Telefon Rehberi

Site Destek (MSN)

 Site Yönetimi

Üye Girişi
Reklam

Son Siirler

NASIL GELEYİM
Åžair: Veysel Åžensoy
Åžiir:   Kucaklar sisleri dumanlı daÄŸlar Sen gel diyorsun nasıl geleyim Gözler yitik yollara bakar aÄŸlar Sen gör diyorsun nasıl göreyim ...oku
gittin
Åžair: Veysel Åžensoy
Åžiir:   Mevsim kış boran boran kar yaÄŸarken Karanlık gecelerime ay yeni doÄŸarken Sevdan yüreÄŸimi daraÄŸcında boÄŸarken Gözyaşımla ırmakları...oku
kaçkar
Åžair: Veysel Åžensoy
Åžiir:   Ne kaçkar ne erciyes ne uludağım Boran boran esen kışım var benim Ayın ondördünde karanlık sokağım Var git kahır var git iÅŸim var ...oku

A. Düğencili Köyü

Köylerle ilgili bizlere resim ve bilgi gönderirseniz hemen yayınlarız. Bizimle iletişime geçmek için tıklayın....

 

Muhtarın Adı ve Soyadı : Kamil DEMİR

Muhtarlık Telefonu : 0452 611 25 08 Cep: 0537 316 51 92

Nüfusu : 2010 Ocak Ayında Toplam 344 Kişi (Erkek 158, Bayan 186)

 

2009 Ocak Ayında Toplam 326 ( Erkek 154 - Kadın 172)

 

Image

 


6.jpg4.jpg5.jpg

9.jpgdamtuzyol11.jpg

dkoyu1.jpgdamtuzyol12.jpg

dkoyu2.jpg8.jpg

 

1011

1111

 

 

 

 

 

Aydın ERGİN

 

AŞAĞI DÜĞENCİLİ KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİ

Aşağı düğencili köyünün tarihçesi hakkında çeşitli rivayetler vardır. Bu rivayetlerden şu ikisi köyün tarihçesi hakkında bize ışık tutmaktadır.
 

M.S.1157 yıllarında DaniÅŸmentli Sultanlarından Melik Gazinin oÄŸlu Emir Nizamettin Yağıbasan, Niksar’dan gelip AkkuÅŸ toprakları (O zamanlar KarakuÅŸ) üzerinden geçerek Ünye ve Bafra sahillerini Bizanstan ele geçirdiÄŸi sıralarda, bu çevreye daha önce gelerek yerleÅŸen Türkmenlerle tanıştıkları bir yer olarak rivayet edilmekte ve önce adının –Tanışma Alanı-olarak söylendiÄŸi ve zamanla Tanışmalan ÅŸekline dönüştüğü söylenir.

 DiÄŸer bir rivayet ise : Köyde akıllı ve iyi düşünen bir zat yaÅŸarmış. İçinden çıkılamayacak kadar güç olaylar karşısında fikir yürütür ve yorumlar yapıp çözermiÅŸ. Bunun için her hangi bir problemi olan kiÅŸi o zata gider danışırmış. Danışmaya gidiyorum, danışmadan geliyorum” sözleri sonradan, yerin düzlük olmasından dolayı da Danışma alanı ve kısaca Talışmalan ÅŸeklini almıştır.

 A.Düğencili köyü (Talışmalan),KurtuluÅŸ savaşı öncelerinde Pontus Rum ve Ermenilerin İstilasına uÄŸramış ve bunlar tarafından yerleÅŸim yeri olarak kullanılmaya baÅŸlanmıştır.

 KurtuluÅŸ savaşı yıllarında buraları iÅŸgali altında bulunduran Rum ve Ermeniler artık bu yerleri terk etmeye baÅŸlamıştır.

 Köy topraklarına ilk gelip yerleÅŸen bu günkü halkın ataları, Malatya,DoÄŸu Anadolu, Samsun ilinin Bafra dolaylarından geldikleri rivayet edilir.

