçi Sivil Toplum ve gönüllü kuruluş ve şahıslardan mürekkep heyet randevu alarak İstanbul-Ankara-Kocaeli-Bursa gibi şehirlerdeki işadamı ve holdingleri ziyaret ederek, bu yatırımı tanıtmak için araziyi ayarlayıp-Akkuşa davet etmeli ve ikna etmeye çalışmalıdır. Ordu’nun teşvik kapsamında olduğu ve avantajları anlatılmalıdır.

 

  Yerel seçim çalışmaları sırasında Erol Savaş, vaatleri arasında mandıra’yı da ekleyince pek inanmamıştım. Ancak sonradan üzerinde günlerce düşündüm, biraz araştırdım; şu an için Akkuş’umuz için en doğru-gerekli-çare yatırımın MANDIRA ve hazırdaki KERESTE FABRİKASININ YENİDEN İŞLETİLMESİ olduğuna kanaat getirdim. Çünkü nüfusunun %80’i köylerde yaşayan Akkuş’u kalkındırmak için köyleri merkezle beraber düşünmek lazım. Bu iki yatırım hem köylere hem de ilçeye canlılık kazandıracaktır. Evet, Mandıra yatırımı yapılmaya zorlanmalıdır. Bu işten anlayan insanlarımız vardır, mesela Sayın Resul Demir bunlardan birisidir. Resul bey bu konuda öncülük etmede, en azından fikirleriyle, bu işin içinde biri olarak tecrübeleriyle Kaymakam ve Belediye başkanımıza yardımcı olabilir.

 

 Mandıra-Çiftlik yatırımı Akkuş’ta doğrudan 100–150 kişiyi iş sahibi yapacaktır. Bu iş öğrenilmesi kolay işlerden birisidir. Fazla vasıf istemez. Dışarıdan gelecek en fazla 15–20 kalifiye elemanın haricinde alınacak diğer 120–130 kişi akkuştan olacak, bu rakam işsizliği ortadan kaldıracaktır. Akkuş hayvancı (af buyurun; malcı) bir halktır, bu iş bize göredir. Köylerede etki edecek, köylerde insanlar hayvan yetiştirecek, hayvanını satacağı yer olacaktır. Sonra Akkuş’un et ve süt ürünleri piyasada,  doğru iş yapıldığı zaman aranan ürün olacaktır.

 

Bahadır KAYIM

Related Articles

3 YORUMLAR

  1. selam bahadır bey.öncelikle size bu güzel yazınız için teşekkür etmek istiyorum.gerçekten çok önemli ve gerekli bir konuyu ele almışsınız.hiç bir şey imkansız değil.bizim ilçemiz bir cennet gibi.bunu 4 yıl şanlıurfa da yaşadıktan sonra daha da iyi anlıyorum.inşallah biz de memleketimizie yakın yerlerde görev yaparız da bizim de bir katkımız olur.ben ingilizce öğretmeniyim.eğer her hangi bir turistik bir etkinlik varsa projeler arasında turistlere yardımcı olmak isterim.teşekkürler.

  2. bende katılıyor çok iyi olur et ve süt ürünleri mandırası yapılırsa gerekli yöneticiler ilgilensin araştırmalarınızın üstünde durun lütfen köylümüz kalkınsın bazı şeyleri aşsınlar teşekkürler

  3. değerli hocam bu söylediklerinin bazıları maddi küfet gerektirsede imkansız değil hele bazıları zaten hazır gibi azbir ödenekle faal olabilir. bunlar için gerekirse bütün akkuşlular birlik olmalı tanıtım yapılmalı teşvik edilip ikna edilmeli olmadı arazilerini akkuş ve akkuşlular karşılamalı ki ayrı bir cazibelik kazandırılmalı. burada enbüyük iş yerel yöneticiler ve ilde görevli genel meçlis üyeleri hatta il yöneticilerindende yardım alınabilir. bunlardan birkaçı faliyete geçse enazından göç durur biraz daha çalıp bunların ve yatırımların sayısı artırılırsa geriye dönüş başlar iyi tanıtımla merkezi hükümetlerde buna destek olur yani geri dönüşün önünü açarlar dağlardakilerin dönüşünü destekleyen hükümet herhalde akkuşlununda dönüşünü destekler.güzel ve hoşbir araştırma olmuş tavsiyelerinizi desteklememek mümkün değil ağzınıza yüreğinize ve kaleminize sağlık diyorum. saygılarımla esen kalın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
19AboneAbone Ol

Çok Okunanlar