22 Aralık 2024 Paz

Akkuş İlçesinde Tarihi Bir Gün Ziraat Odasında Yaşandı

Toplantıya İlçe Kaymakamı Sn. Murat SARI, Tarım İl Müdürü Sn. Sadi SADIKOĞLU Ordu Damızlık Üreticiler Birliği Başkanı Sn. Resul DEMİR, Sn. Ziraat Bankası Müdürü Süleyman GÜNEŞ, Ünye Denizbank Müdürü Sn. Savaş KAYA, Ziraat Odası Yönetim ve Meclis Kurulu, İlçe Kooperatif Başkanları, Köy ve Mahalle muhtarlarının da katılımı ile gerçekleşti.

 

Akkuş İlçesinde Tarihi Bir Gün

Ziraat Odasında Yaşandı

Akkuş Ziraat Odası Başkanlığınca, İlçe köy ve mahalle muhtarlarıyla bilgi alışverişinde bulunmak istek ve temennilerin karşılıklı iletilmesini sağlamak amaçlı 15/02/2010 tarihinde Ziraat Odası hizmet binasında toplantı gerçekleştirildi.
Katılım sayısının yüksek olduğu görülen toplantıya İlçe Kaymakamı Sn. Murat SARI, Tarım İl Müdürü Sn. Sadi SADIKOĞLU, Sn. Ziraat Bankası Müdürü Süleyman GÜNEŞ, Ünye Denizbank Müdürü Sn. Savaş KAYA, Giresun-Ordu Ormancılık Kooperatifler Üst Birliği Başkanı Firki Çamoğlu, Ordu Damızlık Üreticiler Birliği Başkanı Sn. Resul DEMİR, Ziraat Odası Yönetim ve Meclis Kurulu, İlçe Kooperatif Başkanları, Köy ve Mahalle muhtarlarının da katılımı ile gerçekleşti.
 
İlçe Kaymakamı Sn. Murat SARI yapılacak yatırımlar hakkında bilgi verdiler. Özellikle Akkuş umuz için önemli bir ürün olan beyaz kuru fasulyenin üretiminin artırılması için yapılacak olan Özel İdare Destekli damla sulama projesi hakkında bilgi verdiler.
 
Tarım İl Müdürü Sn. Sadi SADIKOĞLU tarımsal desteklemeler hakkında bilgi verdiler.
 
Ziraat Bankası Müdürü Sn. Süleyman Güneş ve Ünye Denizbank Müdürü Sn. Savaş KAYA Çiftçilerimize sunulan kredi imkanları hakkında bilgi verdiler.
 
Oda Başkanımız Sn. Ahmet KAYA da Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildiği günden itibaren yaptıklarını ve uygulanan, uygulanması planlanan projeleri hakkında bilgi verdiler. Muhtarlarımızın Odamızdan olan talep ve istekleri dinlendi. Son olarak da Muhtarlarımızdan taleplerimiz iletildi.
 
 
            Başkanımızın konuşma metni aşağıda yayınlanmıştır.
 
   Değerli Muhtarlarım;
 
Öncelikle toplantımıza iştirak ettiğiniz için en derin kalbi duygularımla sizleri selamlıyor ,hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum ve toplantımızı açıyorum. Konuşmama Ulu Önder Atatürk’ün veciz bir sözü ile başlamak istiyorum.”Milli ekonominin temeli ziraattır.” Tarım bir ülkenin ekonomisinin gelişmesinde diğer ülkeler arasında söz sahibi olmasından yegane sektördür. Tarıma çiftçisine yeterli desteği vermeyen ülkeler dışa bağımlı bir hayat sürmek zorunda kalacaktır.
 
 Değerli muhtarlarım, Odamızın 17 Şubat 2007 tarihinde yapılan seçimlerinde Yönetim Kurulu Başkanı olarak göreve başladım.Geçen bu zaman içinde Akkuşumuza ve Akkuş çiftçimize nasıl daha faydalı olabiliriz hep bu ilke ile çalışmalarımıza devam ettik.Bu yolda çok önemli mesafeler kat ettik.Yaptığımız hizmetlerin ve projelerin sizler ve çiftçilerimiz için yarar sağladığı kanaatindeyim.Tabi ki  yapılan bu hizmetlerin yanında yapamadıklarımız da mutlaka vardır.
 
