Bu konuları çözmek için kimler uğraş veriyor? Yada kimlerin umrunda?
Akkuş İlçesinin Nüfusunun Azalmasının
4 Önemli Nedeni Bulunmaktadır
(Akkuş'un Kalkınması İçin Hangi İlçe İle Direk Bağlantı Sağlanmalıdır?
İşsizlik
Eğitim
Sağlık
Ulaşım
2013 yılı itibariyle Ordu ilinin nüfusunun ve Akkuş İlçesi nüfusunun bir önceki yıla göre azaldığını görmekteyiz. Ordu ili genelini herkesin anladığı gibi bizde anlıyoruz. Ordu ili büyükşehir yapılsın diye tabiri caiz ile çakma nüfus Ordu'ya getirilmişti. Ordu büyükşehir olur olmaz. Çakma nüfus geldiği yere hemen döndü. Böylece Ordu ili gerçek nüfusuna kavuştu. Ancak benim varsayımlarım ilerleyen günlerde Ordu ilinin nüfusunun artması doğrultusundadır. Bu varsayıma nereden vardım. Aslında her şey ortada; Çünkü ağırlıklı yatırımlar il merkezinde ve sahile yapılmaktadır. Bunlardan bir iki örnek vermek gerekirse, Ordu Havalimanı ve Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi evet iki önemli yatırım Ordu ilinin nüfusunun artmasına vesile olacaktır. Diğer etkenleri de ilave edersek Ordu ili nüfusu artma eğiliminde olacaktır.
Peki! Ordu ili geneli nüfusu artarken, Akkuş İlçesinin nüfusu nasıl olacak. Hemen cevap verelim yukarıda saydığımız 4 konu da çalışma yapılmaz ise Akkuş İlçesi nüfusu hızla azalacaktır. Zaten yaşlı olan Akkuş nüfusu hızla azalmaya devam edecektir.
İşsizlik: Akkuş ilçesine en azından 100 kişilik 200 kişilik yada daha yukarısı iş yerleri açılmaz ise; ortalama en azından 500 kişi istihdam edilemez ise işsizlik göçü devam edecektir.
Eğitim: Akkuş'a açılan Meslek Yüksekokulu elbette ilçe için büyük kazanımdır. Ama bu okulu besleyecek Endüstri Meslek Lisesi ve Meslek Lisesi açılmaz ise eksiklik olacağı aşikârdır. Hepimiz gördük ki; İlla ki Meslek Lisesi ve Endüstri Meslek Lisesi açılması artık şart olmuştur. Meslek lisesi açılması ile Akkuş ilçesi sanayisinin yükselişe geçeceğine inanıyorum. Meslek öğrenen kişiler Akkuş'a iş yeri açacak-işletme açacak. Hem göç etmemiş olacak hem de işyeri açarak iş yerinde eleman çalıştıracak. İşsizliğe katkı sağlayacaktır.
Sağlık: Akkuş ilçesine yeni bir hastane yapılması artık şart olmuştur. Yeni hastane yapılması ile iş bitmiyor. Hastane tam donanımlı olacak. Her daldan Uzman Doktorlar bulunacak. Bu arada Kapanan beldelerde sağlık hizmetleri devam edecek. Akkuş'tan diğer ilçelere hasta sevki olmaması için ne gerekirse yapılacak. Belediye de sağlık hizmetlerinde elinden gelen desteği artık verecektir.
Ulaşım: Son yıllarda köprüler, yeni yollar ve mevcut yolların genişletilmesi projeleri sayesinde belki daha fazla göç olmadı diyebiliriz. Ama bu kadar yapılan çalışmalar dahi ne yazık yeterli olmadı. Öncelikle Akkuş ilçesinin tüm grup yolları hemen asfaltlanmalıdır. İkinci olarak Niksar-Akkuş-Ünye bölünmüş yoluna hemen başlanmalıdır. Bu yolun eski güzergâhtan yapılmaması durumunda eski güzergâhın acilen elden geçirilmesi gerekmektedir. Keskin virajlar kaldırılmalıdır. Yol biraz daha genişletilmelidir. Tüm köylere yani mahallelere minibüs seferi konmalıdır. Belediye ücret tarifesi belirlemelidir.
