Kurultaydaki Görüşmeler Sonucunda Alınan Kararlar
Akkuş Kaymakamlığı ve Belediyesinin Destekleri ile
www.akkusilcesi.com Akkuş İnternet Sitesince
08.08.2008 Tarihinde Düzenlenen
3. AKKUŞ KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ
1- Akkuşun kalkınmasında eğitim sorunlarının çözülmesi birinci öncelikli sorundur. Bu sorunlar, Akkuş Meslek Yüksek Okulunun bir an evvel eğitime açılması, Nüfusu Kalabalık Köylerde artık ihtiyaca cevap vermeyen okulların yerine yeni okulların yapılması, Öğretmen atanması, kız- erkek öğrenci yurtlarının yapılması, (İnşaatı başlayan Akpınar ve Salman Beldeleri başta olmak üzere beldelere ve ihtiyaç olan köylere) İhtiyacı olan öğrencilere burs sağlanması, taşımalı eğitim ve kız öğrencilerin okullara kazandırılması şeklinde tespit edilmiştir.
2- Ulaşımda iyileşmeler olmasına rağmen yeterli seviyede değildir. Ulaşım sorunun çözülmemesine en büyük etken Akkuş ilçesinin coğrafi, fiziki ve kış şartlarının ağır olmasıdır. Ünye-Akkuş-Niksar Yolunun en az 3 şeritli ve virajların yeniden düzenlenerek yapılması, Komşu köy ve beldelere bağlantı yolları, gurup yollarının yapılması acilen çözülmesi gereken ulaşım sorunu olarak tespit edilmiştir. Bunlara ilaveten özellikle yaz sezonunda ve kışın mevsimin çok kar yağışlı olduğu zamanlarda, Ordu merkez ve sahildeki ilçelerden iş makineleri takviyesi ilçemize yapılması gerekmektedir. ( 2008 yılı Ağustos ayında on binlerce Akkuşlunun akın ettiği ilçemizde, 2 adet greyder olduğu bunlardan bir tanesinin arızalı olduğu diğerinin ise acil durumlar için bekletildiği bilindiğinden 34 köy yolu ve 6 belde yolunda sıkıntılar olmuştur.
3- İstihdam ve ekonomik faaliyetler istenilen yeterlilikte değildir. İstihdam konusunda her şeyin devlet eliyle çözüme kavuşturulması isteği sorunun çözümsüzlüğüne katkı sağlamaktadır. İstihdam sorunun iyileştirilmesi için özel sektörün Akkuş ilçesine cazip yatırımlar yapması gerekmektedir.
4- Eğitime, özelikle mesleki eğitime ağırlık verilmeli. Bu konuda AB projeleri(COMENIUS), TÜBİTAK projelerinden faydalanılmalı.
5- Sağlık hizmetlerinde yaşanan iyileşmelere rağmen Akkuş halkı uzman sağlık personeli ve araç – gereç yetersizliği nedeni ile sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanamamaktadır. ( Beldelerdeki sağlık ocaklarında gereği kadar Doktor, sağlık personeli ve araç gereç bulunmamaktadır.)
6- Tarım ve hayvancılık alanında çiftçilere yeni tarım yöntem ve yeni ürünlerin yetiştirilmesi uygulamalı olarak mahallinde gösterilmeli. Akkuş büyük baş hayvancılık yapmak için mera ve yaylaları ile müsait olmasına rağmen çiftçilerin yeterince bilgilendirilmemesi ve desteklenmemesi nedeniyle yeterli seviyede değildir. Bu sorunlar; ilçe tarım müdürlüğü, ziraat odası, damızlık sığır yetiştiricileri birliğinin ortak çalışmaları ile istenen seviyeye getirilebilir.
7- Akkuşlular adını taşıyan dernekler faaliyetlerini Akkuş halkına duyurmak için bir platform oluşturmalı. ( Akkuşlular Vakfı yada Akkuş Dernekler Birliği gibi )
8- Akkuşluların sorunlarına tüm Akkuşlular, Akkuş adını taşıyan Sivil Toplum Kuruluşları, Siyasiler, Akkuş’ta görev yapan Mülki Amirlerle, daire amirleri sahiplenip çözüm üretmede ortak hareket etmelidirler.
9- Akkuş’tan yetişen liyakatli ve sadakatli önemli şahsiyetlerin bürokraside etkili mevkilere gelmesi ve bu şahsiyetler aracılığı ile Akkuş’un sorunlarının çözümüne gidilmesi en doğru yöntem olarak benimsenip bu konuda bölge milletvekilleri ve bakanlarının yardımının sağlanması kararlaştırılmıştır.
DİVAN ÜYELERİ
Selami AYDIN Ayhan KARTLI M. Ali KURU Yılmaz CÜREBAL
Kaymakam Kaymakam Eğitimci Mühendis
Her halinden başarılı bir kurultay olduğu belli.Tüm katılanları kutlamamak elde değil.Burda başka İhsan ÇAM ve arkadaşlarına sonsuz teşekkürler.Yalnız fotoğraflar sitede çok net çıkmamış.Umarım bunlar da düzeltilir.Selamlarımla.