Sizlerle bir araya gelmemizde ki en büyük sebepler; Yönetime geldiğimiz zamandan bu güne yapılan çalışma ve projelerimizden sizlerin bu çalışmalar hakkındaki düşünceleriniz, çalışmalarımız hakkında varsa şikayetlerinizi dinlemek, karşılıklı fikir alış verişinde bulunmak sizlerle hoş sohbet etmektir.
 
Odamıza uzak kalmamanız yakından destek verdiğiniz için desteklerinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Bu desteğin devam etmesini arzuluyor bu odanın çiftçilerimizin mekanı olduğu bilinci içinde olunarak her çiftçimizin kendi evine girer gibi odamıza gelmesini, işlerini rahat takip etmesini istek ve arzularını bizlere iletmesini bekliyoruz. Bu durum karşısında bizlerde çiftçilerimize karşı daha iyi hizmet sunacağımızdan hiç şüpheniz olmasın diyor; saygılar sunuyorum.
 
 
İLÇEMİZDE  TESBİT ETTİĞİM BAŞLICA  TARIMSAL SORUNLAR HAKKINDA
 
KISACA BİLGİ VERMEK İSTİYORUM.
 
 Akkuş İlçemizin ekonomisi ;Tarım, Hayvancılık, Orman ürünleri, Küçük El Sanatları ile bunlara bağlı ticari faaliyetlerdir.
 
Geçmiş yıllardan bugüne İlçemizde tarım ve hayvancılık da büyük gelişmeler sağlanmış olmasına rağmen hala bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Başlıca tarımsal sorunlarını sıralayacak olursak;
 
1-      Tarıma el verişli arazisinin az olması. Arazilerin büyük çoğunluğu engebeli ve modern tarım araçlarıyla tarımsal faaliyetlerde bulunmak oldukça güçtür.
 
2-      Karasal iklimin hakim olduğu ilçemizde kış şartları ağır geçmesi nedeniyle üretilebilecek ürün çeşidi sınırlı, üretimi yapılan üründe don tehdidiyle karşı karşıyadır.
 
3-      İlçemizde en önemli tarımsal problemlerden biriside çiftçilikle uğraşan nüfusun oldukça yaşlı olduğudur.Genç nüfus genellikle ilçe dışında yaşamaktadır.Bu genç nüfusun istihdamını sağlayacak tarımsal işletmeler kurulmasına teşvikler verilmelidir.
 
4-      İlçemiz tarımsal ekonomisinde en önemli yerlerden birine sahip beyaz kuru fasulyenin üretimini yapan çiftçimiz yeterince desteklenmemektedir.
 
5-      İlçemizde Fındığa alternatif ürün olarak yetiştirilebilecek ceviz üreticisine yeterli destek verilmemektedir.
 
6-      Besiciliği yapılan büyük veya küçük baş hayvan sayısı her geçen yıl azalmaktadır. Besicilikte girdi fiyatlarındaki sürekli artışa karşın yem bitkisi dikimi yapan üreticinin yeterince desteklenmemesi ve yetiştirdiği hayvanı çoğu zaman değerinin çok altında satmak zorunda kalan üretici hayvan besiciliğini terk etme eğilimindedir.
 
7-      İlçemizde hava şartları genel itibariyle serin geçmekte olup özellikle kış şartlarında don olayı risklerinin yüksek olması nedeniyle ve ilçemizde açık alan yerine kapalı alanda üretim yapılmasının yani seracılığın yaygınlaştırılmasının sağlanması gerekmektedir.Sera örnekleri bazı köylerimiz ve beldemizde kurulmuş olup faydaları görülmüştür.
 
8-      Yine ilçemizde yapılabilecek tarımsal faaliyet ilçemiz iklim koşullarına uygun çeşitli sertifikalı meyve fidanlarında kapama meyve bahçelerinin yapılması sağlanabilir.
 