İlk defa benim dile getirdiğim ve ne yazık ilgili ve yetkili kişilerin göz ardı ettiği, duymazlıktan geldiği, görmezlikten geldiği projeyi bir kez daha açıklıyorum. Akkuş ilçesinin gelişmesi için 4 başlıkla sayılan konular dışında acilen Akkuş ilçesine yeni bir koridor açılmalıdır. Niksar-Ünye-Kumru-Salıpazarı dışında bir koridor açılmalıdır. Peki! Hangi koridor.
Akkuş-Erbaa Koridoru arada başka ilçe olmadan direk açılan koridor.
Erbaa-Akkuş ekonomisi buluşmalı
Erbaa-Akkuş Sanayisi buluşmalı
Erbaa-Akkuş Yaş sebze ve meyvesi buluşmalı
Akkuş-Erbaa transit yolu birbirine kavuşmalı
Erbaa direk Akkuş üzerinden Sahile ulaşmalı
Evet, Akkuş'u kalkındıracak asıl proje budur. Daha iyi projesi olan varsa söylesin ya da önerilen projeye herkes sahip çıksın.
Peki! bu proje nasıl gerçekleşecek: Öncelikle Akkuş-Ketendere-Çukurköy-Gedikli-Çavdarköy-Meyvalı-Külekçili-Ceyhanlı köyü Erbaa sınırına kadar bu grup yolu acilen hemen hiç vakit kaybetmeden asfaltlanmalı ve yol genişletilmelidir.
Asfaltlama işlemi yapılırken Erbaa Kaymakamlığı-Erbaa Özel İdare Müdürlüğü ile görüşmeler yapılmalı. Her iki ilçe birlikte birçok etkinliğe imza atmalıdır. Yapılan etkinlikler ile yolun tanıtımı yapılmalı ve herkese bu yol anlatılmalıdır. Kim bilir Akkuş'a gelen şehirlerarası otobüsler bile bu yolu kullanarak Akkuş'a gelebilirler. Hem de daha kestirme olur.
Erbaa-Akkuş İlçelerinin yakınlaşması Akkuş İlçesinin kalkındıracaktır. Erbaa ilçesi de ilçede üretilen ürünleri Akkuşlulara pazarlayacaktır. Böylece Akkuşlular çimento, kireç, tuğla ve kiremit gibi ürünleri çok daha ucuza alacaktır. Akkuş ilçesinde üretilen ürünlerde Erbaa ilçesinde alıcı bulacaktır.
Gördük ki; Ünye-Niksar ve Kumru ilçeleri Akkuş ekonomisine beklenen faydayı vermemiştir. Bu nedenle acilen çıkış yolu bulunmalıdır.
Bu çıkış yolu da Erbaa-Akkuş İlçelerini araya başka ilçe almadan direk birbirine bağlamaktır.
Çavdarköy ve Külekçili köylerine yapılan barajlardan da turizm yönü ile yararlanmalı ve Erbaa'dan bu bölgeye turist çekmek için gayret gösterilmelidir. Baraj çevresi de en iyi şekilde yapılarak düzenli işletmecilik sağlanmalıdır.
Haydi var mısınız. Akkuş-Erbaa bağlantısını gerçekleştirmeye
İlerleyen günlerde yeni projeleri sunmaya devam edeceğim.
İhsan ÇAM
Akkuş İlçesinin
31.12.2013 Tarihi İtibariyle
Nüfusu 26.582 kişi
Akkuş İlçesinin 2011 yılı nüfusu: 27.947
Akku İlçesinin 2012 yılı nüfusu: 31.106
Akkuş İlçesinin 2013 yılı nüfusu: 26.582
2013 yılında Verilen Göç: 4.524 kişi
Ordu İlinde Akkuş İlçesi Nüfus Bakımdan 8. Sırada yer almaktadır
1 Altınordu 186.097
2 Ünye 118.201
3 Fatsa 105.960
4 Gölköy 32.832
5 Korgan 32.370
6 Kumru. 32.268
7 Perşembe 32.131
8 Akkuş. 26.582
9 Aybastı 24.247
10 Ulubey 20.868
11 Mesudiye 16.975
12 İkizce 16.745
13 Gürgentepe 16.232
14 Çaybaşı 15.163
15 Çatalpınar 14.669
16 Kabataş 12.281
17 Çamaş 10.403
18 Gülyalı. 9.116
19 Kabadüz 8.312
İhsan ÇAM
Akkuş İlçesi İnternet Sitesi
Yapımcılarından ve Köşe Yazarı