Akkuş çaldere köyü doğumluyum.Emekli Ziraat Mühendisiyim Bu kurultaya katılmak ve kurultayın amacına katkıda bulunmak için önceden hazırlık yapmama rağmen bir yakınımın sağlık problemlerinden dolayı katılamadım.Bu gün sitede kurultayla ilgili sonuç bildirgesini sabırla ve birkaçkez okudum.Resimlerde birçok tanıdık dost gördüm gerek özenle kaleme alınan sonuç bildirgesini okuyarak gerekse katılımcıların resimlerine bakarak katkıda bulunmak üzere bir yorum yapmak istedim.
Sonuç bildirgesi 9 başlıkta ele alınmış olup bende 9 başlıkta kısa kısa hemşerilerimi sıkmadan görüşlerimi aktarmaya çalışacağım.
1. Eğitimle ilgili konulara tamamen katılıyorum.Ancak bu konuya ilave edilmek üzere bir önerimi siz değerli site yöneticileri aracılığı ile yetkililere iletmek istiyorum.
Akkuş merkezinde öğretmenlerimizin değerlendirmelerini dikkate alarak ilk öğretim ve orta öğretim seviyesinde üst düzey ve kapasiteli öğrencilerimizi Eğitim ve öğretim yılı boyunca cumartesi ve pazar günleri özel olarak kursa almak .Kurs giderlerini ve kursta ders veren öğretmenlerimize sembolik katkı olması ve onlarında emeklerinin karşılığı olarak Kaymakamlık sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından bir kaynak aktarılması.
Bu çalışmaların belde belediyelerinde ve çevre köy okullarımızdaki öğrencilerimiz içinde yaptırılmasının çok ama çok faydalı olacağına inanıyorum ve başta ilçe kaymakamı ve sevgili belediye başkanımızı bu konuda öncü olarak destek olmalarını diliyorum.Bu konu ile ilgiligörüşlerimize ihtiyaç duyulursa seve seve yardımcı olacağımı peşinen teyid ediyorum.
2.Ulaşım ile ilgilide kimse alınıp gücenmesin yıllardır ihmal edilen yollarımız son yıllarda ufak tefek hareketler olsada hala bölgenin önemi ile paralel hizmeti maalesef alamamıştır.Yollar canlıların damarları gibidir.damarlarda nekadar canlı kan akışı olursa canlıların verimide artar.Örneğin BOLAMAN tünelleri yapılıncaya kadar tamamen Samsun bağlantılı işlerini gören AKKUŞ.lu hemşerilerimin büyük çoğunluğu bugün artık Ordu İlimize gitmektedir.Hem Akkuşlu kazanmakta hemde ilimiz kazanmaktadır.ÜNYE -AKKUŞ-NİKSAR yolu değerli kurultay katılımcılarının dediği standartlarda yapılırsa Niksarlı dostlarımız günü birlik denize ,Ünyeli dostlarımızda günü birlik Yaylalara gidip geleceklerdir.(Ayrıntılı düşüncelerimi site yönetimi ile arzu ederseniz paylaşırım)
3. İstihtam başlığı çok enteresan ele alınmış.Maalesef sermaye yatırım yaparken hammadde,iş gücü,ve ulaşım gibi makro değerleri dikkate alır.Bizim için bazı öncelikler halledilmeden ekonomik yatırım beklemek biraz hayalcilik olur sanırım.Benim kendimce bu konuda azda olsa iğme kazandıracak açılımlarım var.(arzu ederseniz site yönetimi ile ve onların aracılığı ile ilgililerle paylaşırım.)
4 . AB ve Tubitak projeli desteklerin faydaları tartışılmaz.Ancak bunlarında tabana yayılaracak tipte olsının önemi çoktur.Bu konuda bireysel projelerin faydasınında bireysellikten öte gitmeyeceği bilimsel bir gerçektir.Benim bir Mühendis olarak ve Tarım Bakanlığında uzun yıllar çalışan bir hemşeriniz olarak ciddi hazırlıklarım ve tabanı ilgilendiren projelerim var.Beni ciddiyetle dinleyecek ve Akkuş için destek olacak bir merci bulduğum takdirde paylaşmaya hazırım.
5. Sağlık hizmetleri maalesef yılların yarası.Bu konudada en ciddi çözümün Ordu merkez ve Ünye Niksar gibi ilçelerden uzman hekimlerin 2.şer aylık rotasyonla Akkuş Devlet hastanesine görevlendirilmesi ile olur.Bunun dışında bana göre yöre insanınada uygun olan sağlık ara elemanı yetiştiren Sağlık meslek lisesi ve devamında sağlık meslek yüksek okulu bize en uygun okullardandır.Çünkü özelleşen sağlık sektöründe çok ciddi ebe,hemşire ve sağlık teknisyenine ihtiyaç vardır.Bı ihtiyaçta gelecek 15 yılda dolmaz.Öyleyse her sene 60 öğrenci mezun etsek bunların büyük çoğunluğu ekmek kapısı bulur.meslek sahibi olur.