Kısaca bu zamana kadar yaptığımız çalışmalardan bahsedecek olursak;
 
 
YÖNETİME GELDİKTEN SONRA YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR
 
1-      Oda Personellerinin çalışma gidişatlarında ciddi boyutta düzeltme yapıldı.
2-      Gelen çiftçilerimize karşı nasıl karşılanacakları, onlara karşı nasıl muamele yapacakları önerildi takip edildi.
3-      Aidatlar konusunda tebligatlar çıkarıldı.
4-      Çiftçilerin faydalanması için gübre bayiliği aldık.
5-      Tarım aletleri, tarım ilaçları, sertifikalı tohum sertifikalı fide ve fidan bayiiliği aldık.
6-      Çiftçilerimize faydalı olabilmesi için çok amaçlı kullanılmak üzere, New Holland 100 lük traktör alındı.
7-      En önemlisi T.M.O fındık alım satım depolama şefliğini kurdurduk.
8-      5 yıllık kiraları peşin ödemek kaydı ile 3 adet iş yeri kiraladık.
9-      Çiftçilerimize ayaklarında hizmet verebilmek amacı ile araç gereç, makine ve ekipmanlar ve elemanlar talepler doğrultusunda da Salman, Seferli, Kızılelma, Çayıralan, Akpınar a gönderilip doğrudan gelir desteği dosyaları teslim alındı.
10- Her türlü sertifikalı fidan temin edilip uygun fiyatlarda ilçe merkezinde Salman, Seferli, Kızılelma, Çayıralan, Akpınar kasabalarında ve büyük köylerde çiftçilerimize takdim edildi.
11- Tarımın her türlü dalında A.B Projesi düzenlenerek yaklaşık 500 kişiye on dokuz adet doçent ve profosörlerce 3 ay boyunca ders verildi ve 9 ay boyunca da uygulamalı olarak arazide ders verildi. Eğitime katılan çiftçilerimize sertifikaları dağıtıldı.(Yemekli Taşımalı)
12- İlgili şahıslara kapalı ceviz bahçesi kurulması konusunda yardımcı olundu.
13- Örnek olmak şartı ile çeşitli yerlere sera kuruldu.
14- Arzu eden köylere gübre ve tarım ilaçları köylerine kadar götürme taahütünde bulunuldu ve götürüldü.
15- Devlet hastanesine çiftçilerimiz için Başkanlığımız adına bir adet oda yaptırdık.
16- Bazı okulların bahçelerinde  bahçe düzenlemesi ve sağlıklı içme suyu içmeleri için çeşme yaptırdık.
17- Yarışmaya giden okul öğrencilerine yardımda bulunduk.
18- Tarım İl Müdürlüğünden beş adet silaj makinesi aldık çiftçiler dağıtım yaptık ücretsiz işlerini görmekteler.
19- Tarım Bakanlığının kırsal kalkınma projesinden Taş toplama makinesi aldık.( Tarım için çok önemli)
20- Kadastro çalışması yapılmayan köylerin çalışmalarını hızlandırdık.(Tapu hazırlıkları yapıldı)
21- İlçemize çok sayıda poturlu çapa makinesi alınmasına yardımcı olduk.(Pat-Pat)
22- Çiftçilerimize kredi imkanı sağladık.(Bankalarla anlaşma yaptık)
23- Dört köyün pilot köy seçilmesinde öncü olduk, arazilerin sulanması için tüm ölçümler yapıldı. Martta kanallar açılarak damla sulama boruları döşenecektir(Özel İdare Kaynaklı)
24- Soğuk hava ve paketleme tesislerinin kurulması için müracaat edilecektir.
25- Kurumlar arası diyaloglarımızı düzelttik.
26- Atıl vaziyete gelen Laboratuarımızın televizyon programında tanıtılmasını sağladık. Böylece çevre ilçe ve köylerden 100 lerce toprak gelmesini ve tahlil yapılmasını sağladık. Yine çeşitli il ve İlçelerden sertifikalı fidan talepleri olmuştur. (Olmayada devam ediyor)
27- Bilindiği gibi devlet tarafından çiftçilerimizden odalardan evrak alımı durdurulmuş dolayısıyla üye aidatları da ödenmiyordu. Odamız zorluklarla karşı karşıya gelmiştir. Alternatif olarak seçilmiş bir ziraat odası başkanı olarak, T.M.O ofisi alım ve depolama şefliğini hiçbir siyasi güç kullanmadan tek başıma ilçemize kurdum, bu sayede yaklaşık 250 bin gibi nakit para topladık. Bu durum hem hizmet yönünden hem de ilçenin gelişmesi için çok önemliydi.
29-Kadının toprağı adlı proje hazırladık,onay bekliyor. 276 bin euro (552 bin TL)
30-Tahlil için laboratuarımıza gelen:
 