 Talışmalan olarak bilinen köyün döven yapıp satan ustaları varmış. Bu ustaların bulunduÄŸu mahalleye dövencili denilmiÅŸ. Daha sonra bu mahalle 1973 yılında asıl köyden ayrılarak Yukarı düğencili olarak ayrı bir muhtarlık olmuÅŸtur.Bu sebeble Talışmalan mahallesine de AÅŸağı düğencili köyü adı verilmiÅŸtir. Halen AÅŸağı düğencili halkına halk arasında Talışmalaklı denir.

 Köy topraklarında gözle görülen belirgin ÅŸekilde herhangi bir tarihi eser yoktur. Ancak, Yazı mevkii Güre deresi kenarları, Oluklu yazı mahallesi, DüzdaÄŸ kırığı mevkiinde ve Gücükburnu mevkilerinde toprak yüzeylerinde tuÄŸla, kiremit,çanak ve çömlek kırıkları, yapı taÅŸları gibi parçalara rastlamak mümkündür. Orman ve doÄŸa güzelliklerinin dışında turistlik yer olarak köy toprakları içinde kalan ve AkkuÅŸ Niksar Kara yolunun 3.Km sinde bulunan Küçükkertil Piknik Yeri vardır.

 COÄžRAFİ DURUMU

 AÅŸağı Düğencili köyü AkkuÅŸ ilçe merkezinin hemen doÄŸusunda ve engebeli bir arazi üzerinde kurulmuÅŸtur. DoÄŸusunda YeÅŸil Güneycik, Batısında AkkuÅŸ ilçe merkezi ve Çaldere köyü, Kuzeyinde Çayıralan Kasabası, Güneyinde Karaçal. Y.Düğencili ve Gökçebayır toprakları ile çevrilidir.

 Köy toprakları engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Boyalıdüz, EÅŸemen ve ErkeÅŸli tepeleri köy topraklarının en yüksek noktalarını oluÅŸturur. Bu tepeler çevresinde, çevreye oranla biraz geniÅŸ düzlükler vardır. Köyde durgun su yoktur. İrili ufaklı akarsu dereleri vardır. Bunların en önemlileri Pınaralan ve Oluklu yazı dereleridir. Bu suların bazı yerlerinde havuz balıkçılığı yapılabilir.

 Köy topraklarında görülen iklim İlçe geneliyle aynı özellikleri taşır. Köy topraklarını 11000 Dekarlık bölümü Kayın ormanlarıyla kaplı olup 2300 Dekarlık kısmı ise Çayır ve meralarla örtülüdür.

 ULAÅžIM VE HABERLEÅžME

 Düğencili köyü İlçe merkezinin doÄŸu yönünde ve İlçe merkezine 5 Km uzaklıkta kurulmuÅŸtur. AkkuÅŸ İlçe merkezini Kumru İlçesine baÄŸlayan kara yolu bu köyün topraklarından geçmektedir. Yapım aÅŸamasında 2006 yılında mıcır çakıl serilmiÅŸtir. İler de asfalt olacak diye bekleniyor. Köyün AÅŸağı mahalle yolu ve mahalle aralarındaki yollarında çakıllanma ve derelerdeki büz kenarlarının onarıma ihtiyacı vardır. Köye elektirik 1986 yılında, Telafon ise 1996 yılında gelmiÅŸtir. Yol bakımından Köyde ulaşımı olmayan (Yaraltı ) mahallesi vardır. Åžu anda iki haneden oluÅŸan mahallede insanlar İlçe merkezine gelmek için YeÅŸil Güneycik köyüne geçerek buradan araçlarla İlçe merkezine Ulaşırlar.

 SOSYAL VE KÜLTÜREL DURUMU

 Düğencili köyünün Merkez ve AÅŸağı mahalle olmak üzere iki Camii ve iki tane ilkokulu vardır. Merkez mahalle ilkokulu Öğrenci azlığından dolayı kapanmıştır. AÅŸağı mahalle ilkokulu ise yirmiye yakın öğrencisiyle devam etmektedir. Merkez ilkokul (1959) Mahalle İlkokul (1977) yıllarında açılmıştır. Bu okullardan 1990 yılına kadar 210 kız ve 317 erkek olmak üzere toplam 527 öğrenci mezun olmuÅŸ ve bu öğrenciler içersinde Öğretmen Mühendis,Subay,SaÄŸlıkçı, Ziraatçı,Ormancı….gibi sayıları 100’e ulaÅŸan kiÅŸiler devlet memurluÄŸu görevine girmiÅŸlerdir. Bu bakımdan köy halkı sosyal ve kültürel yönden geliÅŸmiÅŸ durumdadır.