6.Tarım ve Hayvancılık benim konum.Ben bu işin uzmanıyım diyen herkesle tartışırım.31 yılımı verdim.Her çalıştığım kurumda AKKUŞ.la ilgili neler yapılabileceğini araştırdım.Çok projelerim var.arzu ederseniz site yönetimi olarak sizlerle imkanlar ölçüsünde paylaşırım.Ancak hepimizce malumdurki çok ciddi projeler gerekli desteği bulmayınca laftan öte geçmez.
Bu vesile ile Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet KAYA.ya teşekkür etmek istiyorum.Ziraat odası olarak yeni atılımlar yapmaya çalışmaktadır.Bakınız projesi içinde var olan serayı geç kalmamıza rağmen beraber hayata geçirdik.umarım çevre köylerdeki çiftci kardeşlerimizede güzel örnek olacak.(Tarım ve hayvancılık tartışmakla bu sayfalarda çözülmez.Hep beraber destek görürsek bizde hemşerilerimiz için gerekeni yapacağız.
7. Derneklerin birşikteliğinin getireceği güç tartışılmaz.emeği geçen her hemşerime teşekkür ediyorum.
8. Akkuşluların problemlerinin çözümündeki temennilere katılıyorum ve bir ilavede bulunmak istiyorum.Akkuş kuruluşundan bu güne kadar hiç bu kadar şanslı olmadı.Şöyleki.Akkuşlı bir vekilimiz var.Akkuşu seven Genç girişimci mühendis bir belediye başkanımız var.Akkuş için bir şeyler yapmaya çalışanların sayısı geçmiş yıllara göre çok fazla .yani un ,şeker su var eh helvayıda yapalım artık.
9. Sevgili site yöneticileri ve Akkuşlu hemşerilerim.Bu kurultayın en can alıcı maddesi bu son maddedir.Çünkü bütün bu hizmetler bürokratlar eliyle olur.Öyleyse bizimle olduğunu söyleyen sayın büyüklerimiz lütfen bu sese kulak verin .Artık bizim yetişmiş insanlarımıza sahip çıkın.NEDEN ÖNEMLİ:BİRKEZ DAHA SÖYLÜYORUM:ÜLKEMİZDE YAPILACAK HİZMETLERİ İLK DUYAN VE UYGULAYAN BÜROKRATLARDIR.ÇÜNKÜ BİZİM BÜROKRATIMIZ YA HİÇ YOK YADA ÇOK AZ YETKİLİ ve ETKİLİ.Biz duyupta a böyle bir yatırım varmış deyinceye kadar atı alan üsküdarı geçiyor.Öyleyse bu madde için görüş belirtilirken ve temenni olarak imza edilirken Sayın vekilimiz Mustafa HAMARAT bey sanırım oradaydı.Umarım gerekeni yapar.SON oLARAK BU KONUDA AKKUŞLU hemşerilerim adına sayın vekilimden bir isteğim var.AKKUŞA Milletvekili olarak Bir büro açması.Bu büroya yetenekli bir gencimizi koyması ve ANKARA ile yani kendisi ile bütün hemşerilerimizin aracısız görüşmesini sağlamasını diliyor ve kendisinden AKKUŞ.lular adına istiyorum.Bu önerimi dikkate alırsa Bütün projelerimi Sayın vekilimin AKKUŞ Bürosundaki danışmanıyla paylaşmaya hazırım.
Sonuç olarak sayın site yöneticilerine bu hayırlı hizmetlerinden dolayım teşekkür ediyorum.Yorumlarımı değerlendirip sitenizde AKKUŞ.lu hemşerilerimle paylaşma fırsatı verirseniz sevinirim.Saygılarımla.Bütün Akkuşlulara selam olsun.Yürekleri sevgi dolsun haneleri huzur bulsun. RAMAZAN TINKIR (emekli Ziraat Mühendisi 0 505 316 19 58
kurultay başarılı oldu ise, birlik ve beraberlik adına iyi bir çalışma oldu ise site yönetimi olarak diyoruz ki o zaman başarı Akkuşlularındır, Kaymakamlığındır. Akkuş Belediyesi ve kurultaya katılanlarındır. Ancak eksiklikler var ise, katılım az oldu ise, daha iyi olabilirdi diyenler varsa, site yönetimi olarak sorumluğu alıyoruz. Sözün özü başarı varsa Akkuşluların, eksiklik varsa siteye aittir. Kurultay ile ilgili görüşleri bekliyoruz. Tek şartımız adınızı ve soyadınızı yazacaksınız. Hakaret olmayacak, Kurumları ve kişileri zorda bırakacak ispatı mümkün olmayan yazılar yazılmadığı sürece her yazı yayınlanacaktır. Sizler önerilerinizi yazacaksınız ki bizlerde eksikliklerimizi göreceğiz. Dünyada başka Akkuş yok. Hep beraber sahip çıkacağız.