Akkuş: 80                                    Perşembe: 160                             Kumru: 180
Korgan : 250                                Aybastı: 120                                Çaybaşı: 120
İkizce: 360                                    Fatsa : 310                                  Ünye: 300
Gölköy: 160                                  Kabataş: 60                                 Artvin: 150
 
31-Tarım Kredi kooperatifinin geri dönmesi için imza kampanyası başlattık.
         32-Bir adet kendi elemanlarımızdan muhasebeci yetiştirdik. Buda bir kazanımdır.Yıllık 5-6 bin TL gider odamıza kazandırdık.
      
 
 
AKKUŞ İLÇESİ KÖYLERİNDE
 
DAMLA SULAMA YA GEÇİŞ HAZIRLIKLARI
 
 
Başkanlığımız öncülüğünde başlatılan Akkuş İlçemizin simgesi olan Beyaz Kuru fasulyemizin üretiminin artırılıp paketlenerek markalaştırması ve tüm ülkemize tanıtma, geliştirme çalışmalarının ilk aşaması olan damla sulama sistemlerinin bahçelere kurulması için ; Ordu İl Özel İdaresine bağlı su ve kanal hizmetlerinin teknik ve Malzeme katkılarıyla ilçemize bağlı Külekçili, Meyvalı, ve Ceyhanlı köylerinde yapılacak olan kuru fasulyeye dönük sulama etüt ve proje çalışmalarına 24/11/2009 tarihinde başlanılmıştır.İl özel idaresinin yapmış olduğu etüt çalışması neticesinde; Akkuş Meyveli köyü İskenli mahallesine Çat deresinde Ana hat 2000 metre Şebeke 1600 mt olmak üzere 800 dönüm arazi sulaması yapılacağı, Ceyhanlı ve Meyveli ana hattı Ketenli deresinden 15 km anahat borularla merkezlerine getirileceği, Çukurköy havuzu onarımı yapılmış, kanal tamiratları gerçekleştirilmiş olup 700 m ilave yapılacağı, Külekçili köyüne de 6000 metre mesafede kale tepesi deresinden su getirme çalışmalarının ön etütü yapılmıştır.
 
Akkuş Kaymakamımız Sy; Murat Sarı bizzat köylere giderek köy muhtarları Ziraat Bankası Müdürü Süleyman Güneş, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, Özel İdaresine bağlı su ve kanal hizmetleri müdürü Sy; Mustafa Özkan beyler köy halkı ile toplantı yapılarak kaymakamlığın bizzat işçiliğini üstleneceğini beyan edilmiştir.
Yapılan bu ön hazırlık çalışmaları sonuç vermeye başladığında Akkuş çiftçisi ve tüm Akkuşumuz için gelir kaynağı olacak ve beklide ilk defa üretici ürününün gerçek değerini kazanmış olacaktır. Tüm Akkuş’ lulara hayırlı olsun.
 