 BAÅžLICA GEÇİM KAYNAKLARI

 Köyün geçim kaynağı, işçilik ve hayvancılık üzerine kurulmuÅŸtur. Tarım ailelerin ihtiyacı düzeyinde kalmakta olup satılabilen tarım ürünü yoktur.

 BaÅŸlıca ekilen tahıl ürünleri; BuÄŸday Arpa, Yulaf, Mısır, Kuru Fasulye, Çavdar ve hayvan yemliÄŸi olarak ta yonca ekilir. Sebzelerden; Taze Fasulye, Patates, Kabak, Karalahana, Sarımsak, SoÄŸan ve Marul yetiÅŸtirilir. Ancak bunlar halkın kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadardır.

 Köy halkının bir kısmı parasal ihtiyaçlarını orman işçiliÄŸi ile saÄŸlar. Bunların dışında köyde oturanlar genelde emeklilerdir. Köyde gençler çok az sayıdadır. AkkuÅŸ ilçesindeki köylerden en çok göç veren köylerden biridir. Ortalama tahminen köy halkının yaklaşık yüzde yetmiÅŸi gurbettedir.

 KÖYÜN ÇÖZÜLECEK SORUNLARI

 Köyün AÅŸağı Mahalle ve mahalle yollarını çakıllanarak çamurdan kurtulması ve derelerdeki buz kenarlarının taÅŸ duvarla onarılması gerekmektedir. AÅŸağı mahallede su sorunu olan mahallelerin bu sorununu çözmek için köy Muhtarlığının çalışmaları devam etmektedir. KAYNAK: AkkuÅŸ Kitabı.

 Aydın ERGİN

 AkkuÅŸ İnternet Sitesi

 AÅŸağı Düğencili Köyü Temsilcisi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sample Image

 

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Sample Image



Sample Image


Sample Image


Sample Image


Sample Image


Sample Image


Sample Image


Sample Image

Sample Image

Sample Image


Sample Image

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Sample Image


Sample Image

Sample Image

Sample Image


 

Yorumlar (51)Add Comment
 1 2 3 4 5 >  Last ›
0
ORADA BİR KÖY VAR UZAKTA
yazar Benim adım CEMİL , 10 Haziran, 2010
Orada bir köy var uzakta
O köy bizim köyümüzdür
Gitmesek de görmesek de,
O köy, bizim köyümüzdür

Orada bir ev var uzakta
O ev bizim evimizdir.
Gitmesek de, görmesek de
O ev bizim evimizdir.