 
DEĞERLİ MUHTARLARIM
 
Oda olarak bizlerinde sizlerden bazı rica ve isteklerimiz var,
 
1-İlçemizde yapılan tapu ve kadastro çalışmaları sonucunda Başkanlığımıza kayıtlı bütün üyelerimizin M.G.D den faydalansın yada faydalanmasın adlarına yazılı tapu veya kesin tapu kartekslerinin mutlaka başkanlığımıza getirmeleri hususunda çiftçilerimizi yönlendirmeniz, aksi takdirde önceki arazi beyanlarına göre her yıl adlarına aidat tahakkuk edilecektir, bu durum çiftçilerimizi zor duruma düşüreceğinde konunun öneminin mutlak suretle çiftçilerimizi bilgilendirmeniz gerekmektedir.
 
2- İç İşleri Bakanlığı ile Başkanlığımız arasında imzalanan kimlik paylaşım sistemi kullanım anlaşması neticesinde çiftçilerimize ait kimlik ve ikamet bilgilerine Başkanlığımızca da ulaşılabilecektir. Köylerinizde yada mahallenizde ölen çiftçilerimizin kayıtlarının silinmesi için bizi en kısa sürede bildirmeniz gerekmektedir.
 
3- 01/10/2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu kapsamında Tarım Bağkuruna giriş, çıkış ve durdurma işlemlerinin tamamı Ziraat Odalarınca yapılmaktadır. Ayrıca adına Bağkur işlemi yaptırmak isteyen veya Bağ-kur kayıtları bulunanların kayıtlarının devam edebilmesi için üzerlerine kayıtlı tapu bulunması gerekmektedir. Bulunmayanlarda kiralama suretiyle Bağ-kur larını devam ettirebilirler.
 
4-Başkanlığımıza gelen çiftçilerimi için çok önemli olan yazı ve genelgeleri muhtarlıklarınıza göndermekteyiz. Bu önemli bilgileri çiftçilerimizle mutlaka paylaşmanız ve konu ile ilgili onları bilgilendirmeniz gerekmektedir.
 
5-İlçemizde Modern Tarımın ve çiftçiliğin gelişmesi için Başkanlığımızla da her zaman irtibat halinde olmanız fikir ve görüşlerinizi paylaşmanız hepimizin yararına olacaktır.
 
 
 
MUHTARLARDAN TALEP VE İSTEKLERİMİZ
 
 
1-Fidan talepleri.
2-Çiftçilerin odaya gelmelerinin sağlanması.
3-Gübre ve ilaç talepleri olması durumunda köylere gübreler ve ilaçların gönderilmesi.
4-Meyve ağaçlarının budanması ve ilaçlanması için talepler dikkate alınıp mühendis gönderilecek.
5-Tahlil için numune toprak alımına gelinmesi için mutlaka Başkanlığımızdan gün talebinde bulunulup araç ve mühendis görevlendirilecek.
6-Köy tarımsal kooperatifleri uyarılarak Hayvan alımı için proje yapmaları hususunda bilgilendirilecek.
 

Gayet verimli olduğu düşünülen toplantının ardından davetlilere Başkanlığımızca yemek ikramı yapıldı. Ardından da Muhtarlarımızın için yaptırılan evrak çantası ajanda ve kalemler dağıtıldı.

 

 

Related Articles

1 Yorum

  1. Akkuş İlçesinde bir çok kamu kurumunun yapamadığını Ziraat Odası yapmıştır. Şimdiye kadar ilçemizdeki hangi kamu kurumu Kaymakamlık hariç muhtarla kaç defa toplantı yapmıştır. Örneğin Tarım Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü, Jandarma Kamutanlığı, Tapu Kadastro Müdürlüğü lütfen açıklasınlar bu güne kadar Muhtarlar ile kaç kere toplantı yapmışlar ve muhtarları bilgilendirmişlerdir. Bu yönü ile Akkuş Ziraat Odasının yaptığı toplantıyı çok önemsiyorum. Başkanını ve Çalışanlarını kutluyorum. İl Tarım Müdürünü de desteklerinden ötürü kutluyorum. Odanın Banka Müdürlerini de çağırmasını yerinde ve isabetli bir düşünce olarak görüyorum. Sözün özü helal olsun Ziraat Odası Yönetimi ve Çalışanları İhsan ÇAM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
19AboneAbone Ol

Çok Okunanlar