Orda bir ses var uzakta
O ses, bizim sesimizdir.
Gitmesek de,görmesek de,
O ses bizim sesimizdir.
hatalı kullanımı bildirin
Skoru düşürün
Skoru yükseltin
Oy sayısı: +0
0
güzel köyümün güzel insanları
yazar gönül görgülü , 07 Haziran, 2010
bu sıteye kuranların ellerıne saglık cok güzel bılgı ve resim içerıyor ama sızden daha fazla resim beklıyorum..AYSENIN TORUNU MUHAREMIN KIZI GÖNÜL
hatalı kullanımı bildirin
Skoru düşürün
Skoru yükseltin
Oy sayısı: +0
0
ağzınıza sağlık
yazar necati kaynak , 19 Mayıs, 2010
köyümüz hakkında bilgi verildi için çok teşekkürler kimlerin emeyi geçmişse sağ olsun ne kadar güzel şey ki köyümüzün geçmişi hakkında bilgi sahibi olmak emeyi geçen herkese teşekkürler sağolun varolun..
hatalı kullanımı bildirin
Skoru düşürün
Skoru yükseltin
Oy sayısı: +0
1263
GEZEL KÖYÜM
yazar kabar hakan , 04 Mart, 2010
HAYRAN KALDIĞIM GÜZEL KÖUÜM TAŞINA TOPRAĞINA kurban olayım cennet akkuş
hatalı kullanımı bildirin
Skoru düşürün
Skoru yükseltin
Oy sayısı: +2
2855
...
yazar İLHAN GÖRGÜLÜ , 08 Eylül, 2009
Güzel köyümüz hakkında verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür eder devamını bekleriz.
hatalı kullanımı bildirin
Skoru düşürün
Skoru yükseltin
Oy sayısı: +0
2295
...
yazar Aydın Ergin , 14 Ağustos, 2009
Köyümüz le ilgili daha fazla foto görmek ister seniz FOTO GALERİDEN (DÜĞENCİLİ KÖYÜ) ALBÜMÜNE BAKINIZ.
hatalı kullanımı bildirin
Skoru düşürün
Skoru yükseltin
Oy sayısı: +2
2711
qüzel köyüme
yazar SonqüL abanLı qüneysu , 02 Temmuz, 2009
ahh köyüm ahh seni ne kdr çok özlemişim 18 yıldır qidemedm ama bu özlem bu yıl son buLuo bu yıl köyüme qidicem oranın hawasını suyunu o kadar çok özledim ki ama bu sene kavuşcam köyüme toprağını öpecem bekle beni köyüm qeliyorum [[ÇANIM KÖYÜM BENİM]]
hatalı kullanımı bildirin
Skoru düşürün
Skoru yükseltin
Oy sayısı: +1
2623
dağına taşına kurbanolayım
yazar ŞenqüL abanLı uzunkaya , 22 Mayıs, 2009
orda doğdum orda büyüdüm şimdi çok uzğındayım ama hep dilim hep anlatıyorum herkeze unutulmuyorki ogüzeliği şimdi görünce çok duygulandım hazırlayanların gönülerine ellerine sağlık inşalah kısmet olurda birdaha giderim memleketime herkezinde senede birde olsa gitmesini isterim sahipsis kalmasın sahipsiz sanmasınlarköyümüzü uzaklardada olsak unutmadık unutulmaz orda bir köy var uzakta gidemesekte göremesek o kö y bizim köyümüzdür köyüme ve hemşerilerime kucak dolusu selamlar olsun inşallah iyi günlerde vezamanlarda beraber olmak dileğimle
hatalı kullanımı bildirin
Skoru düşürün
Skoru yükseltin
Oy sayısı: +1
2623
yaLancı cennet
yazar ŞenqüL abanLı uzunkaya , 20 Mayıs, 2009
kıymetini biLeLim senede 1 Kez de oLsa qideLim qöreLim qezeLim orayı Hiç bi zmn unutmayaLım orDa Doğup büyüdüğümüzü...
hatalı kullanımı bildirin
Skoru düşürün
Skoru yükseltin
Oy sayısı: +2
2518
site yonetimine
yazar tuncer güllü , 16 Nisan, 2009
ne guzel bi bildirim ayarlamışsınız valla helal olsun.tesekkurler akkuşu bu kaar iyi tanıttıgınız için.
hatalı kullanımı bildirin
Skoru düşürün
Skoru yükseltin
Oy sayısı: +0
 1 2 3 4 5 >  Last ›

Yorum yaz
Yorumunuzu ekleyebilirsiniz buradan

busy

Son Güncelleme (Pazartesi, 25 Ocak 2010 16:47)

 
Yöresel Müziklerimiz
GÜL YAPI TİCARET

Kışla Süpermarket
NET TURİZM
ÖZLER ANKARA SOFRASI
AkkuÅŸlu Esnaflar

Önemli Linkler







Yorumlar
kutçulu selam selam
fotoğrafalar iç teşekkürler
06/09/10 20:06
akkuÅŸlu hasan

sayın hamaratmı ikna etti
sayın baÅŸkanın oyunun rengi beni pek ilgilendirmiyor sayÄ...
06/09/10 19:16
altun bayram

ALLAH RAHMET EYLESİN
ALLAH RAHMET EYLESİN MEKANI CENNET OLSUN
06/09/10 18:26
52

yuh
Köylü devletin: EFENDİSİDİR :der bu ülkeyi inşa ede...
06/09/10 18:24
52

tek yürek olunmalı
Bu memleket bizim meleketimiz bu yol bizim yolumuz .yolun ci...
06/09/10 18:00
özkan veliceoğlu